Yeni Suriye yönetimi, Rusya'nın Tartus Limanı'ndaki yatırım anlaşmasını iptal etti. Karar, Moskova'nın anlaşma gerekliliklerini yerine getirmemesi gerekçesiyle alındı ve limanın tüm gelirleri Suriye'ye aktarılacak.
Yeni Suriye yönetimindeki kara ve deniz limanlarından sorumlu otoritelerden Şark gazetesine yapılan açıklamada, Rusya’nın Tartus Limanı’ndaki yatırım anlaşmasının iptal edildiği belirtildi. Kararın ardından limanın tüm gelirlerinin Suriye devletine aktarılacağı ifade edildi.
Kaynaklar, “Bu karar geçen pazartesi alındı ve bu konuda detaylı bir kararın en kısa sürede yayınlanması planlanıyor. Kararda, Rusya’nın yatırımının iptal edilmesi mekanizması ve bu kararın Suriye tarafına herhangi bir mali yükümlülük getirmeyeceği açıklanacak” dedi.
YÜKÜMLÜLÜKLER YERİNE GETİRİLMEDİ
Aynı kaynaklar, Rusya’nın eski rejimle imzaladığı anlaşmada yer alan ekipmanların güncellenmesi ve bakımı yükümlülüklerini yerine getirmediğini belirtti. “Zarar görmüş ve eskimiş çok sayıda ekipman var. Kara ve Deniz Limanları Kurumu, bu ekipmanları geliştirmek için bir plan hazırladı” şeklinde bilgi verdi.
Şark’a göre, Tartus Limanı’nda Rus yatırım şirketinde çalışan yaklaşık 1.000 Suriyelinin durumu da tartışılıyor. Çalışanların bilgi ve deneyimlerinden yararlanmak amacıyla limanda yeniden istihdam edilmeleri planlanıyor.
2017 yılında imzalanan ve iptal edilen anlaşma, Tartus Limanı’nda altyapıyı geliştirme, işletme ve modernizasyonu kapsıyordu. Anlaşmanın 49 yıl sürmesi ve 25 yıla kadar uzatma imkânı sunması planlanmıştı.
RUSYA’NIN KÜRESEL VARLIĞININ AYRILMAZ BİR PARÇASI
Reuters’a göre Tartus ve Hmeymim’deki Rus üsleri, Rusya’nın küresel askeri varlığının ayrılmaz bir parçası. Tartus deniz üssü, Rusya’nın Akdeniz’deki tek bakım ve ikmal merkezi olarak işlev görürken, Hmeymim Üssü ise Afrika’daki askeri faaliyetlerin ana çıkış noktası konumunda.
Suriye’de muhalif grupların, yeni yönetim lideri Ahmed Şara yönetiminde Beşşar Esad rejimini devirmesi, Rusya’nın Tartus ve Hmeymim’deki askeri üslerinin geleceğiyle ilgili soru işaretleri yarattı.
Geçtiğimiz Aralık ayında Kremlin, Suriye’deki askeri üslerin geleceği hakkında bir değerlendirme yapmak için erken olduğunu belirterek, bu konunun Şam’daki yeni yönetimle tartışılacağını ifade etti.
HMEYMİM ÜSSÜ VE TARTUS TESİSİ
Rusya, Suriye’nin Lazkiye ilinde Hmeymim Hava Üssü’nü ve Tartus kıyısında bir deniz tesisi kurmuştu. Tartus Deniz Tesisi, Akdeniz’deki tek bakım ve yenileme merkezi olarak hizmet veriyor ve Rusya, Suriye’yi Afrika’daki askeri taşeronlarını sevk etmek için bir geçiş noktası olarak kullanıyordu.
Şu anda Tartus’ta konuşlu olan Rus Donanması’na ait 5 gemi ve bir denizaltı bulunuyor. Bunlar arasında iki "Gorshkov" sınıfı fırkateyn, bir "Grigorovich" sınıfı fırkateyn, iki yardımcı gemi ve bir "Kilo" sınıfı denizaltı yer alıyor.
Naval News’e göre, yardımcı gemi "Yelnya", 2 Aralık 2024 sabahı Tartus’tan ayrılırken görüldü ve diğer gemilerin bir kısmının ya da tamamının da ayrıldığına dair bilgiler mevcut.
Site, bu belirsiz hareketlerin sahadaki durumla doğrudan bağlantılı olabileceğini belirtti. Eğer öyleyse, bu, Rusya’nın değerli askeri varlıklarını Suriye’den çıkarmaya başladığının ilk açık işareti olabilir.