Nijer’de yönetimi ele geçiren askeri cunta, BM Genel Sekreteri Guterres'i geçiş hükümetinin genel kurulda temsil edilmesini engellemekle suçlayarak görevini kötüye kullandığını belirtti.
Temmuz ayında Nijer’de yönetimi ele geçiren askeri yetkililer, devlet televizyonundan Birleşmiş Milletler’e (BM) ilişkin bildiri yayınlayarak "Genel Sekreter Antonio Guterres, Nijer'in 78. BM Genel Kurulu'na tam katılımını engelledi ve görevini kötüye kullandı" şeklinde kaydetti.
Bildiride, olay "haince" olarak tanımlanırken, "Guterres'in egemen bir devletin iç işlerine karışmasının da şiddetle kınandığı" belirtildi.
‘BİZ DEĞİL KOMİTE KARAR VERİYOR’
BM Sözcüsü Stephane Dujarric ise suçlamalara ilişkin Fransız basınına yaptığı açıklamada, bir ülkeden BM Genel Kurulu'na katılım için gerçekleştirilen başvurulardaki kimlik bilgilerinin çelişmesi durumunda, konunun Genel Kurul Yetki Komitesine havale edildiğini kaydetti. Dujarric, kimin katılıp katılmayacağına Guteress'in değil komitenin karar verdiğini belirtti.
Nijer'deki askeri yönetim, BM Genel Kurulu'nda ülkeyi temsil etmesi için daha önce Nijer'in BM temsilcisi olan ve geçiş hükümetinde Dışişleri Bakanı olarak atanan Bakary Yaou Sangare'yi görevlendirmişti. Bazı kaynaklara göre ise görevinden askeri müdahaleyle uzaklaştırılan Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum hükümeti tarafından da BM'ye ayrı bir başvuru yapıldı.
Nijer'den yapılan 2 farklı başvuru nedeniyle komite, Nijer’den hiçbir ismi genel kurulun konuşmacı listesine almadı.
NİJER’DE NE OLUYOR?
Nijer'de Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum, 26 Temmuz'da Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı unsurlarınca alıkonulmuş ve o akşam asker, yönetime el koyduğunu duyurmuştu.
Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Abdurrahmane Tchiani, 28 Temmuz'da CNSP isimli geçiş hükümetinin başına geçmişti. CNSP, 7 Ağustos'ta Lamine Zeine'yi başbakan olarak atamış, 10 Ağustos'ta asker ve sivillerden oluşan 21 üyeli kabineyi açıklamıştı.