Dolar/TL'de yeni tarihi zirve

Dolar/TL'de yeni tarihi zirve

Dolar/TL, tarihi zirvesini yenileyerek bu sabah 33,12 lira seviyesinde güne başladı. Temmuz ayında değerini arttıran TL, geçen hafta yaklaşık yüzde 1 değer kaybetti.

Dolar/TL kuru, 33,10 seviyesinin üzerinde yeni tarihi zirvesini kaydederken, piyasalar bugün Moody's'in Türkiye'nin kredi notu üzerine yapabileceği olası güncellemeyi dikkatle takip ediyor.

Moody's, Türkiye'nin kredi notunu "B3" seviyesinde pozitif görünümle değerlendiriyor ve piyasalarda en az bir kademe not artışı beklentisi hakim. Bazı analistler ise iki kademe not artışının da gündemde olduğunu belirtiyor.

İç piyasada, bugün önemli ekonomik veri gündemi bulunmazken, hafta boyunca politika faizinin altında seyreden gecelik faizler yakından izleniyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) geçici likidite sterilizasyonu için depo ihalelerini geçen hafta başlatmıştı. Gecelik piyasada faiz oranları, geçtiğimiz günlerde yüzde 50,01 seviyesinden başlayarak salı günü yüzde 48,5'e, çarşamba günü yüzde 47,85'e ve dün yüzde 47,97'ye gerilemişti.

EN DÜŞÜK FAİZ ORANI YÜZDE 35'E DÜŞTÜ

Reuters'ta yer alan habere göre; bu hafta TCMB ayrıca bankacılık sistemindeki TL mevduat payını artırmayı hedefleyen yeni bir adım attı. Pazartesi gününden itibaren yürürlüğe girecek olan bu adımla, kur korumalı mevduat hesaplarına (KKM) uygulanacak en düşük faiz oranı yüzde 35'e düşürüldü. TCMB'nin bu hamlesi, KKM hesaplarının azaltılması ve TL mevduata geçişin desteklenmesi amacını taşıyor.

Yerel seçimlerin ardından nisan ayında dolar karşısında nispeten durağan bir seyir izleyen Türk Lirası, mayıs ayında sınırlı bir değer kazancıyla kapandı. Ancak haziran ayında yüzde 1,8 oranında değer kaybeden TL, temmuz ayına ise değer kazancıyla başladı. Geçen hafta ise TL, yaklaşık olarak yüzde 1 değer kaybı yaşadı.

Dolar/TL kuru, yeni zirvesini 33,1250 seviyesine çıkarmış durumda ve bu sabah da benzer seviyelerde işlem görüyor.

Küresel piyasalarda ise, küresel gevşeme beklentilerine rağmen ABD-Çin ticaret geriliminin artması ve ABD başkanlık seçim sürecine ilişkin belirsizlikler nedeniyle Asya borsalarının negatif bir seyir izlemesi bekleniyor. ABD'de açıklanan imalat ve işsizlik başvuruları verileri, istihdam piyasasında belirgin bir yavaşlama işareti göstermese de dolar baskısı altında kalmaya devam ediyor. İşlemciler, ABD Merkez Bankası'nın eylül ayında faiz indirimine gideceği beklentisini fiyatlamaya devam ediyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN