Soruşturmada Türk yetkililer de inceleniyor: New York Belediye Başkanı’na ağır suçlamalar

Soruşturmada Türk yetkililer de inceleniyor: New York Belediye Başkanı’na ağır suçlamalar

New York Belediye Başkanı Eric Adams, Türk hükümetiyle yasa dışı bağış iş birliği yaptığı iddialarıyla federal yolsuzluk soruşturması kapsamında suçlandı. Soruşturma, Adams'ın kampanyasına yapılan yabancı bağışlar ve Türk Hava Yolları ile ilişkilerini de mercek altına alıyor.

New York'un 110. Belediye Başkanı Eric Adams, federal yolsuzluk soruşturmasının ardından suçlandı. Durumu yakından bilen kaynaklar, bu suçlamaların Adams ve kampanya ekibinin, Türk hükümetiyle yasa dışı bağışlar konusunda gizli bir iş birliği yapıp yapmadığına odaklandığını belirtti. Bu iddianame, resmi olarak açıklanır açıklanmaz, Adams, New York'ta görevdeyken federal suçla itham edilen ilk belediye başkanı olacak.

New York Times'ta yer alan habere göre, Adams'a yönelik soruşturma, iki yılı aşkın süredir devam ediyor ve kısmen yabancı bağışlarla ilgili. FBI ve Manhattan’daki federal savcılar, Adams ve kampanya ekibinin, Türk hükümetinden yasa dışı bağış alıp almadığını inceliyor. Ayrıca, Adams’ın yetkilileri, güvenlik endişelerine rağmen Türk hükümetine ait yeni bir konsolosluk binasının açılışına izin vermeleri konusunda zorlayıp zorlamadığı da soruşturmanın odak noktalarından biri. Soruşturma ayrıca, Türk hükümetine ait kısmi mülkiyeti bulunan Türk Hava Yolları ile olan ilişkileri, Türk kökenli Amerikalıların sahip olduğu bir Brooklyn inşaat şirketi ve Washington D.C.'deki Türkiye bağlantılı küçük bir üniversite hakkında da bilgi talep etti.

ADAMS: "MASUMUM VE SAVAŞACAĞIM"

Adams, suçlamalarla ilgili yaptığı açıklamada, "Her zaman, New Yorklular için mücadele edersem hedef olacağımı biliyordum ve hedef oldum. Eğer suçlanırsam, masumum ve her zerremle bu suçlamalarla savaşacağım" dedi. Adams'ın avukatları Brendan R. McGuire ve Boyd M. Johnson III, yorum yapmayı reddetti.

Adams, iddianamenin kamuoyuna açıklanmasının ardından, New York'un hem en büyük şehirlerinden biri hem de uluslararası arenada büyük yankı uyandıran bir noktada, belediye başkanlığı görevinde suçlanan ilk kişi olacak.

SORUŞTURMA GENİŞLİYOR

Soruşturma, 2021'de Adams’ın kampanyasına yapılan yabancı bağışları araştırmakla başladı. İddialara göre, Adams'ın Türk Hava Yolları’ndan lüks uçuşlar ve yükseltmeler kabul edip etmediği de soruşturmanın bir parçasıydı. Ayrıca, Adams'ın New York'taki Türk topluluğuyla yakın ilişkilerini ve Türk hükümet yetkilileriyle yaptığı toplantıları da inceleme altına aldı.

Soruşturma, geçen yıl, FBI'ın Adams'ın baş fon toplayıcısı Brianna Suggs'ın evine baskın düzenlemesiyle kamuoyunun dikkatine sunuldu. Suggs'ın evinde yapılan aramada iki dizüstü bilgisayar, üç iPhone ve "Eric Adams" etiketli bir dosya ele geçirildi. Soruşturma, aynı zamanda Adams'ın protokol direktörü olan ve Türk topluluğuyla ilişkilerini yöneten Rana Abbasova'nın New Jersey'deki evini de hedef aldı. Abbasova, kısa bir süre sonra belediye başkanına karşı iş birliği yapmaya başladı.

İŞTE İDDİANAMADE TÜRKİYE İLE İLGİLİ KISIM

Adams hakkında açıklanan iddianamede, Türkiye ile ilgili suçlamalar ise şu şekilde:

2014 yılında Eric Adams, Brooklyn Borough Başkanı oldu. O zamandan itibaren, neredeyse on yıl boyunca, yabancı iş insanlarından ve en az bir Türk hükümeti yetkilisinden yasadışı faydalar kabul etti. 2018 yılına gelindiğinde, 2021 New York Belediye Başkanlığı seçim kampanyası için yasadışı bağışlar topladı.

Adams, Türk hükümetiyle bağlantılı kişilerden yasadışı kampanya bağışları ve diğer değerli şeyleri kabul etti. Adams’ın artan gücü ve nüfuzu, özellikle 2021 yılında belediye başkanı olacağı netleştiğinde, bu yabancı bağışçıların ondan yararlanmasını sağladı. Adams, aldığı yasadışı faydalar karşılığında destek sağladı.

Adams’ın Türkiye ile İlişkisi: 4. Adams, Türk yetkililer ve iş insanları ile olan ilişkisi çerçevesinde, Türkiye'nin ulusal havayolu şirketinden ücretsiz veya indirimli seyahatler aldı. Bu seyahatler arasında Fransa, Çin, Sri Lanka, Hindistan, Macaristan ve Türkiye'ye yapılan seyahatler bulunuyordu. Ayrıca, Türkiye'de lüks otellerde ücretsiz konaklama, yüksek sınıf restoranlarda yemek ve eğlence gibi olanaklardan faydalandı.

2021'deki Yolsuzluk İddiaları: 6. Eylül 2021’de, Türk yetkili Adams’a, konsolosluk binasının açılışının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD ziyaretine yetişmesi için New York'taki yeni Türk konsolosluk binasının yangın güvenliği incelemesi olmadan açılması konusunda baskı yapmasını istedi. Adams, daha önce aldığı seyahat avantajları ve rüşvetler karşılığında, New York İtfaiye Departmanına baskı yapmayı kabul etti.

ADAMS'IN SİYASİ KARİYERİNDEKİ İNİŞ VE ÇIKIŞLAR

Eric Adams, Brooklyn ve Queens'te çalışan bir annenin çocuğu olarak büyüdü ve disleksi ve polisle yaşadığı zorlukların üstesinden gelerek New York Polis Departmanına katıldı. Adams, zamanla iki siyah memur derneğine liderlik etti ve polis departmanındaki politikalara karşı sık sık eleştirilerde bulundu.

Siyasi kariyerine 33 yaşında Kongre adaylığıyla başlayan Adams, 2006 yılında eyalet senatosuna girdi ve bu pozisyonda yedi yıl boyunca görev yaptı. 2013 yılında Brooklyn Belediye Başkanı olarak seçilen Adams, burada elde ettiği başarıları New York Belediye Başkanlığına sıçrama tahtası olarak kullandı.

Adams'ın kariyeri boyunca tartışmalı anlar da yaşandı. 2010 yılında, New York'un müfettişleri, Adams ve diğer bazı senatörlerin lobi faaliyetleriyle ilgili yasa dışı bağış kabul ettiğini ortaya koydu. Ancak federal savcılar bu konuda suçlama yapmadı.

SUÇLANAN GÖREVDEKİ İLK BELEDİYE BAŞKANI

Adams, iddianamenin sonuçları açıklanır açıklanmaz görevdeyken federal suçla itham edilen ilk New York belediye başkanı olacak. Ancak geçmişte de New York belediye başkanları benzer suçlamalarla karşı karşıya kalmıştı. Jimmy Walker, bir yolsuzluk skandalının ardından görevinden istifa ederek Avrupa'ya kaçarken, William O’Dwyer da görevinden ayrılmıştı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN