Suriye okullarında evrim teorisi müfredattan kaldırıldı: Geçici hükümetin eğitim kararları sosyal medyayı salladı

Suriye okullarında evrim teorisi müfredattan kaldırıldı: Geçici hükümetin eğitim kararları sosyal medyayı salladı

Suriye’nin geçici hükümeti tarafından alınan eğitim reformu kararları ülke çapında tartışma yarattı. Eğitim Bakanı Nezir Kadri’nin müfredattan Milli Eğitim dersini kaldırması, evrim teorisini silmesi ve din derslerini lise puanına dahil etmesi, sosyal medyada geniş yankı uyandırırken, geçici hükümetin yetkileri konusunda da büyük bir tartışma başlattı.

Suriye’nin geçici hükümetinde Kadın İşleri Ofisi Müdürü Ayşe Dibis’in tartışma yaratan açıklamalarının ardından, bu kez Eğitim Bakanı Nezir Kadri’nin aldığı “tartışmalı” bir karar gündeme oturdu.

Bakan Kadri, dün yaptığı açıklamada, Suriye’de bu yıl için milli eğitim müfredatından Milli Eğitim dersinin çıkarıldığını duyurdu. Bu kararın gerekçesi olarak, dersin önceki rejimin ve Baas Partisi’nin propagandasını içeren yanlış bilgiler barındırdığı ifade edildi.
Bunun yerine, İslam veya Hristiyan Din Eğitimi derslerinin yeniden lise diploması toplam puanına dahil edileceği açıklandı. Bu değişiklik sosyal medyada birçok kişi tarafından olumlu karşılandı.

TEPKİ ÇEKEN DİĞER DÜZENLEMELER

Ancak bakanlık tarafından Facebook’ta yayımlanan açıklamadaki diğer bazı düzenlemeler sosyal medyada büyük tartışmalara yol açtı. Bazı Suriyeliler, geçici hükümetin ülke genelinde uygulanacak hassas konularda karar alma yetkisine sahip olmadığını savundu.

Bir sosyal medya kullanıcısı şu yorumu yaptı:

“İşlerinizi kolaylaştırmak için çalışıyorsunuz, tamam, ama bu tür temel ve egemen kararları Suriyeliler’in bu ay düzenleyeceği diyalog konferansı ve anayasası belirlemeli.” Diğer yandan, bazıları ise bu tür kararların geçici hükümetin yetkileri dâhilinde olduğunu savundu.

EVRİM TEORİSİ VE ZENOBİA ÇIKMAZI

En çok tartışılan konular arasında, müfredattan Zenobia hakkındaki bölümlerin kaldırılması ve fen bilimleri derslerinden Evrim Teorisi’nin çıkarılması yer aldı. Ayrıca, “vatan savunması” gibi bazı ifadelerin “Allah’ı savunma” olarak değiştirilmesi, geniş kesimlerin onayını almadan yapılmaması gereken değişiklikler olarak değerlendirildi.

GEÇİCİ HÜKÜMETİN REFORM ÇABALARI

Nezir Kadri’nin kararı, 8 Aralık’ta BeŞşar Esad rejiminin devrilmesinden sonra başlatılan “reform” uygulamalarının bir parçası olarak alındı. Bu gelişme, Esad ailesinin 53 yıllık iktidarını sona erdirdi. Yeni geçici yönetim lideri Ahmed Şara, bir gün sonra Muhammed Beşir’i geçiş dönemi hükümetinin başkanı olarak atadı.

Bu kararlar, Suriye’nin geçiş sürecinde eğitim politikalarının hangi yönde şekilleneceğine dair geniş bir tartışmayı da beraberinde getirdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (8)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
8 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN