Avrupa Parlamentosu' nda düzenlenen oturumda, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in "Lübnan'ın işgal edildiğine" dair yaptığı açıklamalar, aşırı sağcı milletvekilleri tarafından sert bir şekilde eleştirildi.
Avrupa Parlamentosu’nda (AP) İsrail’in Lübnan’a yönelik saldırıları ve Orta Doğu’daki şiddetin tırmanışı, yoğun tartışmalara sahne oldu. Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AP Genel Kurulu'ndaki konuşmasında İsrail’in Lübnan’ı işgal ettiğini söyleyerek aşırı sağcı milletvekillerinin tepkisini çekti. Fransa'nın Strazburg kentinde yapılan oturumda Borrell, Lübnan’da durumun her geçen gün kötüleştiğini belirtti ve İsrail’in Lübnan’ı geçmişte de işgal ettiğini hatırlattı.
BORRELL’DEN İSRAİL’E ELEŞTİRİ
Borrell, "Bu İsrail'in Lübnan'ı ilk işgali değil" diyerek, İsrail’in daha önce de dört kez Lübnan'ı işgal ettiğini ve bu işgallerin ülkenin toprak bütünlüğüne ciddi zararlar verdiğini vurguladı. Borrell’e göre, İsrail’in işgaline karşı direniş olarak ortaya çıkan Hizbullah, zamanla İran’la güçlü bağlar kurarak "devlet içinde devlet" haline geldi. İsrail’in bu askeri operasyonlarının güvenliği artırmadığını belirten Borrell, "Tarih, özellikle zayıf kurumların olduğu bölgelerde askeri çözümlerin işe yaramadığını gösteriyor" diyerek İsrail’in Lübnan’daki operasyonlarının sonuçsuz kaldığını ifade etti.
Borrell, bölgede kalıcı bir ateşkesin sağlanması gerektiğini vurgularken, Lübnan’ın cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapılmasının ve ordusunun güçlendirilmesinin ülkenin geleceği açısından kritik olduğunu söyledi.
AŞIRI SAĞCI VEKİLLERDEN SERT TEPKİ
Borrell'in İsrail’in Lübnan’ı işgal ettiği yönündeki açıklamaları, aşırı sağcı Avrupa Parlamentosu üyeleri tarafından sert eleştiriler aldı. Aşırı sağcı vekiller, İsrail'in Lübnan’a saldırılarının "kendini savunma hakkı" çerçevesinde meşru olduğunu savundu ve sivil kayıpların görmezden gelindiğini öne sürdü. Bazı vekiller, Borrell’in konuşması sırasında salonu terk ederek tepkilerini gösterdi.
Borrell ise aşırı sağın tepkilerini eleştirerek, özellikle Lübnan ve Gazze’de sivillerin çektiği acılara karşı empati eksikliği olduğunu vurguladı.
SOL VE LİBERAL KANATTAN YAPTIRIM ÇAĞRILARI
Oturumda, sol ve liberal milletvekilleri İsrail’e yönelik sert yaptırım çağrılarında bulundu. Sol Grup üyesi İrlandalı milletvekili Lynn Boylan, İsrail’in Gazze’de gerçekleştirdiği operasyonları "soykırım" olarak nitelendirdi ve AB-İsrail Ortaklık Anlaşması'nın askıya alınması gerektiğini söyledi. Boylan, "Avrupa, İsrail’in silahlanmasına suç ortaklığı yapmaya devam edemez" diyerek AB’nin İsrail ile ticaret ilişkilerini sonlandırması gerektiğini ifade etti.
Liberal Avrupa'yı Yenile (Renew) Grubu’ndan Abir Al-Sahlani de İsrail’e yönelik sert yaptırımlar uygulanması gerektiğini vurguladı. Al-Sahlani, "Bu savaşın bir tarafını silahlandırırken barış için dua edemeyiz" diyerek, Avrupa’nın barış söylemlerinin tutarsız olduğunu belirtti.
KEFİYE TARTIŞMASI VE MİLLETVEKİLLERİNİN TEPKİLERİ
Oturum sırasında sol grup üyesi milletvekilleri, Filistin kefiyesi takarak kürsüye çıktıklarında, oturum başkanı tarafından kefiyelerini çıkarmaları istendi. Filistin asıllı Fransız vekil Rima Hassan, bu müdahale sonrasında Borrell’e seslenerek, "Nekbe’nin çocuğu olarak konuşuyorum. İsrail’in cezasızlığı 1948’de başladı" dedi. Hassan, İsrail’in uluslararası hukuka aykırı eylemlerinin bölgede binlerce sivilin ölümüne yol açtığını hatırlattı.
Yeşiller Grubu milletvekili Ana Miranda Paz ise Gazze’de yaşanan insanlık dramına dikkat çekti ve Lübnan’daki saldırıların benzer bir trajediyi tekrarlama riskine sahip olduğunu söyledi. Paz, Avrupa’nın İsrail’e karşı acilen harekete geçmesi gerektiğini belirterek, "Lübnan’ın ikinci bir Gazze olmasına izin veremeyiz" diye konuştu.