Başbakan Binali Yıldırım, Bulgaristan Başbakanı Borisov ile yaptığı basın toplantısında "Hiçbir terör örgütü Türkiye Cumhuriyeti'ni esir alamaz. Bu terör örgütlerine topyekün savaş açtık. Gazi'nin dediği gibi 'Ya istiklal ya ölüm" dedi. Başbakan bir soru üzerine "Fırat Kalkanı operasyonu DAEŞ ve diğer unsurlar çıkana kadar sürecek" ifadelerini kullandı.
Başbakan'ın açıklamalarından satır başları;
"Terör örgütü ne yaparsa yapsın, canımızı yakabilir, şehitlerimiz olabilir, ancak şehitlerimizi bağrımıza basacağız. Acımızı kalleş terör örgütünü sevindirmeyeceğiz. Hiçbir terör örgütü Türkiye Cumhuriyeti'ni esir alamaz. Bu terör örgütlerine topyekün savaş açtık."
"YA İSTİKLAL YA ÖLÜM"
"Kurtuluş Savaşı'nda Gazi'nin dediği gibi 'ya istiklal ya ölüm' Ve 79 milyonun kardeşliğine kast eden bu alçaklara her türlü hak ettikleri cevabı vereceğiz. Bugün büyük bir eseri tamamlayıp milletimizin hizmetine sunarken kalleş terör örgütü bildik icraatlerini yapmaktan geri durmadı. Milletimizin geleceği için, ülkemizin refahı için 2023 hedeflerimizin yılmadan bir yandan çalışacağız. Yeni projeleri hayata geçireceğiz bir yandan da bu ülkenin başına bela olan terör örgütünü çökerteceğiz. Yapacakları hiçbir alçak girişim bizim kardeşliğimizi, birliğimizi bozmayacaktır. Bu mücadele de asla bizi yıldırmayacaktır."
"SORUNLARA MÜDAHALE EDİYORUZ"
"Değerli dostum Boyko ile Türkiye Bulgaristan arasındaki konuları konuştuk. Türkiye-Bulgaristan komşu değil, aynı zamanda iyi birer müttefiktir, dosttur. Çünkü ikili ilişkilerimiz gittikçe gelişmektedir, NATO'da ve birçok uluslararası organizasyonda birlikte çalışıyoruz. Bölgesel işbirliklerinde uyumla birlikte hareket ediyoruz. Sayın Borisovla sürekli her konuyu zaman mevhumu olmaksızın görüşüyoruz, sorunlara müdahale ediyoruz, her iki ülke halkının istediklerini geciktirmeden çözüme kavuşturuyoruz."
"DAHA FAZLA SORUMLULUK ALMALIYIZ"
"Bulgaristan ile geliştirdiğimiz bu ikili ilişkileri, tabiki Avrupa Birliği ile ilişkilere olumlu yansımaktadır. Bilindiği gibi Türkiye, Ortadoğu'da uzun süredir devam eden içsavaş nedeniyle 3 milyona yakın mülteciye evsahipliği yapmaktadır. Mültecilerin her türlü ihtiyaçlarını karşılıyoruz, bunu da severek yapıyoruz. Çünkü bizim geleneğimizde zorda, darda kalan insanlara yardım etmek esastır. Bu sorunun bölgesel ve küresel bir sorun olduğunu asla akıldan çıkarmamız lazım. Avrupalı dostlarımızın mülteci sorunu çözümü konusunda daha fazla sorumluluk alma zamanı gelmiş ve geçmektedir."
"Ekim ayı sonunda yürürlüğe girmesi beklenen vize serbestisi ve geri kabul anlaşmasının mutlaka sonuçlandırılması hayati öneme sahiptir. Bu anlaşmaların bir şekilde yapılamaması halinde, mülteci sorunu artık Türkiye'nin sınırları içerisinde değil, bütün Avrupa'yı da ilgilendirecek bölgesel soruna dönüşme riskini içermektedir. Bu meseleyi değerli dostum Boyko'ya detaylı bir şekilde aktardım, Avrupa Birliği yetkilileriyle görüşmesi olacak, onlara aktarır."
"Avrupa Birliği ile yaşadığımız sıkıntıların ötesinde, ondan bağımsız olarak, Bulgaristan'ın bu yükü, bu sıkıntıyı hafifletmek için elimizden gelen her türlü gayreti göstermeye hazırız. Bu konuda ilgili makamlarımız zaten çalışmalara başladılar. Ümit ederim ki kısa zamanda bu konuda müspet bir sonuç elde edilir, böylece yükleri, sorunları paylaşarak aşma imkanı sağlanmış olur."
Boyko'nun açıklamalarının satırbaşları şöyle:
"İlk olarak, gelişen son olayla ilgili Türk halkına başsağlığı diliyorum. Özellikle şehitlerin ailelerine duygularımızı iletmek istiyoruz. Bugünkü ziyaretimizin amacı, açılacak olan 3. köprü. Böylece bizim yollarımız da bu projeye bağlanmış olur. Özellikle Türk meslektaşıma teşekkür etmek isterim. Önemli konuları konuşma fırsatı bulduğumuz için teşekkür ederiz. İyi ilişkilerimiz var, konuştuğumuz konular net ve açık konuşuldu. Sayın Başbakan'a teşekkür etmek istiyorum, özellikle mülteci konusunda vardığımız görüş birliği ve Türk tarafına yapılacak katkılardan dolayı teşekkür etmek istiyorum."
"Türkiye pek çok adım attı ve bu engelli geçişler engellendi. Çok ayrıntılı bilgilere ulaştık, haritalar üzerinde konuştuk. Artık mevcut olan 3 milyon mülteci. biz Avrupa'da çok net bir hesap yapmak zorundayız. Mart'ta imzalanmış olan anlaşma konusunda çok iyi bir değerlendirme yapmak zorundayız. Yapılacak oylama için çok iyi bir analiz yapmak zorundayız. Sorulması gereken asıl soru, Türkiye ne zamana kadar bu mülteci akışını engelleyebilecek."
"SAVAŞ İHTİMALİ ÇOK YÜKSEK"
"Bulgaristan ve Yunanistan bu süreçte en büyük tehlike altındaki ülkelerdir. Bizim komşularımızla birlikte bir uzlaşma sağlamamız asıl amaçtır. O zaman katıldığım toplantıda bu anlaşmayı desteklediler. Artık diplomatlar çözümü bulmak zorundalar. İyi bir savaş yoktur, bu problemi çözemezsek bir savaş çıkma ihtimali çok büyüktür. Avrupa da bu uygun bir siyasi tavırdır. Bu kişiler her gün ölümle karşı karşıya geliyorlar. Biz bir angajman kabul ettik ve bu angajmanı destekledik. Hukuksal devletler olarak, imzalanan angajmanlar ve anlaşmalar üzerinde durup, uygulamaya mecburuz. Türkiye'ye bazı itirazlarımız olmuştur, izah etmişizdir."
ABD Başkan Yardımcısı açıkça söyledi. Bir reaksiyon oldu. Kabul edilebilir bir tavırdır. Bulgaristan ile Türkiye yakın devletlerdir. İçişleri Bakanlarımız bu çalışmaya katılırlar. Üçlü mekanizma, Bulgaristan-Yunanistan ve Türkiye çalışır vaziyettedir. Türkiye'nin negatif hiçbir şey yaratmak istemiyoruz."
Başbakan Binali Yıldırım soru cevap kısmında Cerablus operasyonuyla ilgili olarak "Operasyon DAEŞ ve diğer unsurlar çıkana kadar sürecek" ifadelerini kullandı.