Efsane ya da Kara Cuma olarak tabir edilen Black Friday indirimleri için geri sayım başladı. Her yıl kasım ayı içerisinde yapılan ve Şükran Günü’nünden sonra gelen ilk cuma günü olarak yapılan Black Friday’de birçok marka özel indirimler yapar.
Black Friday’in tarihi belli oldu. Ülkemizde de Kara Cuma, Efsane Cuma ya da Süper Cuma olarak bilinen Black Friday indirimleri boyunca, teknolojiden giyime, ayakkabıdan beyaz eşyaya kadar birçok ürün grubunda indirimler yapılır.
EFSANE YA DA KARA CUMA (BLACK FRİDAY) NE ZAMAN?
Alışveriş severlerin merakla beklediği Efsane Cuma (Black Friday) indirimleri için geri sayım başladı. Her sene milyonlarca insanın alışveriş yaptığı Efsane Cuma’da (Black Friday) teknolojiden giyime birçok sektörde büyük indirimler yapılıyor. Black Friday yani Efsane Cuma, bu sene 27 Kasım 2020’de yapılacak.
Türkiye’de de bu tarihlerde pek çok kurumsal firma ve online satış sitesi indirimler yapıyor.
BLACK FRİDAY NEDİR?
1932 yılından beri yılbaşı alışverişleri sezonunun başlangıcı olarak da bilinen ‘Black Friday (Efsane Cuma)’, ilk başta Amerika Birleşik Devletleri’nde başladı. İngiltere ve Kanada’nın arkasından tüm dünyaya hızlı bir şekilde yayılan alışveriş festivalinde indirim oranları bazen yüzde 90’ların üstüne bile çıkıyor. ABD’de cuma gününe özel mağazalar kapılarını saat 05:00 itibarıyla müşterilerine açıyor, geç saatlere dek açık tutuyor. E-ticaret şirketlerinin perakende sektöründe söz sahibi olmasıyla birlikte Black Friday satışları da internet üzerinden yapılıyor.
EFSANE CUMA NASIL ORTAYA ÇIKTI?
Efsane ya da Kara Cuma terimi, şimdi olduğundan daha farklı bir anlama sahipti. History.com’a göre, 1800’lü yılların sonlarında terimin ilk kaydedilen kullanımı finansal krizlere uygulandı.
Hikâye sürerken, yatırımcılar Jim Fisk ve Jay Gould ile beraber olabildiğince çok altın almak için beraber çalıştı, bu şekilde fiyatı yükseltip inanılmaz karlarla sattılar. 24 Eylül 1869 yılında, arsa çözüldü ve altın fiyatını ve borsa serbest düşüşe yol açtı.
Wall Street firmaları iflas bayrağını çekti, mısır ve buğday hasadı fiyatları düştü, dış ticaret durdu.1980’lü yıllarda, perakendeciler, terimi tarihe çok daha olumlu bir yansımasının yolunu buldu. Bir sene boyunca zararda faaliyette bulunmalarının ardından, dükkanlar Şükran Günü'nü izleyen günde nihayet kâr etti. Senaryonun ne kadar gerçek olduğu bilinmiyor, ancak en popüler inanış bu şekilde…