Ülkede çalışanların yarısından fazlası asgari ücretle geçinmeye çalışırken ekmeğe yeni zam geliyor. Dr. Eren Günhan Ulusoy, TMO'ya verilen taahhüdün bugün sona erdiğini açıklayarak ekmeklik unun çuvalının 260 liradan 400 liraya çıkacağını açıkladı. Ekmeklik una gelecek olan zam direk ekmek fiyatlarına da zam olarak yansıyacak.
Toprak Mahsulleri Ofisi'nin un fiyatlarına Kasım 2021'den bu yana uyguladığı regülasyon bugün bitiyor. Çuvalı 260 liraya satılan ekmeklik unun çuvalı yarından itibaren en az yüzde 53.8 zamla 400 liraya satılacak. Bu da zaten dar gelirliyi zorlayan ekmek fiyatlarının zamlanacağı anlamına geliyor. Fırıncılar sadece una gelen zammı ekmek fiyatlarına yansıtsalar dahi önümüzdeki günlerde en kötü hesapla ekmeğe yüzde 53 zam gelecek.
TOPRAK MAHSÜLLERİ OFİSİ'NE VERİLEN TAAHHÜDÜN SÜRESİ BUGÜN DOLDU
Uluslararası Un Sanayicileri ve Hububatçılar Birliği Avrasya Başkanı Dr. Eren Günhan Ulusoy, Toprak Mahsulleri Ofisi'nden aldıkları unun çuvalını 260 liradan satacaklarına ilişkin verdikleri taahhüdün süresinin 31 Mayıs 2022'de sona erdiğini açıkladı. Dr. Eren Günhan Ulusoy, uluslar arası borsalar dikkate alınırsa unun çuvalına yüzde 53.8 zam beklediklerini önümüzdeki günlerde 260 liraya satılan unun çuvalının 400 liraya satılacağını belirtti.
4 AY BOYUNCA EKMEK, MAKARNA, UN, BULGUR VE TAHILA ZAM GELECEK
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası bir ay önce yaptığı buğday ve yem fiyatlarındaki artışın gıda enflasyonuna etkisini ortaya koyan analiz çalışmasında buğday fiyatındaki artışın Mayıs, Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında başta ekmek olmak üzere makarna, un, bulgur gibi ürünlere zam olarak yansıyacağı tespit edilmişti.
Zamlı buğdayın tahıl fiyatlarını artıracağı bununda tüketici enflasyonunu tetikleyeceği vurgulanan analizde buğdaydaki artışın enflasyonda en az 17 puanlık yükselişe neden olacağı vurgulanmıştı.
KIRMIZI ET, SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ İLE BEYAZ ET VE YUMURTAYA DA ZAM GELİR
Buğday fiyatları ile ilgili Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın yaptığı analiz çalışmada buğdaya gelen zammın beraberinde bir çok grubu da etkileyeceği belirtilmişti. Merkez Bankası'nın çalışmasında özellikle tahıl ve yağlı bitkilere gelen zammın yurtiçinde yem fiyatlarını bununda başta yumurta, beyaz et, kırmızı et, süt ve süt ürünlerine zam baskısı yaratacağı vurgulanarak tüketici gıda fiyatlarında domino etkisi yaratacaktır denmişti. 28 Şubat 2022 ile 18 Nisan 2022 tarihleri arasında sadece yurtiçi ekmeklik buğday fiyatları yüzde 28.3 oranında zamlanmıştı. Şimdi akaryakıt fiyatlarındaki artış, dolar kurundaki dalgalanma, elektrik fiyatlarındaki zamlar ya da üreticilerin maliyetlerindeki artışlar yansıtılmasa bile ekmek fiyatlarına otomatik olarak yüzde 53 zam görülüyor.
Kavrulurken Aç Kalacağız! Meteoroloji ve Ziraatçilerden Peş Peşe Uyarı: İki Ucu Keskin Kılıç...
Ekmeğimizde Hastalık Mı Var? Hastalıklı Hint Buğdayı Sofralarımıza Mı Geldi?