Ramazan Bayramı namazı nasıl kılınır? Bayram namazı camide kılınacak mı? sorularının yanıtları internette araştırılıyor. Koronavirüs (corona virüs) salgın hastalığının yayılmasının önlemek amacıyla camiler 2 aydır ibadete kapalı bulunuyor. İçinde bulunduğumuz Ramazan ayının 23 Mayıs'ta sona ermesinin ardından 3 gün boyunca kutlanacak Ramazan Bayramı'nın namazının camide kılınıp kılınmayacağı merak konusu oldu. Peki, bu yıl bayram namazı camilerde kılınacak mı? İşte son gelişmeler...
'Ramazan Bayramı namazı camide kılınacak mı?', 'Bayram namazı nasıl kılınır?' sorularının yanıtlarını haberimizde bulabilirsiniz. Ramazan ayı ülkemizde 23 Mayıs 2020 Cumartesi günü sona ererken 24 Mayıs 2020 Pazar günü Ramazan Bayramı'nın 1. günü idrak edilecek. Normal şartlarda senede 2 kere kılınan bayram namazı, bayramın 1. günü güneşin doğmasının 45 dakika sonrasında camide cemaatle kılınır. Fakat bu yıl yaşanan corona virüs (koronavirüs) salgın hastalığı nedeniyle camiler ibadet kapalı durumda. Peki, 'bayram namazı camilerde kılınacak mı?' Detayları KARAR.com okurları için hazırladık...
BAYRAM NAMAZI CAMİDE KILINACAK MI?
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bayram namazını sosyal mesafe şartlarına uyulması kaydıyla kılınmasını istediği de ifade edilirken buna izin verilmesinin şu aşamada gündemde olmadığına vurgu yapılıyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'nde bayram namazının camilerde kılınıp kılınmaması konusunun ele alınıp alınmayacağı merak ediliyor.
"TEDBİRLERE UYALIM Kİ CAMİLERE KAVUŞALIM"
Daha önce bir televizyon programında bu konu üzerine yöneltilen bir soruyu yanıtlayan Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, şu ifadeleri kullanmıştı:
"Biz şu ana kadara faaliyetlerimizi, Sağlık Bakanlığımızla, İçişleri Bakanlığımızla hatta Muhterem Cumhurbaşkanımızın liderliğinde yapılmış olan toplantılarda aldığımız kararlar çerçevesinde yürüttük. Biz bu süreci yine kurumlarımızla iş birliği içerisinde, irtibat içerisinde sürdürüyoruz, takip ediyoruz. Yani bayrama kadar süreçte bir iyileşme olursa yine birlikte yapacağımız istişareler neticesinde kararımızı veririz. İnşaallah dua edelim milletimiz bayram namazlarını camilerde kılabilsin, bunula ilgili bir ortam oluşsun, dua edelim. Şu anda söyleceğimiz herhangi bir birli yok, bekleyeceğiz, göreceğiz. Tedbirlere uyalım, tedbirlere uyalım ki, bu süreç çabuk iyileşsin ve biz de camilerimize kavuşalım."
BAYRAM NAMAZI TEK BAŞINA KILINIR MI?
Kur-an'ı Kerim 'de Ramazan Bayramı ile ilgili ayet şu şekildedir:
"(O sayılı günler), insanlar için bir hidayet rehberi, doğru yolun ve hak ile batılı birbirinden ayırmanın apaçık delilleri olarak Kur'an'ın kendisinde indirildiği Ramazan ayıdır. Öyle ise içinizden kim bu aya ulaşırsa onu oruçla geçirsin. Kim de hasta veya yolcu olursa tutamadığı günler sayısınca başka günlerde tutsun. Allah size kolaylık diler, zorluk dilemez. Bu da sayıyı tamamlamanız ve hidayete ulaştırmasına karşılık Allah'ı yüceltmeniz (tekbirler getirmeniz) ve şükretmeniz içindir." (Bakara, 2/185).
Kur'an'daki ilgili ayetlerden bayram namazının cemaatle kılınması gerektiği anlaşılmaktadır.
BAYRAM NAMAZI NASIL KILINIR?
Bayram namazı, bayramın 1. günü sabah namazının ardından güneş doğduktan 45 dakika sonra kılınır.
Bayram namazı öncesi hatırlatmaların ardından müezzin kayyım nidada bulunarak namaz kılmak için camiye gelenleri nasıl niyet edecekleri konusunda yönlendirir.
Niyet edilirken hangi bayram namazı kılınacaksa o zikredilir. Örnek olarak; "Niyet ettim Allah rızası için Ramazan Bayramı namazını kılmaya, uydum hazır olan imama" veya aynı şekilde "Niyet ettim Allah rızası için Kurban Bayramı namazını kılmaya, uydum hazır olan imama" şeklinde niyet edilir.
Bundan sonra imamla birlikte hareket edilerek:
1. Rekat
* Bayram namazına niyet ettikten sonra tekbir alınır ve eller bağlanır,
*Sırasıyla imam hatip ve cemaat sessizce 'Sübhaneke' duasını okur, sonra fasılalar halinde;
* Tıpkı iftitah tekbiri gibi yeniden eller kulak hizasına kaldırılarak 1. tekbir alınır ve eller yanlara salınır,
* Sonra 2. tekbir alınır ve eller yine yanlara salınır,
* Ardından 3. tekbir alınır ve bu sefer eller göbek hizasında bağlanır.
* İmam, içinden 'Euzü besmele' çeker, ardından sesli olarak 'Fatiha' suresiyle birlikte zammı sure veya zammı sure yerine geçecek miktarda Kur'an-ı Kerim okur. Cemaat ise sessizce imamı dinler.
* Rüku ve secde yapılarak 2. rekata kalkılır.
2. Rekat
* İmam, içinden 'Besmele' çeker, ardından sesli olarak 'Fatiha' suresiyle birlikte zammı sure veya zammı sure yerine geçecek miktarda Kur'an-ı Kerim okur. Cemaat ise sessizce imamı dinler.
* Ardından tekrar tıpkı iftitah tekbiri gibi yeniden eller kulak hizasına kaldırılarak 1. tekbir alınır ve eller yanlara salınır,
* Sonra 2. tekbir alınır ve eller yine yanlara salınır,
* Ardından 3. tekbir alınır ve eller yine yanlara salınır,
* Son olarak 4. tekbir alınır ancak bu sefer eller kulak hizasına kaldırılmaz ve rükuya gidilir.
* Rüku ve secdenin ardından oturulur, 'Tahiyyat ve Salli-Barik' duaları okunur ve önce sağ tarafa sonra sol tarafa selam verilerek namaz tamamlanır.
Bundan sonra müezzinin refakatinde hep birlikte 3 defa tekbir (teşrik) getirilir. Bu tekbirlerle birlikte imam bayram hutbesi okumak üzere minbere çıkar.
'Diyanet imsakiye 2020' ve tüm namaz vakitlerini NAMAZ VAKİTLERİ sayfamızdan öğrenebilir, RAMAZAN sayfamızdan ise bu aya özel haber, röportaj ve bilgilere ulaşabilirsiniz...
BAYRAM NAMAZI EVDE KILINIR MI?
RAMAZAN BAYRAMI'NDA SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI OLACAK MI?
RAMAZAN İLE İLGİLİ AYET VE HADİSLER
ORUCUN FARZLARI VE SÜNNETLERİ NELER?
TERAVİH NAMAZI EVDE NASIL KILINIR?