Venezula'da muhalefet Maduro'ya karşı sokağa indi: Sandıktan çıkamadı ama koltuğu bırakmadı

Venezula'da muhalefet Maduro'ya karşı sokağa indi: Sandıktan çıkamadı ama koltuğu bırakmadı

Venezuela'da usulsüzlük iddiaları gölgesinde başkanlık seçimini Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nın kazandığının açıklanmasının ardından ülke çapında protesto gösterileri düzenlendi. Sonuçların hileli olduğunu savunan protestoculara güvenlik güçleri müdahale etti, iki kişi hayatını kaybetti.

Venzuala'da yapılan başkanlık seçimlerinde sandıkların tamamı açılmadan yüzde 30 oy alarak kaybedeceğini anlayan Maduro'nun oy sayma işlemini muhalefete kapatıp zaferini ilan ettiği ileri sürüldü. Muhalefet ve birçok Güney Amerika ülkesi Maduro'nun 'sahte' zaferini tanımayacaklarını açıkladı. Ülkedeki gerginlik sürüyor.

Pazar günkü seçimin ardından başlayan şiddetli protestolar sürüyor, ülke çapındaki eylemlerde en az iki kişi öldü. Başkent Caracas'ta göstericiler polisle çatıştı. Maduro, seçimlerde hile yapıldığını savunan muhalifleri "darbe girişiminde bulunmakla" suçladı.

Caracas'da binlerce gösterici Maduro'nun görevden alınması talebiyle sokaklara döküldü. Lastik yakan ve "Özgürlük" sloganları atan göstericilerin, Maduro'nun posterlerini indirdikleri görüldü.

Güvenlik güçleri, araçları ateşe veren ve polisi taşlayan bazı göstericilere plastik mermi ve biber gazıyla karşılık verdi. Olaylarda 32 gösterici gözaltına alındı. Bazı göstericiler başkanlık sarayının etrafında toplanırken buraya askeri bir konvoy sevk edildi.

venezuela.jpg

Devlet Başkanı Maduro'nun destekçileri, polisler, askerler ve hükümet yanlısı bazı paramiliter gruplar da Caracas'ta toplandı ve göstericilerle çatıştı. Caracas çevresindeki ana yollar trafiğe kapatıldı.

MUHALİFLERİ DARBE YAPMAKLA SUÇLADI

DW Türkçe'de yer alan habere göre, muhalifleri, "Darbe yapmaya çalışmakla" suçlayan Maduro ise seçim sonuçlarını tartışmaya açanların, Venezuela'yı istikrarsızlaştırarak ülkeye zarar vermeye çalıştıklarını söyledi.

venezuale-2.jpg

Ülkenin seçim kurulu, Maduro'nun oyların yüzde 51'ini alarak üçüncü kez başkan seçildiğini açıklamıştı. Ancak muhalefet kendi adayları Edmundo Gonzalez'in sandıktan yüzde 73'le birinci çıktığını savunuyor.
Başkanlık Sarayı'ndan bir basın açıklaması yapan Maduro, göstericileri şiddet yanlısı olmakla suçladı ve "onları durdurmak için harekete geçtiklerini" belirtti. "Aşırı sağın teşvik ettiği şiddet olaylarını takip ediyoruz" ifadelerini kullanan Devlet Başkanı, "bu filmi daha önce gördüklerini" ve "nasıl yanıt vereceklerini bildiklerini" söyledi.

venezuel3.jpg

Savunma Bakanı Vladimir Padrino da 2014, 2017 ve 2019'daki "korkunç hadiselerin" tekrarlanmaması uyarısında bulundu. O yıllarda hükümet karşıtı göstericiler sokaklara dökülmüş, çıkan olaylarda yüzlerce kişi hayatını kaybetmişti.

Muhalefet cephesinden peşi sıra gelen açıklamalarda ordu, "Sandık iradesinin tecellisi yönünde çalışmaya" çağrıldı. Ancak ordu yıllardır Maduro'ya sadık ve uluslararası basında yer alan haberlere göre aksi yönde hareket edebileceğine dair bir belirti bulunmuyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (9)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
9 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN