Çin dışa 'açılırken': Yeni varyantlar dünyayı vurabilir

Çin dışa 'açılırken': Yeni varyantlar dünyayı vurabilir

Çin, katı sıfır vaka politikasıyla uyguladığı Kovid-19 kısıtlamalarını kaldırırken, virologlar durumun yeni varyantlar ortaya çıkarmasından ve bunların küresel olarak yayılmasının dünyayı kötü bir şekilde etkilemesinden korkuyor.

Geçtiğimiz gün alınan denizaşırı ziyaretçiler için karantinayı kaldırma kararı, Çin sınırlarının ötesinde yeni varyantların potansiyeli hakkında endişelere yol açtı. Japonya ve Hindistan, vaka akınını önlemek için kısıtlama getiren ilk ülkelerden oldu.

HER ZAMANKİNDEN DAHA ZOR

Çin'in sıfır vaka politikasının sonu, özellikle yaşlı insanlar arasında düşük aşılama oranlarıyla artan vaka sayıları arasında geliyor. Pekin yönetimi, günlük vaka sayılarını yayınlamayı durdurduğu ve toplu testleri sonlandırdığı için koronavirüsün (Kovid-19) yayılmasını ve ciddiyetini tespit etmek her zamankinden daha zor.

Uzmanlar, veri eksikliğinin muhtemelen vakaların sayısını ve ciddiyetini gizlediğini ve Çin'deki doktorların büyük bir enfeksiyon ve ölüm artışı bildirdiğini söylüyor. Pekin’de doktor olan Howard Bernstein, Reuters'a, çok sayıda hastanın acile akın ettiğini ve yoğun bakım ünitelerinin "dolu" olduğunu söyledi.

ÜLKELER ‘ÇİNLİLERE ÖZEL’ ÖNLEM ALIYOR

Kısıtlamaların kaldırılmasıyla beraber, Çin’e yakın ülkeler vaka ve ölümleri önlemek için kendi çarelerini buluyor. Japonya Başbakanı Fumio Kişida, 30 Aralık'tan itibaren, önceki yedi gün içinde Çin anakarasına gelenlerin varışta negatif test belgesi sunmalarını, aksi taktirde yedi gün karantinaya alınmaları gerekeceğini duyurdu.

Ekim ayında kendi sınır kısıtlamalarını hafifleten Japonya, Çin'den gelenlerin sayısını sınırladı. Yerel haber ajansı Kyodo News, önlemleri açıklarken Kişida, "Ayrıntılı durumu kavramak zor olduğu için Japonya'da endişe artıyor" dedi.

Malezya'da Sağlık Bakanlığı, insanları güçlendirici aşılara yönlendirerek ve antiviral ilaçları teşvik ederek vaka artışına hazırlanıyor. Hindistan'da Çin, Japonya, Güney Kore, Hong Kong ve Tayland'dan gelenlere koronavirüs testi zorunlu hale getirildi.

ÇİN’E ‘YARDIMCI OLUN’ ÇAĞRISI

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Çin'i verileri paylaşmaya ve varyantlarla ilgili çalışmaları yürütmeye çağırarak “Sahadaki duruma ilişkin kapsamlı bir risk değerlendirmesi yapmak için DSÖ'nün hastalığın şiddeti, hastaneye yatışlar ve yoğun bakım ünitesi desteği gereklilikleri hakkında daha ayrıntılı bilgilere ihtiyacı var" dedi.

‘YENİ VARYANT ÇIKTIYSA…’

Avustralyalı Bulaşıcı Hastalıklar Doktoru Prof. Dominic Dwyer, Çin'de koronavirüs hakkında şeffaflık eksikliğinin endişe verici olduğunu söyleyerek "Şu anda Çin'de hangi varyantların dolaştığını ve bu varyantlara karşı aşıların çalışıp çalışmadığını bilmiyoruz” dedi.

Dwyer ayrıca, verilerin çok önemli olduğunu, çünkü koronavirüsün kontrolden çıktığı ülkelerde, enfekte olan çok sayıda insanın virüste değişikliklere yol açtığı ve potansiyel olarak yeni bir varyant oluşturma olasılığını artırdığını söyleyerek "Bu, yeni varyantların ortaya çıkmasını beklediğiniz ortamdır. Dolayısıyla, Çin'den dönen ve hasta olan insanları izlemek önemli olacak” dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN