Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Batılı birliklerin Ukrayna'ya gönderilmesinin gelecekte "göz ardı edilemeyeceği" yönündeki açıklamasının ardından yeni duyuru yapıldı. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in yanı sıra Almanya, İsveç, Polonya ve Çekya liderlerinin, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un birliklerini Ukrayna'ya yerleştirmeyi düşünmediklerini söyledikleri bildirildi.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in yanı sıra Almanya, İsveç, Polonya ve Çekya liderlerinin, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un ülkede Batı askeri varlığı olasılığını öne sürmesinin ardından birliklerini Ukrayna'ya yerleştirmeyi düşünmediklerini söyledikleri bildirildi.
The Kyiv Independent'ta yer alan habere göre Macron, dün Avrupalı liderler arasında Batılı birliklerin Ukrayna'ya gönderilmesinin gelecekte "göz ardı edilemeyeceği" yönündeki tartışmaların ardından yaptığı açıklamada böyle bir hamle konusunda fikir birliğine varılamayacağını da sözlerine ekledi.
Macron, hangi ülkelerin asker göndermeyi düşündüğüne ilişkin ayrıntı vermeyi reddetti ve bazı "stratejik belirsizlikleri" sürdürmeyi tercih ettiğini ekledi.
'UKRAYNA'DAN BÖYLE BİR TALEP GELMEDİ'
İsveç Başbakanı Ulf Kristersson İsveç yayın kuruluşu SVT'ye Ukrayna'ya asker gönderip göndermeyeceği sorusunun şu anda ülkesini ilgilendirmediğini ve Kiev'den bu yönde bir talep gelmediğini söyledi. Kristersson, "Şu anda, diğer birçok ülke gibi, İsveç'ten Ukrayna'ya gelişmiş malzemeleri birçok farklı yolla göndermekle tamamen meşgulüz. Yani bu tamamen başka bir durum" dedi.
Polonya ve Çekya başbakanları Donald Tusk ve Petr Fiala, bugün düzenledikleri ortak basın toplantısında benzer açıklamalarda bulundular. Guardian'ın aktardığına göre Fiala, "Rusya'nın saldırganlığının ardından başlattığımız destek yollarını geliştirmemiz gerektiğine inanıyorum" dedi.
Gazetecilere verdiği demeçte, "Başka yöntem veya yollar açmamıza gerek olmadığına inanıyorum" dedi ve Ukrayna'yı desteklemedeki mevcut odak noktasının savunma, insani ve mali yardım sağlamak olduğunu ekledi.
Tusk ise, "Polonya, Ukrayna topraklarına asker göndermeyi planlamıyor. Bugün bu konumu değiştirebilecek koşulların olup olmayacağı konusunda spekülasyon yapmamamız gerektiğini düşünüyorum" dedi.
NATO'NUN BÖYLE BİR PLANI YOK
Stoltenberg aynı gün Associated Press'e, NATO'nun iki yıldır Rusya'nın tam kapsamlı işgaline karşı mücadele eden Ukrayna'ya askeri kuvvet gönderme planının olmadığını söyledi. Stoltenberg, "NATO müttefikleri Ukrayna'ya benzeri görülmemiş bir destek sağlıyor. Biz bunu 2014'ten beri yapıyoruz ve geniş çaplı işgalin ardından hızlandık. Ancak NATO savaş birliklerinin Ukrayna'da sahada konuşlandırılmasına ilişkin herhangi bir plan yok" dedi.
Reuters'e göre, Almanya Başbakanı Olaf Scholz da Batılı birliklerin Ukrayna'ya gönderilmesi olasılığını reddetti. Scholz, "Bir kez daha, çok güzel bir tartışmada, başından beri kendi aramızda ve birbirimizle mutabakata varılan hususun gelecekte de geçerli olacağı, yani Ukrayna topraklarına Avrupalılar tarafından gönderilecek hiçbir kara askerinin veya askerin olmayacağı tartışıldı" dedi.