Rusya'da iki Rus botunun Bayraktar SİHA'sı tarafından batırılması endişeleri de beraberinde getirdi. Edinilen bilgilere göre S-400'ün radarları Bayraktar TB2'ler karşısında hiçbir işe yaramadı ve akıllara ise "S-400'ler hiçbir işe yaramıyor mu?" sorularını getirirken tartışmalara da neden oldu. Türkiye'nin Rusya'dan 2.5 milyar dolara aldığı S-400'ler hakkındaki yetersizlik iddiaları bu sistemlerin sorgulanmasına neden oldu.
BARAN BEKİ | KARAR
Dün gelen haberlere göre Bayraktar TB2 SİHA'sı Karadeniz'de iki adet 'Raptor' tipi Rus botunu batırdı.
Bayraktar TB2 SİHA'larının adeta elini kolunu sallayarak girdiği Rusya sınırında, Ukrayna Savunma Bakanlığı önemli açıklamalar yaptı.
"Rus donanmasına ait Raptor sınıfı hücumbotu."
"TB2'LER ELLERİNİ KOLLARINI SALLAYARAK HEDEFLERİ VURDU"
Ukrayna Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamalarda, Ukrayna'ya ait olan ve savaşın ilk günlerinde de olayların yaşandığı Yılan Adası yakınlarında, Rusya'ya ait olan 'Raptor' sınıfı iki adet hücumbotunun batırıldığı duyuruldu. Hücumbotlarının batırılma anları Bayraktar SİHA'sından alınan POD görüntüleriyle birlikte sosyal medyada paylaşılırken Ukrayna'nın elde ettiği bu başarı ise oldukça önemliydi.
Türkiye'yi de ilgilendiren bu olayda TB2'nin başarılı performansı ile gurur duyulurken bir yandan ise akıllara alınan S-400 hava savunma sistemleri ve aslında ne kadar kabiliyetli oldukları geldi. Rusya'nın Karadeniz üzerindeki hava savunmasını Kırım'da yer alan S-400 bataryaları sağlamakta ve bu S-400'lerin TB2'yi tespit edip vuramaması bu bataryaların ne kadar işe yarar olduğunu çok büyük oranda tehdit etti.
"Ukrayna donanmasına ait Bayraktar TB2 SİHA'sı."
"TB2'LERİN UKRAYNA'DAKİ BAŞARISI, RUSYA'NIN BÖLGEDE HAVA SAVUNMA SİSTEMİ BULUNDURMAMASINA DAYANDIRILYORDU"
TB2'ler Rus ünitelerini ardı gelmeden vurmaya devam ederken bazı kişilere göre TB2'lerin bu denli başarılı olmalarının asıl sebebi Rusya'nın o bölgelerde yeterli bir savunma sistemi bulundurmamasına dayandırılıyordu. Aynı zamanda Rusya'nın elinde bulunan S-400'lerin ise havada uçan sineği bile nokta atışı vurabileceği iddia ediliyordu fakat görünen o ki bu söylemler tamamen efsanelerden ibaretmiş.
Öte yandan bu sistemlerin yapılan bu saldırı karşısında bu kadar yetersiz kalması ise Türkiye için çok büyük bir sorun oluşturmakta çünkü Türkiye'nin elinde de bu savunma sistemlerinden var, hatta bu sistemlerin alınması adına Türkiye F-35 programından çıkartılmıştı. Uğuruna F-35 programından fedakarlık yapılan S-400 hava savunma sistemleri, pek de işe yaramıyormuş şüphelerine neden oldu.
"TÜRKİYE YENİ S-400 ÜNİTELERİ ALMAYI DÜŞÜNÜYORDU"
Türkiye hava savunmasını güçlendirmek adına iki adet S-400 sistemi satın almıştı ve bunun yanında da opsiyonları bulunmaktaydı. Geçtiğimiz günlerde Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir tarafından yapılan açıklamalara göre bu sistemlerden daha fazla sipariş edilmesinin planlandığı söylenmişti. Rus S-400'lerinin Bayraktar SİHA'larını görememesi ve elleri kolları bağlı şekilde iki adet hücumbotlarını kaybetmesinin düşünülen bu yeni siparişleri ise büyük oranda etkilemesi bekleniyor.
"Ukrayna tarafından batırılan Moskva füze kruvazörü."
"RUS HAVA SAVUNMA SİSTEMLERİ DAHA ÖNCESİNDE DE BAŞARISIZ OLMUŞTU"
Bir diğer yandan Rus donanmasına ait füze kruvazörü Moskva Ukrayna tarafından atılan Neptune gemisavar füzeleri ile vurulmuştu. Moskva kruvazörü ise S-400'ün atası olan S-300 hava savunma sistemleri ile donatılmıştı fakat her ne kadar donatılmış olsa da bu sistemler o zaman da pek işe yaramamıştı. Hava savunma sistemleri Karadeniz filosunun Sancak gemisi olan Moskva'nın kullanılamaz hale getirilmesinden kurtaramamıştı.
"O OPERASYONLARDA DA BAYRAKTAR SİHA'LARI KULLANILDI"
O operasyonda da tekrardan iki Bayraktar SİHA'sı kullanılmıştı ve hava savunma sistemleri SİHA'lar tarafından adeta kör edilerek, karada bulunan Neptune bataryasından ateşlenen gemisavar füzesiyle Moskva gemisi batırılmıştı.
"S-400 SİSTEMLERİ, S-300'LERİN GELİŞTİRİLMİŞ HALİDİR"
S-400 hava savunma sistemleri S-300 sistemlerinin geliştirilmiş halleridir fakat Moskva kruvazörünün battığı dönemlerde bazı kişiler bu sorunların S-400'de giderildiğini bu nedenle bu sistemlerin hala daha iddia ettikleri kadar kabiliyetli olduğu görüşünü sürdürmekteydiler. Dün gerçekleşen olayda ise kahramanın direk S-400 hava savunma sisteminin kendisi olması ise su götürmez bir gerçek olan, bu sistemlerin pratikte göründüğü kadar başarılı olmadığını bir kez daha göstermiş oldu.
"Amerikan yapımı omuzdan ateşlenebilir FIM-92 Stinger alçak irtifa uçaksavar."
"BATI'NIN BASİT SİLAHLARI BİLE BÜYÜK FARK YARATTI"
Ukrayna elinde S-400 gibi gelişmiş bir hava savunma sistemi bulunmazken, Batı'nın temin ettiği stinger gibi omuzdan ateşlenebilir basit savunma sistemlerinin Rusya'ya karşı oldukça başarılı sonuçlar vermesi gözlerden kaçmadı. Öte yandan Ukrayna'daki bu basit savunma sistemleri Rus helikopterleri ve uçakları karşısında oldukça başarılıydı ve birçok hava aracı bu şekilde düşürülmüştü.
"Rus yapımı S-400 hava savunma sistemi bataryası."
"KABİLİYETLERİNİ GÖSTERECEĞİ GERÇEK BİR SAVAŞ GÖRMEDİ"
Hatırlatmakta da fayda var, Karar'a ulaşan bilgilere göre 2012 yılında S-400 sistemlerinin bir savaşta kullanıldığı söyleniyor fakat bu savaş sırasında kabiliyetlerini ne kadar gösterdiği ise bir muamma olduğu belirtiliyor. İddialara göre bu sistemler kabiliyetlerini göstermelerini sağlayacak gerçek bir savaş görmemiştir bu nedenle elde ettiği başarılar aslında hep testlerde kalmıştır.