BM, Madaya'daki trajediyi aylarca gizlemiş

BM, Madaya'daki trajediyi aylarca gizlemiş

Esad rejiminin kuşatması altında açlıktan kırılan Madaya'da insani durumun Ekim ayından beri alarm verdiği, Birleşmiş Milletler'in ise trajediden haberdar olmasına rağmen durum dünyada gündem olana kadar kamuoyuna açıklamada bulunmadığı ortaya çıktı.

[Karar]

Suriye'nin Madaya kasabasındaki açlık trajedisi ile ilgili korkunç bir ayrıntı ortaya çıktı. Saygın dış politika dergisi Foreign Policy'nin (FP) ulaştığı belgelere göre Birleşmiş Milletler (BM), uzun süredir kasabadaki açlık durumundan haberdar olmasına rağmen konu dünya gündemine oturana kadar harekete geçmedi.

FP'nin haberine göre bölgedeki yardım gönüllüleri, Esad rejimi ve Hizbullah güçlerinin kuşatması altında bulunan kasabada Ekim ayından beri bir insani krizin sürdüğünü belirtiyordu.

16-01/17/pg-24-madaya-1-ap.jpg
Madaya'da bebeğinin altını naylon poşetle bağlayan bir anne.

Madaya'daki kıtlık kamuoyuna açıklanmadı

BM İnsani Durumlar Koordinasyon Ofisi tarafından 6 Ocak tarihinde yayımlanan "Ani güncelleme" başlıklı bildiride, "Ekim ayında bölge halkının önde gelen isimlerinin bir yaşın altındaki çocukların beslenme sıkıntısı yaşadığına dair yaklaşık bin duyuru yaptığı", "kasabanın acilen insani yardıma ihtiyacı olduğu" gibi ifadeler yer aldı. Fakat "dahili" olarak tasnif edilen bildiri kamuoyuna açıklanmadı.

BM'nin konuyla ilgili ilk açıklaması, 12 Ocak'ta, yani ilk yardım konvoyu Madaya'ya ulaştıktan sonra Suriye İnsani Yardım Koordinatörü Yacoub Hillo'dan geldi. Bölgedeki insani durumun çok kötü olduğunu söyleyen Hillo, buna karşın kasabayı kuşatma altında tutan Hizbullah ve Esad güçlerinden bahsetmedi.

"BM, Esad'ın karşısında el pençe divan"

FP ayrıca Madaya'da pirincin kilosunun 256 dolara kadar yükseldiğini ve rejim ile Hizbullah'ın kuşatmayı mayınlı bölgeler ve keskin nişancılarla desteklediğini kaydetti.

Suriye'de bulunan insani yardım gönüllüleri, bu durum üzerine BM'yi Esad rejimi karşısında "el pençe divan" durmakla suçladı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN