Avrupa'daki sığınmacı krizinde Türkiye'ye ihtiyacımız var

Avrupa'daki sığınmacı krizinde Türkiye'ye ihtiyacımız var

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Avrupa Birliği'nin sığınmacı krizinin çözümünde verdiği sözlerin tutulmasında eksikliklerin olduğunu dile getirdi. Bakan ayrıca Türkiye'nin sınırlarını daha iyi koruması gerektiğini de söyledi.

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, AB’nin, sığınmacı krizinde Türkiye'ye taahhütlerini yerine getirme noktasında henüz eksiklilerinin bulunduğunu söyledi. Steinmeier, Berlin’deki yabancı gazetecilerle yaptığı toplantıda, Türkiye ile AB Konseyi arasında kasım ayında varılan anlaşmaya değindi. Türkiye’nin kapsamlı şekilde taahhütlerini henüz yerine getirmediğini, ancak üçüncü ülkelerden ülkeye girecek Suriyelilere getirilen vize zorunluluğunun bu anlamda ilk adımı oluşturduğunu belirten Steinmeier, Türkiye'nin, iş piyasasına ülkedeki Suriyeli sığınmacılar katılabilme yönünde de söz verdiğini ifade etti. 

Eksikliği kabul etti

Brüksel’de dün yapılan AB Dışişleri Bakanları Toplantısı’nda, AB’nin, Türkiye’ye verdiği taahhütlerin de gündeme geldiğine işaret eden Steinmeier, “Diğer taraftan AB’nin de henüz kendi taahhütlerini yerine getirmede eksiklikleri var. Bu elbette ki Türkiye’nin beklediği ve Avrupalıların, sığınmacıların barınmasına katkı için söz verdiği maliyet konusudur” şeklinde konuştu. Avrupa ülkelerinin Türkiye’ye 3 milyar avro taahhüdünde bulunduğunu anımsatan Steinmeier, AB’de bir kaç ülkenin buna henüz onay vermediğini ve bunun dün AB Dışişleri Toplantısı’nda eleştirildiğini dile getirdi.

"Sığınmacı sorunu sınırları kapatmakla çözülmez"

Steinmeier, sığınmacı krizinin bir günden diğerine çözülemeyeceğini vurguladı. Sığınmacı akışının yoğunluğuna dikkati çeken Steinmeier, “Sınırların kapatılması sorunun çözümü değildir” ifadesini kullandı. Steinmeier, Almanya’da iltica yasalarında değişiklikler yapıldığını belirterek, “Ancak Avrupa düzeyinde yapılanlardan memnun değiliz. Bununla sadece sığınmacıların adil bir şekilde dağıtılmasını kastetmiyorum. (Sığınmacıların kayıt merkezleri olarak adlandırılan) Hotspotların oluşturulması konusunda da gerideyiz” diye konuştu.

"Türkiye sığınmacı konusunda kilit ülke"

Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier, sığınmacı krizinde en önemli unsurun insanların kaçış sebepleriyle mücadele edilmesi olduğunu da yineledi. Türkiye’nin sığınmacı krizinde kilit bir ülke olduğunun altını çizen Steinmeier, “Avrupa’ya doğru gelen sığınmacı akınının bu yıl azaltılması konusunda Türkiye’ye ihtiyaç duyduğumuzu inkar edemeyiz” ifadesini kullandı.

Steinmeier, Rusya-Türkiye ilişkisine ilişkin olarak da uçağın düşürülmesinin ardından iki ülke arasındaki ilişkinin sıkıntılı olduğunu belirterek, Türkiye-Rusya ilişkisinde şu an bir hareketliliğin yaşanmadığı izlenimi edindiğini kaydetti.

En azından gerilim durmalı

İran ile Suudi Arabistan arasında yaşanan gerilimle ilgili de Steinmeier, komşular arasındaki gerilimin bir gecede dostluğa dönüşemeyeceğini, ancak ilk adım olarak şu anki durumu kontrol altına almanın ve gerilimin artmamasını sağlanmanın önemli olduğunu bildirdi.

BERLİN/AA

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN