Taliban'ın Erdem Yasası: Afganistan'da canlı fotoğraflarını yayımlamak yasaklandı

Taliban'ın Erdem Yasası: Afganistan'da canlı fotoğraflarını yayımlamak yasaklandı

Taliban, Afganistan'da canlı fotoğraflarının ve tasvirlerinin medya yoluyla yayılmasını yasakladı. Tavsiye nitelikli olduğu söylenen "Erdem Yasası"nın kademeli olarak uygulanacağı açıklandı. Taliban 1996 ve 2001 yılları arasında iktidardayken de canlı fotoğraflarının yayılmasını yasaklamıştı.

DW Türkçe'de yer alan habere göre Afganistan'da Erdemi Yayma ve Ahlaksızlığı Önleme Bakanlığı'nın sözcüsü Seyful İslam Hayber, yasayı, canlıların resimsel tasvirinin şeriat yasalarına aykırı olduğu argümanıyla savundu. Pazartesi günü Franssız haber ajansı AFP'ye açıklama yapan Hayber, "Yasa, tüm Afganistan'da geçerli olacak ve kademeli olarak uygulanacak." dedi

Hayber, yasanın uygulanmasında zorlama olmadığını, yalnızca tavsiye niteliğinde olduğunu ve insanları ikna etme amacının güdüldüğünü ifade etti. Yasa kapsamında gazeteciler için getirilen kurallar arasında, İslam ile alay etmeme, İslam'a hakaret etmeme ve dini kuralları ihlal etmeme emirleri de yer alıyor.

Ağustos ayında yürürlüğe giren ancak henüz uygulamaya başlanmayan yasa için Hayber, "Şu ana kadar yasanın medya ile ilgili maddelerinin uygulanması konusunda birçok vilayette çalışmalar sürmekte ancak uygulamaya henüz tüm vilayetlerde başlanmadı." dedi.

TALİBAN DA YASAYA UYMUYOR

Taliban üyeleri yasaya rağmen internet üzerinden kişilerin fotoğraflarını yayımlamaya devam ediyor. Taliban'ın ülke yönetimini elinde bulundurduğu 1996-2001 yılları arasında da, Afgan medyasının canlıların fotoğraflarını yayması yasaktı.

KADINLARIN SESİ DUYULMAYACAK

Erdem Yasası, kadınların kamusal alanda seslerini yükseltmesini de yasaklarken, "Eğer yetişkin bir kadın, acil bir nedenden ötürü evinden ayrılmak zorunda kalırsa, yüzünü ve vücudunu örtmek ve sesinin duyulmadığını garanti etmekle yükümlüdür." kuralını da içeriyor.

Yasa kadınların yanı sıra erkeklere de giyim kısıtlamaları getirdi. Erkeklere en az diz hizasında pantolon giymeleri ve çok kısa olmayacak şekilde sakal bırakmaları zorunluluğu getirilirken eşcinsel ilişkiler, zina ve kumar yasaklanıyor. Yasa ayrıca Şeriat kurallarının uygulanmasını sağlayan ahlak polisinin de yetkilerini artırıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN