Rusya-Ukrayna savaşı Avrupa'yı enerji krizine sürüklerken kıtanın en büyük ekonomisi Almanya'yı sıkı tedbirler almaya yöneltti. Rusya'nın yaptırımlara cevaben Almanya'ya doğalgaz akışını yüzde 20’ye kadar düşürmesinin ardından ülkenin birçok eyaleti; tarihi binaların ışıklarının söndürülmesi, kışın binalarda sıcaklık limitinin düşürülmesi, bazı trafik ışıklarının kapatılması gibi önlemler alırken ekonomistler, bilhassa otomotiv üretiminin büyük bir tehditle karşı karşıya olduğunu söylüyor.
Ukrayna'yı işgali sebebiyle Batı tarafından Rusya'ya uygulanan yaptırımlara katılan Almanya, ciddi bir enerji krizi yaşıyor. Rusya, yaptırımlara cevap olarak enerji şirketi Gazprom'dan Almanya’ya gaz akışını yüzde 40 azaltmış, geçtiğimiz günlerde de teknik aksaklıkları bahane ederek Kuzey Akım-1 boru hattından yapılan akışı kapasitenin yüzde 20’sine kadar düşürmüştü. İki ülke arasındaki bu yaptırım gerginliği sebebiyle kışın doğalgazın tümden kesilebileceği endişesi de Berlin hükümeti ve eyalet yönetimlerini sıkı tedbirler almaya itti. Ülkenin birçok sokağında ve tarihi binalarında ışıklar kapatıldı. Kış aylarında ısınma ile ilgili de bir çok kısıtlama getirildi.
Kışın idari binalar en fazla 20 derece ısıtılacak
Ülkenin kuzeyindeki Hannover bu konuda başı çekiyor. Kent idaresine ait binalar artık geceleri aydınlatılmıyor. Ekim-mart arasında kamu binaları en fazla 20 dereceye kadar ısıtılabilecek. Mobil klimalar ve fanlı ısıtıcıların kullanımı yasaklandı. Kreşler ve hastaneler ise tasarruf tedbirlerinin dışında bırakıldı. Hannover’in Türk kökenli Belediye Başkanı Belit Onay yaptığı açıklamada, büyük şehirler için önemli bir zorluk teşkil eden gaz krizinin üstesinden gelebilmek için, şehrin enerji tüketiminde yüzde 15 düşüş hedeflediklerini söyledi.
Havuzlar artık daha soğuk
Başkent Berlin’de de önceki gece yarısından itibaren 200 turistik bina karanlığa gömüldü. Belediye binası da ışıkları söndürülen yerler arasındaydı. Ayrıca başkentteki havuzların artık normalden iki derece daha soğuk olacağı açıklandı.
Bazı trafik ışıkları kapatılacak
Güneydeki Münih kenti de belediyeye ait yapıların karanlıkta kalacağını açıklarken, ofislerde sadece soğuk su kullanılacağını duyurdu. Nürnberg, belediyeye ait dört kapalı yüzme havuzundan üçünün kapatılacağını duyurdu. Weimar, sokak aydınlatmasının normalden yarım saat daha geç yanacağını açıkladı. Mainz ışık sayısını yarıya indirdi. Augsburg bazı Trafik ışıklarını kapatmayı düşünüyor.
Otomobil fabrikalarının üretimi tehlikede
Almanya doğalgazı, ağırlıklı ısınmada kullanıyor, bunun dışında elektriğin yüzde 15’i buradan sağlanıyor. Gazın yüzde 30’u ise dev sanayi şirketlerince tüketiliyor. Otomobil fabrikalarının çalışamaz hale gelmesinden endişe edilirken; BMW ve Siemens gibi Alman endüstrisinin itici gücü şirketlere ev sahipliği yapan Bavyera eyaleti gidişattan özellikle kaygılı. Dün açıklanan veriler de karamsar bakışı destekler nitelikteydi. Avrupa’nın bir numaralı ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde büyüme gösteremedi. Ekonomistler, ülkenin, savaşın da etkisiyle serbest ticaretin bozulmasından en fazla zarar gören ekonomi olduğu görüşünde.
Vatandaşa zam uyarısı
Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck, kasım ayından itibaren doğalgazın haneler için ne kadara mâl olacağını kestirmenin zor olduğunu belirterek fiyat artışı uyarısında bulunarak “Isıtıcıyı kısmanın bir işe yaramayacağını düşünüyorsanız kendinizi kandırıyorsunuz” dedi.