15 Temmuz’la ilgili kınama mesajı yayınlamayan Avrupa Yargıçlar Birliği, kanlı kalkışmanın arkasındaki FETÖ’nün hakim savcı üyeleri için para yardımı kampanyası başlattı. Birliğin Türkiye’deki tek üyesi olan YARSAV’ın başkanı ve Birliğin Başkan Yardımcısı Mehmet Tank, FETÖ’den tutuklu. Karar, bu ‘hukuk birliği’yle ilgili bilinmeyenleri açıklıyor.
ÖZEL HABER: HİLAL ÖZTÜRK
15 Temmuz kanlı darbe girişimini kınamayan Avrupa Yargıçlar Birliği, FETÖ’yle ilişkili oldukları gerekçesiyle görevden alınan hakimlere, savcılara ve ailelerine destek açıklaması yaptı. Birliğin üyesi İsviçre Hakimler ve Savcılar Derneği de internet sitesinden bu kişiler için oluşturulacak yardım fonuna katılacağını duyurdu. Türk makamları kınanarak “Masumiyet karinesi ve işkence yasağı ile ilgili temel ilkelere saygı duyulmasını istiyoruz” denildi. Dernek üyesi Thomas Stadelmann “Bizim yapacağımız küçük miktardaki maddi yardımın bu yaralı aileleri biraz olsun rahatlatacağına inanıyoruz, bu konuda bize bazı müracaatlar oldu” dedi. Öte yandan Alman Hakimler ve Savcılar Derneği’nin de 10 bin Euro katkıda bulunacağı belirtildi.
YARSAV BİRLİĞİN ÜYESİ
Karar, sivil halkı, tank, top ve savaş uçaklarıyla katleden FETÖ’nün, hakim savcı üyelerine kol kanat geren AYB ile ilgili bir araştırma yaptı. Ortaya çıkan tablo 42 ülkede hakim savcı derneklerinin üyesi olduğu Birliğin, FETÖ’nün sızdığı uluslararası oluşumlardan biri olduğunu ortaya çıkardı. AYB, Uluslararası Yargıçlar Birliği’nin dört bölgesel grubundan biri. Uluslararası Yargıçlar Birliği ise kuruluş amacını “İnsan hakları ve özgürlükleri garanti altına almak, hukuk kurallarını işlevsel hale getirmek, ulusal yargıç birliklerini bir araya getirmek amacıyla mesleki, siyasi olmayan (apolitik) uluslararası bir kuruluş olarak” açıklıyor. Salzburg’da 1953 yılında kurulan Uluslarası Yargıçlar Birliği’nin, BM ve Avrupa Konseyi nezdinde danışmanlık statüsü de bulunuyor. Birlik beş kıtadan 74 ulusal birlik veya temsilci grubunu kapsıyor. Birliğin diğer bölgesel grupları ise İber-Amerikan Grubu (14 ülke),
Afrika Grubu (12 ülke) ve Asya, Kuzey Amerika ve Okyanusya Grubu (10 ülke). Birliğin Türkiye’deki üyesi ise Başkanı Murat Arslan’ın FETÖ’den tutuklu bulunduğu YARSAV.
2. ADAMI FETÖ’DEN TUTUKLU
Peki Türkiye kamuoyu Avrupa Yargıçlar Birliği ve bağlı olduğu Uluslararası Yargıçlar Birliği’nin açıklamalarına hangi zamanlarda muhatap oldu. Bu sorunun yanıtı, FETÖ üyesi hakim ve savcılarla ilgili soruşturmalar olarak ortaya çıkıyor. Bunun bir tesadüf olmadığı ise UYB’nin resmi internet sitesinde cevabını buluyor. Birliğin Birinci Çalışma Komisyonu Başkan Yardımcısı bir Türk hakim. Ancak bu Türk yargı mensubu, FETÖ’nün örgüt içindeki hiyerarşiyi gösteren 1 dolarlarından Fetullah Gülen’e en yakın olanlara verilen “F” serisi 5 adet üzerinde çıktığı için “rütbeli hakimi” olduğu belirten Şanlıurfa İdare Mahkemesi Hakimi Mehmet Tank.
ÖZGÜRLÜK İSTEDİLER
Birliğin Başkanı Chrispothe Regnard, FETÖ bağlantılı Samanyolu Grubu Başkanı Hidayet Karaca’nın da aralarında olduğu 10 tutuklu sanığın tahliyesine karar veren iki hakim Mustafa Başer ve Metin Özçelik için yaptığı açıklamayla gündeme gelmişti. Türkiye’yi kınayan Birlik, iki FETÖ bağlantılı hakimin derhal serbest bırakılması çağrısı yapmıştı. 27 Mayıs 2015’te yapılan açıklamada “Türkiye’de tutuklanan meslektaşlarımız Metin Özçelik ve Mustafa Başer’in durumu görüşülmüş, AYB olarak tutuklanan hakimlerin serbest bırakılmasını istiyoruz” denilmişti.
TÜRKİYE 'BİZİ DE DİNLEYİN' DEMİŞ
Birlik Türkiye’de de bir toplantı yapmış ancak Başkan Regnard ziyaretinde bazı hakim ve savcılar, HSYK adayları, kurum temsilcileri ve Fransa Büyükelçiliği ile diğer bazı AB temsilcileriyle görüşmeler yaparak edindiği izlenimleri aktarmıştı. Birlik adına “Son HSYK seçimlerinde bazı adayların hükümet tarafından desteklendiği, bu kapsamda yargıçların maaşlarında artış yapılacağının seçim vaadi olarak kullanıldığı, disiplin cezalarının affının sağlanacağına dair söz verildiği ifade edilmiştir. EAJ Başkanı tarafından vurgulanan bir diğer husus ise küçük mahkemelerde sandıklar kurulmak ve seçim yapılmak suretiyle yargıç ve savcıların baskı altına alındığı hususudur” açıklaması yapıldı. Adalet Bakanlığı ise Avrupa Yargıçlar Birliği’ne gönderdiği mektupta “Türkiye’deki yargı sisteminin sorunlarına ilişkin görüşlerin YARSAV’ın tek taraflı görüş ve yanlış yorumlarına dayandığı, 14 bin hakim savcı içinden YARSAV’ın 1604 üyesi olduğu ve yargıyı temsil etmediği, geri kalan hakim savcıların YARSAV’ın görüşlerine katılmadığı, doğru bilgilenmek istiyorlarsa doğrudan kendileriyle irtibat kurabilecekleri” ifade edildi.