Endişeyle beklenen gün geldi! Ulusal Okyanus Ve Atmosfer İdaresi duyurdu! 6 yılın en güçlü jeomanyetik fırtınası hakkında acil kodlu bir bildiri yayınlandı. 'Bunu beklemiyorduk' itirafı...
Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA), Güneş'te meydana gelen ve Dünya'yı etkisi altına alan son 6 yılın en güçlü jeomanyetik fırtınası hakkında 'acil' kodlu bir bildiri yayınladı. 'Bu kadar büyüğünü beklemiyorduk' itirafının yapıldığı bildiride fırtınanın, elektronik cihazlarda problemlere yol açma potansiyeli yüksek.
ETKİLECEK BÖLGELER
Fırtına özellikle Kuzey Amerika'yı etkilerken, Türkiye dahil olmak üzere dünyanın birçok yerinde kutup ışıklarının gözlemlenmesine olanak tanıdı. Ancak bu doğa olayının elektronik araçlar üzerinde olumsuz etkileri olabileceği, özellikle GPS sistemlerinde sıkıntılara neden olabileceği belirtildi.
GÜNEŞ'TEKİ DEV LEKENİN ETKİSİ
Bilim insanları, Güneş'teki bir lekeden kaynaklanan ve Dünya'nın 20 katı büyüklüğünde olan bu fırtınanın, beklenenden çok daha güçlü olduğunu açıkladı. Bu leke, daha önce saatte yaklaşık 2.1 milyon kilometre hızla hareket eden bir dizi Güneş fırtınası oluşturmuştu.
GÜNEŞ FIRTINASININ TANIMI VE ETKİLERİ
Güneş fırtınaları, Güneş'te meydana gelen patlamalar sonucu uzaya büyük kütleli plazmaların savrulmasıyla oluşur. Bu plazmalar Dünya'nın manyetik alanıyla etkileşime girerek, manyetosferde geçici bozulmalara sebep olur. Bu olaylara taçküre kütle atımı (CME) adı verilir ve genellikle Güneş lekelerinde meydana gelir.
GÜNEŞ'İN DÖNGÜSÜ VE GELECEKTEKİ FIRTINALAR
Güneş, her 11 yılda bir sakin veya fırtınalı bir döngüsünü tamamlıyor. 2019'da başlayan 25. döngüsünde, Güneş'in hareketli bir evrede olduğu ve patlamaların birkaç yıl içinde giderek artarak zirve noktasına ulaşacağı belirtiliyor.
— NOAA Space Weather (@NWSSWPC) March 24, 2024