Türkiye’nin 90. Oscar Ödülleri’nde ‘Yabancı Dilde En İyi Film’ adayı ‘Ayla’, Kore Savaşı’nda ailesini kaybeden Eunja Kim ile Türk askeri Süleyman Dilbirliği’ni gerçek hikâyesini anlatıyor. Filmin galası nedeniyle İstanbul’a gelen 71 yaşındaki Kim “Bu ülke, benim ikinci vatanım” dedi.
1950’de başlayan Kore Savaşı’na katılan Türk tugayındaki Astsubay Süleyman Dilbirliği’nin, anne ve babası öldürülmüş beş yaşındaki Koreli kız çocuğuna, savaş süresince kendi çocuğu gibi bakmasının anlatıldığı ‘Ayla’ filmi, 27 Ekim’de vizyona girecek. Türkiye’nin 90. Oscar Ödülleri’nde ‘Yabancı Dilde En İyi Film’ adayı yapımın galası nedeniyle İstanbul’a gelen Eunja Kim, şu an 71 yaşında olduğunu belirterek, Kore Savaşı sırasında 5 yaşında olduğunu ve bu nedenle yaşadıklarını zor hatırladığını söyledi. Kim, “Tek hatırladığım, savaşın ortasında bir yerde ağlıyordum ve orada Süleyman Baba, beni alıp Türk tugayına götürdü. Çok hayal meyal hatırlıyorum ama hatırlıyorum. Türklerin bana bakması, beni aralarına alması, bunları da az hatırlıyorum” diye konuştu.
Kim, savaştan sonra Dilbirliği ile iletişimlerinin tamamen koptuğunu söyleyerek, şunları kaydetti: “Süleyman Baba’nın hala yaşıyor olduğunu bile bilmiyordum. 2010’da Kore Gazileri Derneği Başkanı’na gitmiş Süleyman Baba. 3 ay boyunca beni aramışlar. En sonunda buluşabildik. Bir Türk askerinin bana baktığını ve askerlerin bana Ayla ismini verdiğini biliyordum ama bir yerden sonra, yaş geçtikçe ve yaşanan olaylar gereği bazı şeyleri unutmuştum. 3 defa daha Türkiye’ye geldim ve Süleyman Babam’ın olduğu bu ülke, benim ikinci vatanım. Televizyonda Türkiye’nin olduğu bir spor karşılaşması, haber ya da yarışma gördüğümde hep Türkiye’yi tutuyorum.”
Kim, yaşadığı hikayenin filme çekileceğini ilk duyduğunda ağladığını belirterek, hayal ettiğim her şeyin filmde görebileceğini düşününce çok duygulandığını vurguladı. Filmin barışı anlattığını sözlerine ekleyen Kim, Oscar’a ilişkin de “Oscar, benim hayalimin çok ötesinde bir şey” diye konuştu.