En çarpıcı haliyle PISA sonuçlarına ve OECD’nin raporlarına yansıyan eğitim sorunlarının çözümü doğrultusunda gereken adımlar bir türlü atılamadı. Sorunları ve çözüm yollarını en iyi bilen kişilerden biri olarak MEB’in başına gelmesi ümit uyandıran Prof. Selçuk’un reform diye ‘okullarda birer hafta ara tatil uygulanacağını’ açıklaması hayal kırıklığı yarattı.
Milli Eğitim Bakanı, 13 haftalık yaz tatilinin iki haftasının nisan ve kasım aylarında birer haftalık ara tatil olarak planlandığını söyledi.
Selçuk, Bakanlık Başöğretmen Salonu’nda, “Yeni Eğitim-Öğretim Çalışma Takvimi Modeli”ni açıkladı. Bakan Ziya Selçuk, eğitim sistemindeki tatillerle ilgili yeni düzenlemeye gideceklerini belirtti. Selçuk, 13 haftalık yaz tatilinin iki haftasının nisan ve kasım aylarında birer haftalık ara tatil olarak planlandıklarını açıkladı. Selçuk, “Yapılandırılmış ara tatillerde çocuklara ve öğretmenlere dinlenme ve etkinliklere katılım imkanı sunulacak” dedi. Selçuk’un açıklamasındaki yeni modele göre artık okullar bir hafta erken açılacak, bir hafta daha geç kapanacak. Ancak bu durum toplam tatil süresini kısaltmayacak. Milli Eğitim Bakanlığının yeni takvimine göre 2019-2020 eğitim öğretim yılı 19 Haziran 2020’de sona erecek ve 11 haftalık yaz tatiline girilecek.
Milli Eğitim Bakanı Selçuk yeni tatil modeli ile ilgili şunları söyledi: “Nisan ve Kasım’da birer haftalık ara tatil olacak. Bizim yaz tatilini kısaltmamız söz konusu değil. 11 haftaya düşürülmesi, yüzde 10’luk indirimden söz ediyoruz. Ara tatillerde öğretmenler, okullar kurumsal işleyişe yönelik bir takım öz değerlendirmeler yaparak çeşitli iyileştirmelere gidecekler. Yapılandırılmış ara tatillerde, çocuklara ve öğretmenlere dinlenme ve etkinliklere katılma fırsatı veriliyor. Ara tatillerde yeni bir yapılanma söz konusu. Birer haftalık tatillerin, sadece tatil olarak değerlendirilmemesi, çocukların eğitimsel faaliyetlere katılması da hedefleniyor. Her tatilin bir teması söz konusu olacak. Bilim, kültür, sanat, spor gibi... Bazı geziler, fuarlar da bu ara tatillerin konusu olabilecek. Huzurevleri ziyaret, yardımlaşma faaliyetleri, aile faaliyetlerine imkan sağlayacak. Ve sonuç olarak şunu çok rahatlıkla söyleyebiliriz: Son tahlilde, eğitim sisteminin daha verimli çalışabilmesi, çocuklarımızın bıkmadan eğitim-öğretim süreçlerini yaşayabilmeleri için bir fırsat sağlamaya çalışıyoruz. Bunu sadece takvimin değişmesi gibi ele almamakta fayda var. Öğretmenlerimizin, velilerimizin eğitim-öğretimin içinde çok daha aktif biçimde bulunmakla ilgili, bu tatillerin daha etkili kullanılmasıyla ilgili... Özet olarak şunu söyleyebiliriz. Bu çalışma takviminin detaylarını çeşitli yönetmelikler ve yönergelerle planlama imkanımız olacak.” Milli Eğitim Bakanı, çalışma takvimi hazırlanırken öğretmenlerden, okul yöneticilerden görüş alındığını, dünyadaki çalışmaların incelendiğini aktardı.
ÖĞRETMENLER İÇİN DEĞİŞİKLİK YOK: Yeni çalışma takvimi modeli ile öğrenciler, ara tatillerde dinlenme fırsatı elde etmenin yanında, öğrendiklerini kontrol edecek ve öğrenmelerini derinleştirecek. Ara tatiller öğrencilerin olası öğrenme eksikliklerinin derinleşmeden ve yeni konular eklenmeden telafi edilebilmesi içinuygun bir zaman olarak planlandı. Öğretmenlerin tatil takviminde ise değişiklik olmayacak. Sadece eğitim yılı kapanışı ve açılışındaki seminer dönemlerinin birer haftası yıl içerisine alınacak.
ORYANTASYON EĞİTİMİ SÜRECEK: Öğrencilerin tatilde olduğu ara dönemler, öğretmen ve okulların kurumsal işleyişe yönelik ara değerlendirmelerle gerekli iyileştirmeleri yapabilmeleri için de bir fırsat olacak. Ara tatillerde veli toplantıları, zümre toplantıları, mesleki gelişim çalışmaları, kişisel ve sosyal gelişim etkinlikleri, okulların fiziki yenilenmeleri yapılacak. Okul öncesi, ilkokul 1. sınıf, ortaokul 5. sınıf ve ortaöğretim 9. sınıf öğrencilerine uygulanan ‘oryantasyon eğitimi’ okul açılmadan önceki hafta hayata geçirilmeye devam edecek.
YENİ MODELE GÖRE TAKVİMİN İŞLEYİŞİ
* Yeni modele göre artık okullar bir hafta erken açılacak, bir hafta daha geç kapanacak. Ancak bu durum toplam tatil süresini kısaltmayacak.
* 2019-2020 eğitim öğretim yılı 9 Eylül 2019’da başlayacak.
* 18-22 Kasım 2019’da ilk ara tatil yapılacak. (Hafta sonu tatilleri ile birlikte 9 gün)
* 25 Kasım’dan 17 Ocak’a kadar birinci dönem devam edecek.
* Yarıyıl tatili 20-31 Ocak 2020 tarihleri arasında olacak. (Hafta sonu tatilleri ile birlikte 16 gün)
* İkinci yarıyıl eğitim-öğretim dönemi 3 Şubat 2020’de başlayacak.
* 06-10 Nisan 2020 tarihleri arasında ikinci ara tatil verilecek. (Hafta sonu tatilleri ile birlikte 9 gün)
* 13 Nisan’da başlayacak ikinci dönemin ikinci yarısı 19 Haziran’da tamamlanarak 11 haftalık yaz tatiline girilecek.