İnsan Hakları İzleme Örgütü, Suriye’nin işkenceyi önleme kararına uymadığını açıkladı.
İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Suriye’deki Beşar Esad rejiminin, Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD) işkenceyi önlemek için alınan tedbir kararlarına uymadığını açıkladı. Yapılan yazılı açıklamada, rejimin insan hakları ihlallerini sürdüğü ve uluslararası toplumun kararlarını hiçe saydığı belirtildi.
İŞKENCEYE KARŞI KARAR İHLAL EDİLİYOR
HRW'nin açıklamasında, Birleşmiş Milletler (BM), İnsan Hakları İzleme Örgütü ve diğer insan hakları örgütlerinin Suriye'deki araştırmalarına dikkat çekildi. UAD'nin 17 Kasım 2023’te verdiği kararla Esad rejiminin işkence ve insanlık dışı muameleleri önlemek için gerekli tedbirleri alması gerektiğine hükmedildiği hatırlatıldı. Ancak HRW, bu kararın rejim tarafından açıkça ihlal edildiğini vurguladı.
Rejim, dönmek isteyen veya dönmeye zorlanan Suriyelilere yönelik keyfi gözaltı, zorla kaybedilme ve işkence uygulamalarını sürdürüyor. Bu durum, uluslararası hukukun temel ilkelerine aykırı bir şekilde devam ederken, Suriyeli mültecilerin güvenliğine dair ciddi endişeleri artırıyor.
"SIĞINMACILAR İÇİN GÜVENLİ BÖLGE İDDİASI GERÇEĞİ YANSITMIYOR"
Bazı Avrupa ülkelerinin Suriye’nin belirli bölgelerini "güvenli" ilan ederek mültecilerin dönüşünü teşvik etmeye çalışması da HRW’nin eleştirileri arasında yer aldı. HRW, bu bölgelerin güvenli olduğu yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını ve bu tür politikaların mültecilerin hayatını tehlikeye attığını belirtti.
Açıklamada, Avrupa Birliği üyesi ülkelerin, bu zorunlu dönüş politikalarının insanlığa karşı suçlar ve savaş suçları bağlamında mevcut mahkeme kararlarıyla çeliştiği ifade edildi.
MÜLTECİLERE EV SAHİPLİĞİ YAPAN ÜLKELERE ÇAĞRI
HRW, mültecilere ev sahipliği yapan ülkelere yönelik çağrısında, Suriyeli mültecilerin zorla dönüşünü teşvik eden her türlü planı durdurmalarını istedi. Mültecilerin kendi iradeleri dışında tehlikeli bölgelere gönderilmesinin uluslararası hukukun ihlali olduğu vurgulandı.
"ESAD REJİMİ İŞKENCEYE DEVAM EDİYOR"
HRW Uluslararası Adalet Direktörü Balkees Jarrah, Esad rejiminin işkence, keyfi gözaltı ve zorla kaybetme uygulamalarını sürdürdüğünü belirtti. Jarrah, "Suriyeli yetkililer, işkence yapmakla kötü şöhret kazanmış gözaltı merkezlerine insanları göndermeye devam ediyor. Bu korkunç uygulamalar, rejimin planlı bir politikasının parçası olmaya devam ediyor" dedi.
Jarrah, Suriye hükümetinin UAD kararlarına uyması için uluslararası toplumu harekete geçmeye çağırdı. Rejime baskı yapılması gerektiğini belirten Jarrah, mevcut hükümetlerin ellerindeki diplomatik ve ekonomik kozları kullanmalarını talep etti.
UAD KARARI VE SURİYE'YE DAVA
Kanada ve Hollanda, 1984 tarihli BM İşkencenin Önlenmesi Sözleşmesi'ni ihlal ettiği gerekçesiyle Suriye'ye karşı UAD’ye dava açmıştı. UAD, Suriye'nin işkence, insanlık dışı muamele ve diğer zalimane eylemleri önlemek için gerekli tedbirleri almasına hükmetmişti. Ancak bu karar, Esad rejimi tarafından uygulamaya konulmadı.