Çocuklarda kabızlığın 8 nedeni

Çocuklarda kabızlığın 8 nedeni

Çocuklarda görülen kabızlığın sebebi sadece aşırı süt içmek veya fast food yemek olmayabilir. Prof. Dr. Latif Abbasoğlu, kullanılan ilaçlardan kalın bağırsağın iyi gelişmemesine kadar sekiz neden ve çözüm önerilerini sıraladı.

Kabızlık genellikle geçici süre yaşansa da, bazı durumlarda kronikleşiyor ve çocukta şiddetli karın ağrısı ile sık sık idrar yolu enfeksiyonu gelişmesi gibi önemli sorunlara yol açabiliyor. Kabızlık denilince aklımıza  ilk olarak hiç kuşkusuz fast food tipi beslenme geliyor. Ancak bambaşka bir sebebi olabilir. Dolayısıyla öncelikle altta yatan nedenleri belirlemek ve bu doğrultuda çözümler almak, tedavinin başarılı olmasında büyük önem taşıyor. Acıbadem Bakırköy Hastanesi çocuk cerrahisi uzmanı Prof. Dr. Latif Abbasoğlu, çocuklarda kabızlığa yol açan nedenleri anlattı.

1. Aşırı süt içmek: Anne sütünden sonra aşırı inek sütü tüketmek, katı gıdalara geçişler ve mama konsantrasyonunun değiştirilmesi kabızlığa en sık yol açan nedenler arasında.

2. Fast food alışkanlığı: Posalı ve sulu yemekler yerine katı gıdalarla beslenmek kabızlığı tetikliyor.

3. Tuvalet ihtiyacını ertelemek: Kabızlığa neden olan bir başka önemli etken de çocukların okula başladıktan sonra tuvalet alışkanlığını düzenleyememeleri. Okul çağındakiler okulda tuvalete girmemek için okul öncesi çocuklar ise oyuna ya da çizgi filme dalmaları veya herhangi bir şeyle oyalanlanmaları nedeniyle dışkıyı yapmayı erteliyor. Bunların yanı sıra katı dışkı yapma sırasında oluşan ağrıdan korktukları için bağırsak hareketlerini önleyen çocuklar bunu tekrar tekrar yaparak dışkılamayı engelleyebiliyor. 

4. Kullanılan ilaçlar: Çocuklara çeşitli sağlık problemleri nedeniyle verilen ilaçlar da kabızlık yapabiliyor. Örneğin bebeklik döneminde kullanılan demir ilaçları bazen kabızlığı tetikleyebiliyor. 

5. Çeşitli hastalıklar: Bazı sağlık problemleri de kabızlığa yol açabiliyor. Örneğin tiroit hormonlarının az salgılanması anlamına gelen hipotiroidi en sık kabızlık yapan hastalıklar arasında yer alıyor.

6. Kalın bağırsakta sinir sisteminin iyi gelişmemesi: Kabızlığa yol açan etkenlerden biri de kalın bağırsakta sinir sisteminin iyi gelişmemesi. Bu konuda şüphe varsa biyopsiye kadar giden süreçle sinir hücrelerinin mutlaka iyi gelişip gelişmediğinin ortaya konması, hücreler gelişmemişse mutlaka tedaviye başvurulması gerekiyor.

7. Makat bölgesindeki problemler: Kabız olan çocuğun muayenesinde ‘anal fissür’ denilen çatlakların varlığının mutlaka araştırılması gerekiyor. Çünkü bazen anüs olması gerekenden biraz daha öne yerleşiyor ve bu durum da kabızlığa yol açabiliyor. Bunun yanı sıra ‘anal stenoz’ denilen, özellikle son yıllarda pediatri hekimlerinin farkındalığının sayesinde daha erken saptanan makat darlığı da kabızlık oluşturabiliyor.

8. Psikolojik nedenler: Aile içi sonuçlar, yeni bir kardeş, okula başlama, anne baba ayrılığı gibi durumlar da kabızlık sorunlarına yol açabiliyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN