Fikirtepe’de yarım kalan projeler için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı devreye girdi. Bilen-bilmeyen herkesin inşaat işine girmesine tepki gösteren Aşçıoğlu İnşaat Başkanı Aşçıoğlu, müteahhit sayısının 350 bine çıktığını belirterek, “Çok yakında çürük elmalar ayıklanır” dedi.
HAMİDE HANGÜL/İSTANBUL
İstanbul Fikirtepe’de 2011 yılında başlayan kentsel dönüşümün “ranta” dönüşmeye başlaması mağduriyetleri de beraberinde getirdi. Bölgede 35 bin konut, 2 bin 500 ticari alan yapılması beklense de bazı müteahhitlerin projeleri için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı devreye girdi. Fikirtepe’de yaşanan mağduriyette yüzde 1 daha fazla pay almak için firma yeterliliğine bakmayan vatandaşın da sorumluluğu olduğunu savunan Aşçıoğlu Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Aşçıoğlu, bilen-bilmeyen herkesin inşaat işine girmesinin de bu sonucu doğurduğuna işaret etti. Emlak editörleriyle biraraya gelen Yaşar Aşçıoğlu, gayrimenkul sektörü ve firmanın yeni projelerini değerlendirdi. Türkiye’de 30 bin kurumsal inşaat firması olmasına karşın sayının 350 bine çıktığına işaret eden Aşçıoğlu, “Çok yakında çürük elmalar ayıklanacaktır” değerlendirmesinde bulundu. Aşçıoğlu, eleştirilerini şöyle sürdürdü: “İnşaatçılar korkmaya başladılar. Neden? Çünkü önüne gelen bu işe giriyor. Müteahhitlik çok önemli ve hassas bir yapıya sahip. Beyin cerrahı gibi proje geliştiricisinin de sektörde son derece ciddi iş bilirliğine sahip olması lazım. Bunların hiç biri yok ama parası ve cahil cesareti var. Türkiye önüne gelenin inşaat yapabileceği bir ülke olmaktan çıkarılmalıdır. Türkiye’de 350 bin müteahhitlik faaliyeti yürüten firma var, bunun yüzde 75’i zaman içerisinde sektörde tutunamayacak duruma gelir.” Vatandaşın ev alabilmesi için arsa fiyatlarının da düşürülmesi gerektiğini savunan Aşçıoğlu, “Burada yüzde 58 olan oranlar yüzde 48’e düşürülmelidir” önerisinde bulundu. Fikirtepe’de yaşanan mağduriyette vatandaşın da suçu olduğunu savunan Yaşar Aşçıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Fikirtepe bölgesinde mantıksız oranlar verdiler. O kişiyi seçenlere de fatura kesilmelidir. Yüzde 58-60 paylar verildi. Müteahhit yüzde 60 pay veriyor, kira ödüyor… Orada insanlar teminat mektupsuz, hiç bilmediği firmalara evlerini verdiler. Yüzde 0.5’in, yüzde 1’in peşine düştüler. Bize de geldiler, biz onlara ‘bu oranlarla iş yapılmaz’ dedik. Kurumsal firmaları tercih etmeleri gerektiği konusunda uyardık. Ardından ne oldu? İşi beceremediler. Bize çok firma geldi işi devretmek için. Bölgedeki oranların olması gereken seviyeye indirilip, yeniden anlaşma yapılması gerekiyor. Bu oranlar emsal olmamalı. Bakanlık ‘biz yaparız’ diyerek, cesaret vermemeli. Yoksa vatandaş en fazla pay ödeyecek olana gider verir arsasını. Bu, vatandaşta ‘proje bitirilemez ise Bakanlık gelip nasıl olsa projeyi tamamlar’ mantığı doğurur.” Kentsel dönüşüme yönelik eleştirilerini sürdüren Yaşar Aşçıoğlu, “Dönüşüm ada ada, mahalle mahalle olur. Bu kentsel dönüşüm değil, yapısal dönüşüm” diye konuştu. Resmi güzergahı yakın zamanda açıklanan Kanal İstanbul projesinin uluslararası yatırımcılar nezdinde nasıl bir etki oluşturduğuna ilişkin bir soru üzerine Yaşar Aşçıoğlu, “Bu proje kimi heyecanlandırmaz ki... Kanal İstanbul dünyanın en önemli projelerinden biri. Türkiye bu projeyi hayata geçirebilecek vizyon ve birikime sahiptir” yanıtını verdi.
İNŞAATÇI ÇOK ÇALIŞIP AZ KAZANACAK
Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt, Türkiye’de konuta ihtiyacı olan kesim için müteahhitlerin ciddi çaba sarf etmesi gerektiğini belirterek, “Bu işi biraz daha idealist ruhla yapmanız gerekiyor. İnşaatçılar bundan sonra çok çalışacak, az kazanacak” dedi. Konut sahibi olmayan vatandaşın farklı şekillerde desteklenebileceğini belirten Özyurt, “Konuttaki faiz oranları düşürülmeli. Sadece inşaat değil, tüm sektörler için zor bir yıl, ancak teşvikler zorluğu yumuşatabilir” dedi.
KONUTTA KDV İNSİN TALEBİ
Türkiye Müteahhitler Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mithat Yenigün, konutta balon olmadığını, ancak KDV indirimi talep ettiklerini söyledi. Ham madde ve akaryakıt fiyatlarının son dönemde önemli oranda arttığına işaret eden Yenigün, demir fiyatlarının geçen yıla oranla yüzde 50 yükseldiğine dikkati çekti. Yenigün, “Demir, ham madde fiyatlarındaki artış nedeniyle müteahhitlere fiyat farkı ödenmesini talep ediyoruz. Bu kapsamda bir çalışma yaparak Başbakanlığa sunduk” dedi.
BEYKOZ’DA TAMEK, MERTER’DE SIRMA SU ARAZİSİNE YENİ PROJE
Firma olarak Beykoz’da Sırma sularının bulunduğu arazide proje gerçekleştirmek istediklerini açıklayan Aşçıoğlu Yönetim Kurulu Üyesi Cenk Aşçıoğlu, ilgili imzaların da atıldığını açıkladı. Burada yüzde 50 eşit ortaklıklarının olduğunu söyleyen Aşçıoğlu, bu arazi üzerinde konut geliştirmeyi düşündüklerini ve 1.2 milyarlık yatırım planladıklarını açıkladı. Merter’de ise Tamek arazisine yönelik çalışmaları bulunduğunu söyleyen Aşçıoğlu, söz konusu yerin konuta çok elverişli olmadığını, okul, hastane gibi değerlendirilebileceğini söyledi. Aşçıoğlu, buradaki yatırım hedeflerinin de 570 milyon lira olduğunu bildirdi. Diğer taraftan Selenium Ataköy Projesi’nin yüzde 65’inin dolu olduğunu açıklayan Aşçıoğlu, “Yatırım değeri 120 milyon doları bulan proje yüzde 100 prim yaptı. 2014 yılında 500 bin lira olan dairenin bugünkü tutarı 1 milyon lira. Üç ayrı konsept projenin konumlandırıldığı Selenium Ataköy 7 bloktan oluşuyor. Metrekare fiyatı 10 bin lira civarında olan projede bin 100 bağımsız bölüm yer alıyor. Toplam yatırım tutarı ise 300 milyon dolar” açıklamasında bulundu.