Muhafazakarlardan Başbakan Starmer'a sert tepki: 'Demir Leydi'nin portresi Downing Street'ten kaldırıldı

Muhafazakarlardan Başbakan Starmer'a sert tepki: 'Demir Leydi'nin portresi Downing Street'ten kaldırıldı

İngiltere Başbakanı Starmer, Downing Street'teki Margaret Thatcher portresini "rahatsız edici" bulduğu için kaldırttı. Bu karar, Muhafazakâr Parti üyeleri arasında tepkiye yol açarken, Thatcher'ın mirasına saygısızlık olarak değerlendirildi. Starmer'ın bu adımı, siyasette sembolik adımların yarattığı tartışmaları yeniden gündeme getirdi.

İngiltere Başbakanı Sir Keir Starmer, No 10 Downing Street'teki Margaret Thatcher portresini, taşındıktan birkaç hafta sonra kaldırttı. Starmer'ın bu kararı, Thatcher'ın portresini "rahatsız edici" bulduğu için aldığı belirtiliyor.

Bu portre, Gordon Brown tarafından 2009 yılında özel bir resepsiyonda Demir Leydi'ye takdim edilmek üzere yaptırılmıştı. Britanya'nın önde gelen portre sanatçılarından Richard Stone tarafından yapılan tablo, Downing Street'te kalıcı olarak sergilenmek üzere tasarlanmıştı.

Portreyi kaldırtma kararı ilk olarak The Herald gazetesi tarafından bildirildi. Karar, Sir Keir Starmer'ın biyografisini yazan Tom Baldwin tarafından Glasgow’daki Aye Write kitap festivali kapsamında düzenlenen bir etkinlikte açıklandı.

Eski gazeteci Baldwin, Starmer'ın kendisini No 10'daki eski çalışma odasına, gayriresmi olarak "Thatcher Odası" olarak bilinen yere götürdüğünü belirtti. Baldwin, "Orada oturduk ve ben, 'Onun size böyle bakması biraz rahatsız edici değil mi?' dedim." diye konuştu. Baldwin'in aktardığına göre Starmer, "Evet" yanıtını verdi ve Baldwin, portreyi kaldırıp kaldırmayacağını sorduğunda Başbakan'ın olumlu şekilde başını salladığını ifade etti. Baldwin, "Ve kaldırttı." diye ekledi.

'TÜM ULUSU TEMSİL EDİYORDU' TEPKİSİ

Bu karar, Muhafazakâr Parti üyeleri arasında tepkiye yol açtı. Sir Jacob Rees-Mogg, bunu "küçük bir zihin" olarak nitelendirerek, bir Başbakan'ın sadece kendi siyasi fraksiyonunu değil, tüm ulusu temsil etmesi gerektiğini vurguladı. Tory milletvekili Greg Smith, Starmer'ın bu hareketini "tarihimize ve önceki başbakanlara saygısızlık" olarak nitelendirerek, bunun "tam anlamıyla bir küçüklük" gösterisi olduğunu söyledi.

İskoç Tory liderlik adaylarından Murdo Fraser, bu kararı "huysuzca" bir hareket olarak değerlendirirken, Starmer'ın dünya çapında tanınan bir liderin bakışları karşısında rahatsızlık duyduğunu ima etti. Diğer bir liderlik adayı olan Meghan Gallacher ise, "Margaret Thatcher'ın Britanya'nın ilk kadın Başbakanı olarak siyasette öncülük ettiğini" belirterek, portreyi kaldırmanın "utanç verici" olduğunu söyledi. Thatcher'ın, birçok kişi için bir ilham kaynağı olduğunu ve İngiliz siyasetine damgasını vurduğunu belirten Gallacher, "Mirası onurlandırılmalı, portre geri getirilmeli." dedi.

OBAMA DA CHURCHILL'İN BÜSTÜNÜ KALDIRMIŞTI

Bu tartışma, Barack Obama'nın ABD Başkanı olduktan kısa bir süre sonra Oval Ofis'ten Winston Churchill büstünü kaldırması sonrası yaşanan tepkiyi anımsatıyor. Obama, o dönemde aldığı kararı, Beyaz Saray'ın başka bir yerinde Churchill’in başka bir tasvirinin bulunduğunu söyleyerek savunmuştu.

Sir Keir Starmer, daha önce Margaret Thatcher'ı Britanya'da "anlamlı değişiklikler" gerçekleştirdiği ve "doğal girişimciliğimizi serbest bıraktığı" için övmüş, bu da sol kanat milletvekillerinin tepkisini çekmişti. Starmer'ın bu yorumları, bazı sol kanat milletvekilleri tarafından, Muhafazakâr seçmenleri kazanmak için "Mandelsonvari" bir taktik olarak eleştirilmişti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN