Yıldız Holding Strateji Başkanı Fezal Okur Eskil, Bakü'deki BM İklim Değişikliği Konferansı'nda (COP29) Yıldız Holding’in sürdürülebilirlik vizyonunu anlatarak, "Değişime dayanıklı ve kapsayıcı sistemler için tüm paydaşların iş birliği şart" dedi.
Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 29. Taraflar Konferansı (COP29), “Yeşil Bir Dünya İçin Dayanışma İçinde” temasıyla Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de üst düzey katılımla gerçekleşti. Küresel iklim krizine çözüm bulma amacıyla düzenlenen zirvede, farklı sektörlerden liderler ve uzmanlar, iklim değişikliği ile mücadele için ortak stratejiler geliştirilmesi gerektiğine dikkat çekti.
Etkinlik kapsamında Etki Yatırımı Danışma Kurulu’nun (EYDK) düzenlediği “İklim Değişikliği Bağlamında Yeşil Riskler ve Sosyal Riskler” panelinde Yıldız Holding Strateji, İş Geliştirme ve M&A Başkanı Fezal Okur Eskil, Yıldız Holding’in “Bu Dünya Bizim” vizyonu ve “İsrafsız Şirket” iş modeliyle ilgili sürdürülebilirlik çalışmalarını paylaştı. EYDK Yönetim Kurulu Üyesi Hale Özsoy’un moderatörlüğünde düzenlenen panelde Uluslararası Finans Kurumu (IFC) Türkiye ve Orta Asya Bölge Direktörü Wiebke Schloemer ve Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik Yönetimi Müdürü Çağla Eker Altınkulp da konuşmacılar arasında yer aldı.
2050’DE GIDAYI BESLEMEK İÇİN ÜRETİM YÜZDE 70 ARTMALI
Panelde konuşan Fezal Okur Eskil, iklim krizinin biyoçeşitlilik üzerindeki olumsuz etkilerinin, tarım ve gıdanın sürdürülebilirliğini tehdit ettiğini belirtti. “2050 yılında beklenen dünya nüfusunu beslemek için tarımsal üretimin yüzde 70 artırılması gerekiyor. Ancak mevcut sistemlerle bu mümkün değil. Bu, mevcut üretim ve tüketim modellerinin sürdürülemez olduğunu açıkça ortaya koyuyor,” diyen Eskil, sistemlerin onarılmasına ve dönüştürülmesine acil ihtiyaç olduğunu vurguladı.
Eskil, sürdürülebilirlik çalışmalarının sadece çevresel değil, aynı zamanda ekonomik ve sosyal sürdürülebilirliği de hedeflemesi gerektiğini belirtti. “Bu dönüşüm, ancak kolektif efor ve iş birliğiyle mümkün. Tüm paydaşların yer alacağı kapsamlı bir eylem planı hazırlamak, iklim değişikliğine karşı dayanıklılığı artırmada kritik bir adım olacaktır” dedi.
İSRAFSIZ ŞİRKET MODELİ VE ONARICI TARIM
Yıldız Holding olarak sürdürülebilirliği bir sistem dönüşümü olarak ele aldıklarını ifade eden Eskil, “İsrafsız Şirket” iş modeliyle tüm süreçlerini yeniden tasarladıklarını söyledi. Holdingin, 2030 yılına kadar stratejik tedarikçilerinin tamamını “Yıldız Holding Sorumlu Satınalma Politikası”na uyumlu hale getirmeyi hedeflediğini belirten Eskil, sürdürülebilir tarımın bu dönüşümdeki rolüne dikkat çekti. “Tarladan sofraya ulaşan gıda israfının önlenmesi ve onarıcı tarım uygulamalarının yaygınlaştırılması için çiftçilerimizle birlikte çalışıyoruz” dedi.
2030 HEDEFİ: SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK YATIRIMLARINI İKİYE KATLAMAK
Gıda ve perakende sektörlerinde yenilikçi çözümler geliştirdiklerini anlatan Eskil, “Ar-Ge faaliyetlerimiz, sürdürülebilir ambalaj uygulamalarından su tasarrufuna, tarımda teknolojik çözümlerden yenilikçi ürünlere kadar geniş bir yelpazede devam ediyor. 2030 yılına kadar sürdürülebilirlik odaklı inovasyon yatırımlarımızı iki katına çıkarmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.
Eskil, sözlerini “Hiçbir paydaşımızı geride bırakmadan, kolektif bir dayanışmayla iklim değişikliği karşısında dönüşüm sağlamak için çalışmalarımıza tüm gücümüzle devam edeceğiz” diyerek tamamladı.