Askeri cuntanın yönetimi devraldığı Nijer’e yönelik ‘askeri müdahale’ söylemleri devam ederken, ülkedeki binlerce genç, olası müdahaleye karşı orduya katılmak için seferber oldu.
Nijer'de 26 Temmuz'da gerçekleşen darbenin ardından Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu’nun (ECOWAS) olası askeri müdahalesine karşı gönüllülerden oluşan bir milis gücü kuruluyor. ‘Nijer'i Savunma Gönüllüleri’ (VDN) olarak adlandırılan milis gücü için alımlar bugün başkent Niamey'de başladı.
Nijer cuntasıyla savaşa hazırız
Nijer'deki gönüllü milislerin, askeri yönetimin ihtiyaç duyması halinde, silahlı mücadelenin yanı sıra tıbbi bakım, lojistik, teknik ve mühendislik alanlarında orduya yardım etmesi planlanıyor.
Daha önce AP'ye konuşan VDN'in kurucularından Amsarou Bako, askeri yönetimin VDN'in bir parçası olmadığını ancak girişimden haberdar olduğunu söylemişti. Nijer’de darbe yönetimini hem askeri hem de siyasi açıdan destekleyen Burkina Faso'da da terörle mücadelede orduya destek vermek için kurulan aynı ismi taşıyan bir milis grubu bulunuyor.
ASKERİ MÜDAHALENİN TARİHİ AÇIKLANMADI
ECOWAS ülkelerinin genelkurmay başkanlarının, Gana'nın başkenti Akra'da düzenledikleri toplantıda Nijer'e askeri müdahalenin tarihinin belli olduğu duyurulmuştu. ECOWAS, askerlerin emir gelir gelmez müdahaleye hazır olduğunu ilan etmiş ancak bu olası operasyonun hangi tarihte başlayacağı bilgisini paylaşmamıştı.
Halk cuntayı, dünya demokrasiyle seçilen cumhurbaşkanını destekliyor: Nijer’de darbeciler kararlı
GEÇİŞ HÜKÜMETİ KURULDU
Nijer'de Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum, 26 Temmuz'da Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı unsurlarınca alıkonulmuş ve o akşam asker yönetime el koyduğunu duyurmuştu. General Abdurrahmane Tchiani, 28 Temmuz'da CNSP isimli geçiş hükümetinin başına geçmişti. CNSP, 7 Ağustos'ta Lamine Zeine'yi başbakan olarak atamış, 10 Ağustos'ta da asker ve sivillerden oluşan 21 üyeli kabineyi açıklamıştı.
Nijer'deki darbe sonrası Kara Kıta'da sömürgecilik tekrar gündemde