Suriye’nin İdlib vilayetinde kimyasal silahlarla gerçekleştirilen katliamın ardından, dünya devletlerinden “Esad gitmeli” sesleri yükselmeye devam ediyor. Rejimin destekçilerinden Rusya Türkiye’ye gözdağı verirken, İran’dan “Esad da reform yapmalı” itirafı geldi.
Suriye’nin İdlib vilayetinde kimyasal silahlarla gerçekleştirilen katliamın ardından, dünya devletlerinden “Esad gitmeli” sesleri yükselmeye devam ediyor. Son dönemde dünya başkentlerinden gelen “Esad’ın geleceğine Suriye halkı karar verir” yönündeki çıkışlar sonrası, Şam rejiminin İdlib’deki kimyasal silahlı katliamı, savaşın aktörlerinin kanlı sürecin başladığı Mart 2011’deki tutumlarına geri dönmesine sebep oldu. İdlib vilayetine bağlı Han Şeyhun’daki saldırı sonrası Trump yönetiminin Şayrat Hava Üssü’nü bombalamasıyla ‘Esad’sız geçiş dönemi’ önerileri yeniden dillendirilmeye başlandı. ABD’den Türkiye’nin Suriye politikasına destek açıklaması gelirken, Moskova tarafı Ankara’ya gözdağı veren söylemlerde bulundu.
ABD: ESAD’I YİNE VURURUZ
İdlib’deki ‘kimyasal’ katliamın ardından rejime ait Şaryat üssünü füzelerle vuran Trump yönetimi ‘yine vururuz’ mesajı verdi. Beyaz Saray Sözcüsü Spicer, “Eğer bebeklere kimyasal silahla saldırır, masum insanlara karşı varil bombası kullanırsanız bu Başkan’dan (Donald Trump) bir cevap göreceksiniz” ifadelerini kullandı. Spicer, ABD’nin Ortadoğu’daki bir numaralı önceliğinin DEAŞ olduğunu belirterek, “Ancak Beşşar Esad yönetimi altında istikrarlı ve güvenli bir Suriye hayal edemiyoruz” şeklinde konuştu. Öte yandan ABD Savunma Bakanı Mattis, “Şayrat saldırısında Esad rejiminin hava kuvvetlerine ait operasyonel uçakların yüzde 20’sini imha ettik. Suriye hükümetinin bir daha kimyasal silah kullanması akılsızca olur” dedi.
ABD: SURİYE KONUSUNDA TÜRKİYE’NİN ARKASINDAYIZ
Suriye’de ‘Esad’lı geçiş dönemi’ hakkında bir hafta için farklı açıklamalar yapan ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley, krizde müttefiklerini desteklemeye odaklandıklarını söyledi. Türkiye, Irak ve Ürdün’e “Arkanızda olduğumuzdan emin olun” mesajı veren Haley, Cenevre görüşmelerinin devam etmesini umduklarını dile getirdi.
RUSYA: ANKARA’YA ÜSTÜ KAPALI TEHDİT
Rusya Federasyon Konseyi Savunma Komitesi’nden Frants Klintseviç, Türkiye’nin ABD’nin politikasını takip etmesi halinde Ortadoğu’daki pozisyonunu korumasının zor olduğunu iddia etti. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun “Rusya ile ABD arasında taraf tutmayız” açıklamasının da Moskova karşıtı olarak kabul edilmemesi gerektiğini belirtti.
İRAN: SURİYE’NİN REFORMA İHTİYACI VAR
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’den Esad rejimi hakkında ilginç bir çıkış geldi. Tahran’da basın toplantısı düzenleyen Ruhani, Suriye’de reforma ihtiyaç olduğunu söyledi. “İran’ın Suriye politikasını değiştirmesi düşünülüyor mu?” sorusunu yanıtlayan Ruhani “Batı teröristlere destek vermeye son vermelidir. Elbette Suriye’nin de reformlar yapması gerekmektedir” dedi.
ALMANYA: ŞAM SİYASİ SÜRECE HAZIR DEĞİL
Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, Suriye’de barışçı ve istikrarlı bir çözümün Beşşar Esad’ın görevinde kalmasıyla mümkün olamayacağını söyledi. Seibert, “Bilinen uluslararası ortaklarının desteği olmasa kendi halkına karşı bu ısrarlı ve sert tutumunu sürdürmesi mümkün olamazdı. Kendi rejimi şu ana kadar siyasi bir sürece hazır olduğunu göstermedi” dedi.
FRANSA: ALÇAK ESAD’LA DİYOLAG ÖNEREN HAKSIZDIR
Fransa Dışişleri Bakanı Jean Marc Ayrault, cumhurbaşkanı seçiminde yarışacak adaylardan François Fillon, Marine Le Pen ve Jean Luc Melenchon’un Suriye’de Esad’la diyaloğa girilmesi yolunda yaptığı önerilere tepki gösterdi. Şam için “Alçak rejim” diyen Ayrault, “Esad ile diyalog önerenler haksız ve gerçeği görmüyorlar” ifadesini kullandı.