KPSS’de 118. oldu, mülakatta elendi: 'Dereceyle kazandığım hak elimden alındı'

KPSS’de 118. oldu, mülakatta elendi: 'Dereceyle kazandığım hak elimden alındı'

Yüzlerce öğretmen, KPSS sonucuyla kontenjanda olduğu hâlde sözlü mülakatta verilen puan nedeniyle atanma hakkını kaybetti. Sınav puanıyla alanında 118. olan genç bir matematik öğretmeni de mülakat komisyonunun yuvarlama yapması nedeniyle kontenjan dışı kaldı. Yaşadığı süreci KARAR’a anlatan mağdur öğretmen, “Sınav gününe kadar dış dünyadan soyut şekilde ders çalıştım. Şu an herhangi bir alanda yapacağım çalışmalarım ve emeklerim hep boşa gidecekmiş gibi hissediyorum.” dedi.

SEDA İNCİRKUŞ

20 bin sözleşmeli öğretmen atamalarında mülakat sonuçları 25 Ekim'de açıklandı. Öğretmenler yeni sıralamalarını bu sonuçlarla birlikte göremedi. 14 Kasım’da tercihler başladığında binlerce öğretmenin sıralamasının domino etkisiyle değiştiği görüldü. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in açıkladığına göre bin 100 öğretmenin yeri değişti. 1 öğretmenin bile haksızlığa uğramaması gerekirken mülakat mağduriyetine isyan eden öğretmenler kontenjan dışı kalanların sayısının yaklaşık 5 bin olduğunu söylüyor.

KPSS öğretmenler için oldukça zor bir sınav. Açılan kontenjanın da azlığı nedeniyle genel kültür-genel yetenek, eğitim bilimleri ve alan bilgisi olmak üzere 3 oturumdan oluşan sınavda derece yapmadan atanabilmek imkansız. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kaldırılacak sözü verdiği, daha sonra bundan vazgeçtiği mülakattan gerekli puanı almadıkça derece yapmanın da anlamı kalmıyor. Öyle ki 2024 sözlü mülakatlarında öğretmenler bir kez daha bu gerçekle yüzleşti.

‘DERS ÇALIŞMAK İÇİN MARKETE BİLE GİTMEDİK’

Yıldız Teknik Üniversitesi İlköğretim Matematik Öğretmenliği bölümünden 2022’de mezun olan; aynı yıl, aynı okulda Matematik Eğitimi üzerine yüksek lisansa başlayan genç bir öğretmen, KPSS’de alanındaki 14 bin 165 kişi arasından 118. oldu. Bu başarıyı elde etmek için geçirdiği süreci şöyle anlatıyor:

“Benim bir ev arkadaşım var. Aynı zamanda bölümden arkadaşım. 2023 mart ayında ev arkadaşımla beraber eve kapandık. Market alışverişine bile gitmediğimizi söyleyebilirim. Ayda bir defa belki diğer arkadaşlarımızla görüşmüşüzdür. Bayramda ailelerimizin yanına da gidemedik; düzenimiz bozulmasın, tatil yapmayalım diye. Sınav gününe kadar tam 6 ay boyunca dış dünyadan soyut bir şekilde arkadaşımla birlikte ders çalıştık.”

DERECE YAPMANIN CEZASI

Başarılı matematik öğretmeni, emeklerinin karşılığını aldı da. Sınavdan 87 alarak 118. oldu. Bu sıralamayla atanacağına emindi; ailesiyle kutlama yaptı, pasta kesti. Ancak zorluklar bitmedi. Atanana kadar çalışması gerekiyordu ama sıralamasını öğrenen özel kurumlar atanıp gideceği endişesiyle bir başka mağduriyetin kapısını araladı:

“2023 KPSS sonuçlarımız açıklandığından beri bitmeyen bekleyişimiz, o esnada benim sıralamamı duyan işveren özel kurumların atanacağım düşüncesiyle beni tam zamanlı olarak işe almaması, yarı zamanlı işe alan kurumların da sigorta yapmadan çalıştırması... 2023 eylül ayından beri düzensiz bir iş hayatına sahibim. Nihayetinde atanacağımı bildiğim için bunlar benim için katlanılabilir sorunlardı.”

‘HEPİNİZİN PUANINI YUVARLAYACAĞIZ’

Genç öğretmen mülakata kadar sabırla bekledi. “Gerçekten ölçeğe uygun değerlendirilebilmesi ihtimaline karşı” mülakatlara da çalıştı. Komisyonun yuvarlama yaptığı -KPSS puanına yakın puan verdiği- okullardan biri olarak öne çıkan İstanbul Siyavuşpaşa’da mülakata giren öğretmen, okul bahçesinde yaşadığı diyaloğu şöyle anlattı:

“Bizi daha okulun içine almamışlardı. Yanımda bulunan arkadaşıma üzerimin düzgün olup olmadığını sorarken yanımızdan geçen bir beyefendi, ‘Hocam üzeriniz gayet düzgün. Sıkıntı, stres yapmayın. Zaten bizler hepinizin puanını yuvarlayacağız.’ diye telkinde bulundu. Keza benim puanım da zaten yuvarlanmış.”

İLKÖĞRETİM MATEMATİKTE EN AZ 18 KİŞİ KONTENJAN DIŞI

Soruları cevaplarken sorun yaşamadığını söyleyen matematik öğretmeni, mülakattan 88 aldı, sıralaması 180’e geriledi ve alanında 174 kişilik kontenjan açıldığı için atanma hakkını kaybetti:

“Kendi kazandığım dereceden elde ettiğim hakkın elimden alınması bende muhataplarımıza yönelik güven duygusunu yok etti. Sadece benim branşımda ulaşabildiğim 18 kişi bu durumda, kontenjan içindeki öğretmenlerin yüzde 10’u kontenjan dışında kaldı. Kontenjan dışına çıkan öğretmenlere ek yerleştime hakkı vermelerini talep ediyoruz.”

'SEVDİKLERİMLE GEÇİREMEDİĞİM ZAMANI KİMSE ÖDEMEYECEK'

Genç öğretmen, sınavda elde ettiği başarının mülakatla elinden alınmasının ona hissetirdiklerini ise şöyle anlattı:

“Tercihlerimi ve kararlarımı sorguluyorum. Kendimi güvende hissetmiyorum. Herhangi bir alanda yapacağım çalışmalarım ve emeklerim hep boşa gidecekmiş gibi hissediyorum. Ailemin üzülmesine de çok üzülüyorum. Tüm bu süreçte yeğenim oldu ama ben ders çalışacağım diye onunla bir teyze olarak ilgilenemediğim için pişmanım. Ben bunları beklerken 2 yaşına girecek kocaman bir çocuk oldu. Hayal kırıklığı yaşıyorum. Bana ders çalışmak için ailemle ve sevdiklerimle geçirmediğim o zamanları kimse geri ödeyemeyecek.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN