Çipras ne vaat etti, ne oldu?

Çipras ne vaat etti, ne oldu?

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras iktidara gelmeden önce Yunan halkına 13 milyar euro kemer gevşetmeyi vaat etmişti, şimdi ise kreditörlerine 8 milyar euro kemer sıkma sözü veriyor.

[Karar]

Yunanistan’ın 7,2 milyar euroluk kurtarma yardımından yararlanabilmesi için kreditörleri ile bu ayın sonuna kadar anlaşması gerekiyor. IMF’ye ay sonunda 1,5 milyar euro ödemesi bulunan Yunanistan için Euro Bölgesi Maliye Bakanları bugün toplanacak ve Atina’nın önerilerini değerlendirecek. Eurogroup, Atina’nın söz konusu önerilerini kabul ederse, 25 Haziran Perşembe günü gerçekleşecek olan Avrupa Birliği Liderler Zirvesi’nde anlaşma imzalanacak. 

Bundan altı ay önce, 25 Ocak seçimlerinde 13 milyar euro tutarında kemer gevşeteceğini vaat eden Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, bugünlerde kreditörleri ile anlaşabilmek için sözünden dönüyor. AB, Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Uluslararası Para Fonu (IMF) ile anlaşmak üzere pazar akşamı yeni önerilerini sunan Çipras, bu uluslararası kurumlara 8 milyar euro düzeyinde kemer sıkma taahhüdünde bulundu. 

Vaatlerle öneriler arasında büyük fark 

Voice of America’nın (Amerika’nın Sesi) haberine göre, Yunanistan’da iktidara gelmesinde büyük etkisi olan hükümet programındaki maddelerle oldukça çelişen bir profil çizen yeni öneriler Çipras’ın Avrupa Birliği ile yürüttüğü müzakerelerdeki ilk pozisyonuyla son pozisyonu arasında oldukça fark olduğunu gösteriyor 

Radikal Sol Koalisyon (SYRIZA) partisi, milletvekilleri ve Yunan halkından tepki görmesi beklenen bu kemer sıkma taahhüdü, Brüksel’de devam eden görüşmelerde tansiyonu biraz düşürdü. Voice of America, Çipras’ın bu tavrını şu şekilde yorumluyor: “Yaklaşık 5 aydır Brüksel’de farklı Atina’da farklı mesajlar veren Çipras her ne kadar “Artık top Avrupa Birliği’nin sahasında” dese ve her ne kadar kırmızı çizgilerin aşılmadığını iddia etse de 17 aylık bir süre için 8 milyar Euro düzeyinde “kemer sıkmayı” içeren önerilere ilişkin gerek Eurogroup’taki gerekse Euro Bölgesi Zirvesi’ndeki görüşmelerde yer alan Avrupa Birliği yetkililerinin, “Yunanistan beklentilerin yüzde 90’ını karşıladı. Geriye kalanları halletmek kolay” mesajını vermesi geri adım atan tarafın kim olduğunu net şekilde ortaya koyuyor.”

Yunan milletvekillerini ikna etmek zorunda 

Öte yandan, Çipras’ın Brüksel’de kreditörleriyle anlaşması da sorunu tamamiyle çözmeye yetmiyor. Ondan sonra belki en az kreditörlerle anlaşmak kadar zor olan bir süreç başlıyor. O da lideri olduğu Radikal Sol Koalisyon (SYRIZA) partisi milletvekillerini bu önerilerin uygulanması için ikna etmek. 

 

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN