AST vücudumuzda bulunan karaciğerin ürettiği enzimlerden biridir. AST aminotransferaz kısaltmasıdır. Kan tahlillerinde karşılaştığımız bu değerin yüksekliği genellikle bir sağlık sorununa işarettir. İşte bilmeniz gerekenler…
AST, kan tahlillerinde gördüğümüz bir değerdir. AST yüksekliği genellikle bir hastalık ya da da durumdan kaynaklanmaktadır. Kan tahlili sonuçlarının ardından vatandaşlarımız bu değerin yükselmesine neden olan hastalıkları ve durumları merak ediyor. İşte tüm bilgiler…
NEDİR?
Karaciğer tarafından üretilen AST, aminotransferaz kısaltmasıdır. Kalp, böbrek, beyin, kas, karaciğer ve kırmızı kan hücrelerinde bulunan AST az bir miktarda kan dolaşımında yer alır. AST değeri, doku ya da hücrelerin zarar görmesinin ardından artar. AST değeri kadın ve erkeklerde farklı aralıklardadır. Sağlıklı bir erkekte bu değer 10-50 bL olmalıdır. Kadınlarda ise bu değer 9-32 bL arasında olmalıdır.
NEDEN İSTENİR?
Şiddetli cilt kaşıntısı,
Mide bulantısı,
İştahsızlık,
Zayıflık,
Yorgunluk,
Karın şişmes,
Kusma,
Koyu idrar.
DİĞER BİLGİLER İÇİN TIKLAYIN
AST YÜKSEKLİĞİ
AST değerinin olması gereken değerlerden daha yüksek çıkması durumuna AST yüksekliği denir. AST yüksekliği karaciğer hastalıklarının yanı sıra beyin, böbrek, kas ve kalpte bir hasarlanmanın işareti olabilir. Karaciğere aşırı yük bindiği anlamına da gelen bu AST yüksekliği kişinin toksin etkilere aşırı maruz kaldığını da gösterir. Bu ciddi hastalıkların tam teşhisi için diğer karaciğer testlerinin yapılması gerekse de AST yüksekliği tek başına ciddi bir sorunun nedenidir. Kronik hepatit, karaciğerde kanser, safra kanallarında tıkanıklık, siroz AST yükselmesine neden olan hastalıklardandır. Aşırı sıcak ve güneş çarpması, travmalar, nöromüsküler hastalıklar, karaciğer yağlanması, kateterizasyon, anjiyoplasti de AST yüksekliği söz konusudur. hamilelik, yanık, kas yaralanmaları, kan zehirlenmesi, anemi, organ yetmezliği, çölyak hastalığı, aşırı kilo, yoğun yapılan egzersiz, geçirilen nöbetler, mide ve bağırsak kanamaları, inflamatuar kanamalar, organ yetmezliği durumlarında da AST yüksekliği yaşanır.
AST DÜŞÜKLÜĞÜ
AST düşüklüğü sağlıklı kişilerde olması gereken bir durumdur. Ancak bunun yanı sıra bazı durumlarda AST düşüklüğüne neden olabilir.
Hamilelik,
Böbrek hastalıkları,
Vitamin eksikliği,
Üre yüksekliği,
Şeker koması.