Almanya'da kriz büyüdükçe büyüyor. Fabrika kapılarına tek tek kilit vuruluyor on binlerce çalışan kara kara ne yapacağını düşünüyor. son 44 yılın en büyük krizi Almanya'nın kapısını çaldı. Ülke ekonomisi krize doğru sürükleniyor.
Almanya'da yer alan Beckhoff Automation'ın sahibi Hans Beckhoff ülke ekonomisinin ağır ağır krize doğru sürüklendiğini söyledi. Beklenen krizin çok büyük olduğunu belirten Beckhoff , 44 yıllık tarihin en büyük krizi olduğunu söyledi. 4 yıllık şirket geçmişinde böyle bir kriz yaşanmadığını belirten Beckhoff, her 5 ila 8 yılda bir kriz beklendiğini ancak bu denli büyük çaplı olmadığını ifade etti.
ALMANYA'NIN %59'LUK İSTİHDAMINI SAĞLIYOR
Almanya'nın dünyaca ünlü Mittelstand yapısının bir parçası olarak karşımıza çıkan Beckhoff Automation, küçük ve orta ölçekli işletmelerden oluşan ve ülkenin bel kemiği olarak kabul edilen bir yapıdır. Mittelstand kapsamında yer alan şirketler Almanya'daki iş gücünün %59'luk istihdamını sağlamaktadır. Küresel ekonomik ekonomide gizli şampiyonlar olarak tanımlanan bu sisteme ait şirketler son yıllarda kriz haberleri ile gündemde yer alıyor.
ENERJİ FİYATLARI KRİZE SÜRÜKLÜYOR
Almanya'da bulunan firmalar özellikle 2022 yılı Rusya'nın Ukrayna işgalinin ardından artan enerji fiyatlarından ciddi şekilde etkilenen ülkelerin başında geliyor. İçinden gelen yoğun rekabet ve sektörü zorlayan yüksek enflasyon dikkat çekerken şirketlerde büyük bir krizin eşiğine doğru sürükleniyor. Almanya'nın yaşlanan demiryolu ağı, köprüler ve yollar gibi altyapı sorunlarından şikayetlerde artıyor. Devlete ait yayın kuruluşu Deutsche Welle Bu yapıları yaşlanmış ve dökülen yapılar olarak tanımlamaktadır.
BBC'ye önemli açıklamalarda bulunan Beckhoff Automation'ın kurumsal gelişim yöneticisi Frederike Beckhoff, "Ekonomik durum ciddi şekilde yavaşladı. Bu yılki sonuçlarımız, son üç yıldaki başarılarımızın çok gerisinde kalacak" sözlerini dile getirdi.
HÜKÜMET KARARLARI DEĞİŞTİRİLİYOR
Almanya'da son yıllarda hükümet tarafından alınan kararların sık sık değiştirilmiş olması da şirketler üzerinde büyük sorunlar oluşturuyor. Isı pompaları ve elektrikli araçlar için sunulan sübvansiyon programlarının geri çekilmesi hem satışları hem de Almanya'nın sıfır karbon hedeflerine olumsuz etkilemektedir.
Ziehl-Abegg firmasının CEO’su Joachim Ley, kararlardaki tutarsızlıkları işaret ederek bu durumun işleri daha da zorlaştırdığını söyledi. Kararların beğenilmemesi durumunda plan yapılabileceğine değinen Ley, “Ama bu gel-gitler şirketler üzerinde büyük bir yük oluşturuyor" dedi.
ÇİN BASKISI AZALMIYOR
Otomotiv sektörü denildiğinde birçok kişinin hakkını Almanya gelirken son yıllarda rekabeti arttıran Çin elektrikli araç sektöründe büyük bir ilerleme kaydediyor. Çin'in elektrikli araç ihracatında 2021'den bu yana %1150'lik bir artış sağladığı görülmektedir. Bunun yanı sıra Almanya'da aynı dönemde otomobil ihracatı yalnızca %60 oranında bir artış gösterdi. Volkswagen Çin'deki talep düşüşü nedeniyle Almanya'daki bazı fabrikalarını kapatma kararı alırken bu durum on binlerce kişinin işsiz kalmasına da yol açabilecek bir durum olarak görülmektedir.