El Salvador'da Bukele zaferini ilan etti: Yeniden devlet başkanı seçildi

El Salvador'da Bukele zaferini ilan etti: Yeniden devlet başkanı seçildi

El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele dün düzenlenen başkanlık seçimlerinde büyük bir zafer elde etti. Bukele, resmi sonuçlar açıklanmadan önce oyların yüzde 85'inden fazlasını aldığını iddia ederek kendisini kazanan ilan etti. Geçici sonuçlar, oyların yüzde 31'inin sayılmasıyla Bukele'nin yüzde 83 destek kazandığını gösterdi.

Orta Amerika ülkesi El Salvador, meclis üyeleri, devlet başkanı ve yardımcısının belirleneceği seçim için dün sandık başındaydı.

Reuters'ta yer alan habere göre El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, kendi rakamlarına göre, oyların yüzde 85'inden fazlasını aldığını, mecliste de 60 sandalyeden 58'ini kazandıklarını söyledi.

Binlerce Bukele destekçisi, 42 ​​yaşındaki liderin hükümeti hakkında "referandum" olarak adlandırdığı yeniden seçilmesini kutlamak için San Salvador'un meydanını doldurdu.

'MUHALEFET EZİLDİ'

Eşiyle birlikte Milli Saray'ın balkonunda duran Bukele, destekçilerine "Muhalefet hep birlikte ezildi" dedi. Bukele açıklamasında, "El Salvador en güvensiz ülke olmaktan çıkıp en güvenli ülke haline geldi. Şimdi önümüzdeki beş yıl içinde ne yapacağımızı görmek için bekleyin" ifadesini kullandı.

Son derece popüler olan Bukele, yetkililerin sivil özgürlükleri askıya alarak 75 binden fazla Salvadorluyu suçlama olmaksızın tutuklamasını öngören güvenlik stratejisinin başarısı üzerine kampanya yürüttü. Gözaltılar, ülke çapındaki cinayet oranlarında keskin bir düşüşe yol açtı ve bir zamanlar dünyanın en tehlikeli ülkeleri arasında yer alan 6,3 milyonluk bir ülkeyi temelden değiştirdi.

Ancak bazı analistler nüfusun yüzde 1'inin toplu olarak hapsedilmesinin uzun vadede sürdürülebilir olmadığını söylüyor.

'BİZİ ÇETELERDEN KURTARDIĞI İÇİN MİNNETTARIZ'

55 yaşındaki esnaf Guadalupe Guillen, zafer partisine Bukele'nin Filistinli aile mirasına saygı duruşu niteliğinde bir tunik ve Arap atkısı giyerek geldi.
Artık çetelere her yıl 300 dolar haraç ödemediğini sözlerine ekleyen Guillen, "Bizi bu çete sorunundan kurtardığı için kutluyoruz, ona teşekkür ediyoruz, Tanrı'ya şükrediyoruz. O korkunç geçmişe geri dönmek istemiyoruz" dedi.

Guillen, Batı ülkelerinin Bukele yönetimindeki otoriter eğilime ilişkin endişeleri konusunda hükümetin tutumunu yineleyerek, "Tüm halk ona oy verdiği için demokrasi risk altında değil" dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN