Türkiye Sakatlar Derneği Genel Başkanı Şükrü Boyraz, birçok engellinin evlerinde 'modern hapis hayatı' yaşadığını söyledi ve ekledi: "Bürokrasideki engelli vatandaş sayısı artırılmalı."
Türkiye Sakatlar Derneği Genel Başkanı Şükrü Boyraz, Türkiye'deki engellilerin devletin desteğiyle daha fazla iş hayatına katılması gerektiğini söyledi.
Boyraz, Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 16’sının engelli olduğunu, birçok engellinin de evlerinde "modern hapis hayatı" yaşadığını vurguladı. Engelli bireylerin de belediye başkanı, vali, meclis üyesi veya memur olabileceğini ifade eden Boyraz, ancak tüm bunların çalışarak ve toplumla iç içe olarak olabileceğini aktardı.
Engellilerin toplumsal yaşamda kendilerini kabul ettirmesi gerektiğine işaret eden Boyraz, "Engelli birey belediye başkanı veya memur olamaz diye bir şey yok. Dünyadaki bazı ülkelerde bakanlar engelli. Bu nedenle engellilerin bürokrasideki sayısı artmalı. Engellinin, kadının, gençliğin sorunları ayrıdır. Bu nedenle engellilerin daha fazla etkin rol olması gerekiyor. Biz kendimizi kabul ettirmek zorundayız. Çalışarak bir yere gelebiliriz. Biz bu sorunu çözersek kazanırız. Engellilerimiz daha fazla mücadele etmeli." diye konuştu.
ENGELLİLER SORUNLARINA SAHİP ÇIKMALI
Boyraz, engellilerin kendi sorunlarına sahip çıkması gerektiğini vurgulayarak, kendilerini eve kapamakla, toplumdan uzak kalarak hiçbir sonuca ulaşılamayacağını anımsattı. Engellilerin iş hayatında etkin rol almasının önemine dikkati çeken Boyraz, şöyle devam etti:
"Engellilerin evlerinden çıkması gerekiyor. İŞKUR tarafından bir sürü kurslar düzenleniyor, bu kurslar ile becerilerini artıran, engellilerimiz, devletin desteği ile iş hayatına atılabilir. Engellilerimiz kendilerini hangi işte başarılı görüyorsa, oraya yönelmelidir. Biz engellilerimizin evde oturmasını istemiyoruz." Türkiye'de yaşanan terör ve trafik kazaları nedeniyle engeli birey sayısının her geçen gün arttığını bildiren Boyraz, engellilerin en büyük sorunlarının başında eğitim ve istihdam geldiğini vurguladı.
Şehirlerin engellilere göre planlanmadığını ileri süren Boyraz, bu kişilerin yaşam, koşullarının kolaylaştırılarak, eğitim ve istihdamda fırsat eşitliği verilmesini istediklerini sözlerine ekledi.
KIRKLARELİ/AA