İsrail medyası duyurdu: Gazze’de askerlerimiz zor durumda

İsrail medyası duyurdu: Gazze’de askerlerimiz zor durumda

İsrail medyası, Gazze’de görev yapan askerlerin zor koşulları ve savaşın net bir hedefinin olmaması nedeniyle büyük bir moral bozukluğu yaşadığını aktardı. Askerlerin ve esir ailelerinin üzerindeki baskı artarken, uzun süreli işgal ve takas anlaşması gibi tartışmalar gündemde.

İsrail medyası, Gazze Şeridi'nde görev yapan İsrail askerlerinin içinde bulunduğu zor koşulları gündeme taşıdı. Gazze’de devam eden çatışmaların belirgin bir hedefi olmadığı ve uzun süreli bir işgal planının şekillendiği iddiaları, askerler arasında huzursuzluğa neden oluyor. Ayrıca, esirlerin geleceği ve olası bir takas anlaşması konusu da tartışılmaya devam ediyor.

ASKERLERİN MORALİ VE BELİRSİZLİK

İsrail Ordusu’nun eski operasyon şefi Yisrael Ziv, Kanal 12’ye verdiği demeçte, askerlerin Gazze’deki durumunun “çok zor” olduğunu vurguladı. Ziv, yedek askerlerden bazılarının koşullar nedeniyle tekrar geri dönmek istemediklerini söyledi.

Askerlerin yalnızca askeri yükten değil, savaşın aile yaşamlarına olan etkilerinden de etkilendiğini belirten Ziv, bazı askerlerin “Bu devlet için aptallık yapmayacağız” dediğini aktardı.

Ulusal güvenlik uzmanı Kobi Marom ise Gazze’de bir yıpratma savaşının tüm hızıyla sürdüğünü belirtti. Marom, özellikle Cebaliye bölgesindeki çatışmalara dikkat çekerek, 2025 yılına kadar Gazze’de askeri bir yönetim kurulma olasılığının değerlendirildiğini söyledi. Başbakan Binyamin Netanyahu’nun çatışmaları durdurmama yönündeki açıklamalarının uzun vadeli bir savaş vizyonunu yansıttığını ifade etti.

TAKAS GÖRÜŞMELERİ

İsrail Ordusu’nun eski genelkurmay başkan yardımcısı Yair Golan, esirlerin serbest bırakılması için bir takas anlaşmasının önemine dikkat çekti. Golan, “Esirlerle ilgili bir anlaşma, güneyde ve belki kuzeyde bir ateşkese yol açabilir” dedi. Golan, Hamas’ın müzakerelere yanaşmadığı iddialarının “doğru olmadığını” belirtti ve İsrail’in esir aileleriyle yeterince iletişim kurmadığını eleştirdi.

Diğer yandan, bazı İsrail hükümet yetkilileri, özellikle aşırı sağcı koalisyon ortakları, Gazze’de yerleşim genişletme politikalarına öncelik veriyor. Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ve Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, Gazze’de bir çözümden ziyade yerleşim projelerine odaklanıyor.

UZUN SÜRELİ ÇATIŞMA VE STRATEJİK HEDEFLER

Eski Mossad İstihbarat Şefi Amnon Sofrin, esirlerin askeri bir operasyonla kurtarılmasının mümkün olmadığını ve gerilla savaşının on yıl sürebileceğini belirtti. Sofrin, “Eğer bir askeri çözüm olsaydı, şimdiye kadar gerçekleştirilmiş olurdu. Müzakereler tek seçenek” dedi.

Bazı medya organları, kuzeyde Hizbullah ile bir uzlaşma aranırken, güneyde Hamas ile çözüm arayışlarının reddedilmesini sorguladı. Yorumcular, bunun İsrail hükümetindeki koalisyon ortaklarının Gazze’yi bir yerleşim genişleme fırsatı olarak görmesinden kaynaklandığını öne sürdü.

AMERİKAN MÜDAHALESİNE UMUT

Kanal 13’te konuşan siyasi analist Raviv Drucker, hükümetin esirlerin serbest bırakılması için gerçek bir baskı altında olmadığını ve Trump’ın seçilmesiyle yeni bir Amerikan baskısının mümkün olabileceğini söyledi. Ancak, çoğu esir ailesinin artık bu konuda umutlarını kaybettiği ifade edildi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN