18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı'nın 80. yılında Kırım başta olmak üzere, Almanya'da, Türkiye'de ve dünyadaki farklı ülkelerden Kırım Tatarları, Stalin rejiminin soykırımında hayatını kaybedenleri anmak için bir araya geliyor. Bu nedenle Almanya Kırım Tatar Birliğinin gerçekleştirdiği Milli Matem Merasimi Almanya Iserlohn Cami'sinde Kırım Tatar sürgünü ve soykırımı kurbanları anıldı.
Stalin yönetiminin insanlık tarihine kara bir leke olarak geçen 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı'nın ardından 80 yıl geçti. Almanya Kırım Tatar Birliği tarafından düzenlenen milli matem merasiminde, Kırım Tatarları'nın 1944 yılında maruz kaldığı acı sürgün süreci anıldı. Yapılan konuşmalarda sürgünün trajik boyutlarına dikkat çekildi.
Almanya Kırım Tatar Birliğinin gerçekleştirdiği milli matem merasiminde şu ifadelere yer verildi:
"Bir gecede 250 bin Kırım Tatar kardeşimize 15 dakika bile verilmedi. Sürgün sürecinde hayvanların taşındığı vagonlara yerleştirildiler. Vagonlar hava almıyordu. Anneler, yavrular, canlarını feda ettiler. 150 bin civarında kişi sürgün sürecinde can verdi. Çile çektiler."
Merasime katılan Kırım Tatarları, kaybettikleri yakınlarını anarak dua etti ve sürgünde yaşanan zorluklara dikkat çekildi.
NE OLMUŞTU?
1944'te Sovyet lideri Josef Stalin'in emriyle gerçekleştirilen sürgünde, Kırım Tatarları, vatanlarından koparılarak Orta Asya ve Sibirya'ya zorla gönderilmişti. Bu acı olay, binlerce Kırım Tatarının hayatını kaybetmesine ve büyük bir insani trajediye yol açmıştı.