Ekonomistler TÜİK'in verilerini değerlendirdi: Enflasyon hesaplamaları arasındaki fark açılıyor

Ekonomistler TÜİK'in verilerini değerlendirdi: Enflasyon hesaplamaları arasındaki fark açılıyor

TÜİK'in açıkladığı verilerine göre, temmuz ayında TÜFE yüzde 3,23 arttı, yıllık TÜFE ise 61,78 seviyesine geriledi. Açıklanan verileri değerlendiren ekonomistler, TÜİK, İstanbul Ticaret Odası ve ENAG verileri arasındaki uçuruma dikkat çekti. TCMB'nin yüzde 38 olarak açıkladığı enflasyon beklentisi de hatırlatan ekonomistler hedefe ulaşmak için aylık ortalama yüzde 1.4 enflasyon açıklanması gerektiğini söyledi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), yüzde 71,60 olan yıllık enflasyonun temmuz ayında yüzde 61,78 olarak gerçekleştiğini açıkladı.

Bağımsız bir kuruluş olan Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise, aylık enflasyonu yüzde 5,66, yıllık enflasyonu yüzde 100,88 olarak hesapladı.

Açıklanan rakamları değerlendiren ekonomist Prof. Dr. Şenol Babuşcu sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, enflasyon hesaplamaları arasındaki farkın giderek açıldığını söyledi. Babuşçu, temmuz ayında farkın yüzde 2,68 seviyesinde yıllık farkın ise yüzde 39,1 olduğunu belirtti.

İTO ve TÜİK'in açıkladığı enflasyon rakamlarında farkın açılmaya devam ettiğini belirten TCMB eski başekonomisti Prof Dr. Hakan Kara da yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi:

"Enflasyon katılığına dair en önemli gösterge hizmet fiyatları. Son üç ayda mevsimsellikten arındırılmış aylık hizmet enflasyonu şöyle:

Mayıs: %4,3
Haziran: %4,1
Temmuz: %4,7

Bu aşamada faiz indirimini gerekçelendirebilecek bir durum yok. TCMB'nin açıklamaları ve duruşu yerinde."

Ekonomist İris Cibre ise sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Merkez Bankası'nın yıl sonu beklentisini hatırlattı. Enflasyonun yüzde 3,23 ile beklenrinin altında geldiğini belirten Cibre, OVP, yüksek faiz, sabit kur ve yavaşlama ile enflasyonun ancak 10 puan düştüğünü, aylık dezenflasyon sürecinin başlamadığını söyledi.

Ekonomist Murat Sagman sosyal medya hesabından açıklanan rakama ilişkin şu paylaşımı yaptı:

Dr. Barış Esen de yaptığı paylaşımda, enflasyonda baz etkisi ile yıllık düşüşlerin başladığını belirtti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN