Başkanla birlikte bürokratların da değiştiği ABD’de, Trump boş mevkilere atayacak isim bulamıyor. Bin 200 pozisyonun sadece 34’ü doldurulabildi. Bunun sebebi ise devlet kurumlarıyla Trump arasındaki gerilim.
ABD Başkanı Donald Trump ile devlet kurumları arasında yaşanan çekişme, bütün yönetim kademelerine yansıyor. Trump yönetimi, Senato onayı gerektiren yaklaşık bin 200 mevkiye şu ana kadar yalnızca 34 atama yapabildi. ABD’de başkan değiştiğinde, önceki başkanın atadığı bürokratların da birçoğu görevinden ayrılıyor. Bu nedenle Trump’ın doldurması gereken dört binden fazla koltuk bulunuyor. Bunların bin 200 tanesine atanacak kişilerin, Senato’nun onayından geçmesi gerekiyor. Amerikan medyasında yer alan analizlerde, söz konusu bin 200 pozisyonun 500 ila 700 tanesi ‘kilit mevkiler’ olarak tanımlanıyor. Trump yönetiminin şu ana kadar bu mevkilere yaptığı atama sayısı ise yalnızca 34. Geri kalan mevkilerin birçoğunun boş kaldığı, bazılarında ise önceki Başkan Barack Obama tarafından atanan isimlerin görevlerini sürdürdüğü belirtiliyor. Sivil toplum örgütü Kamu Hizmetleri Ortaklığı’nın verilerine göre Başkanlık İcra Ofisi’nde şu ana kadar 22 atama yapıldı, boş mevki sayısı ise 225. Savunma Bakanlığı’nda 239, Eğitim Bakanlığı’nda 161, Enerji Bakanlığı’nda 138, İçişleri’nde 107, Adalet Bakanlığı’nda ise 334 boş koltuk bulunuyor.
Amerikan medyasında, Trump’ın devlet kurumlarındaki boşluğu doldurma konusunda yaşadığı sorun, birkaç nedene bağlanıyor. Bunların en önemlisi olarak, Trump yönetimi ve yerleşik düzenin kurumları arasında yaşanan çekişme gösteriliyor. Çok sayıda bürokratın, normal şartlarda Cumhuriyetçi bir yönetimde çalışmak isteyecekleri, ancak Trump’a tavır aldıkları belirtiliyor. Ayrıca muhalif bürokratların, Trump yönetimi tarafından çeşitli görevlere aday gösterilen kişilerle ilgili resmi süreçleri yavaşlattığı ifade ediliyor.
Trump yönetiminin sorunları, personel bulamamakla da sınırlı değil. Zira Obama döneminden sonra da devam edeceği açıklanan isimlerin de görevlerine son verilebileceği belirtiliyor. Trump yönetimi, Beyaz Saray’da önceki hükümetten kalan 51 kişinin görevlerine devam edeceğini açıklamıştı. Ancak Trump’ın ekibinin, medyaya sızan haberler nedeniyle bu kişileri sorumlu gördüğü ifade ediliyor. Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn’in, Ruslarla yaptığı görüşmelerle ilgili bilgilerin sızdırılmasının ardından istifa etmesi, gerilimin doruk noktası olmuştu. İstihbarat ve Beyaz Saray görevlilerini medyaya yasadışı bilgi sızdırmakla suçlayan Trump, bu kişileri yakalayacağını iddia ediyor.