Almanya’da aşırı sağcı AfD partisinin yasaklanması tartışmaları yeniden gündeme geldi. İki AfD milletvekilinin İsviçre’deki bir neo-Nazi toplantısına katıldığının ortaya çıkması, Yeşiller ve Sol Parti’nin parti yasağı çağrılarını güçlendirdi.
Almanya’da aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) partisinin yasaklanması talepleri yeniden tartışılmaya başlandı. AfD’ye yönelik eleştiriler, iki milletvekilinin İsviçre’deki bir neo-Nazi toplantısına katıldığının ortaya çıkmasıyla alevlendi.
İsviçre’de 14 Aralık’ta düzenlenen toplantıya katıldığı doğrulanan AfD milletvekilleri Lena Kotre ve Roger Beckamp, toplantıda suç işleyen göçmenlerin vatandaşlığının iptali ve sınır dışı işlemlerinin özelleştirilmesi gibi konuları ele aldı. Bu durum, partinin demokrasi karşıtı politikalarla ilişkisini yeniden gündeme getirdi.
YEŞİLLER VE SOL PARTİ: AFD YASAKLANMALI
Yeşiller Partili Federal Meclis Başkan Yardımcısı Katrin Göring-Eckardt, AfD’nin neo-Nazilerle iş birliği yaparak demokrasiye karşı eylemler gerçekleştirdiğini belirtti. Eckardt, “AfD’nin yasaklanması için yeterli veri var” dedi.
Benzer şekilde, Sol Parti milletvekili Martina Renner de partinin militan neo-Nazilerin meclisteki uzantısı olduğunu savundu.
CDU’DAN ÇEKİMSER TAVIR
Hıristiyan Demokratik Birlik Partisi (CDU) ise AfD’nin yasaklanmasına mesafeli yaklaştı. CDU’lu Hendrik Hoppenstedt, yasaklama sürecinin AfD’ye siyasi bir hediye olacağını ifade etti. Ancak CDU’dan Marco Wanderwitz, yasağın Federal Meclis’te gündeme alınmasını destekleyen 120 milletvekilinin bulunduğunu ve önergenin Ocak sonunda görüşüleceğini söyledi.
UZUN VE ZORLU BİR SÜREÇ
Berlin Hür Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Sven Hölscheidt, bir parti yasağının riskli ve uzun bir süreç olacağını ifade etti. Hölscheidt, sürecin dört yıldan önce sonuçlanmayacağını ve Anayasa Mahkemesi’nin vereceği olası bir yasağın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşınabileceğini belirtti.
AFD’NİN YASAKLANMASI MÜMKÜN MÜ?
AfD’nin yasaklanma talebi, partinin demokratik değerlere aykırı faaliyetleri nedeniyle destek bulurken, süreçle ilgili hukuki ve siyasi zorluklar tartışmaların önümüzdeki dönemde de süreceğini gösteriyor.
Federal Meclis’in Ocak sonunda yasağı görüşmesi bekleniyor.