MON yüksekliği ve düşüklüğü anlamı | MON nedir?

MON yüksekliği ve düşüklüğü anlamı | MON nedir?

MON kan tahlillerinde karşılaştığımız bir değerdir. MON, monosit adıyla bilinir ve virüslere karşı savaşan bir hücredir. Bu değerin vücudumuzda yüksekliği ya da düşüklüğü bazı hastalıklara ya da durumlara neden olmaktadır. İşte bilmeniz gerekenler…

MON, bağışıklık sistemimizin en büyük hücresidir. Monosit adıyla bilinen MON, vücudumuzu mikroplara karşı savunur. Kan tahlillerinde bazı kişilerde bu değer düşük ya da yüksek çıkabilir. Bu duruma kişideki hastalıklar ya da bazı durumlar neden olmaktadır. İşte tüm bilgiler…

NEDİR?

Virüs ve mantarlara karşı kişiyi koruyan monositler MON olarak kısaltılır. Kemik iliğinde oluşan bu hücreler bağışıklık sistemimizin en büyük hücresidir. Monositlerin en büyük görevi bakteriyel ve viral enfeksiyonlara karşı kişiyi korumaktır. Ölü hücreleri temizleyen bu hücreler artrit ve ateroskleroz gibi enflamatuar hastalıkların gelişmesini sağlar. Kromozom oluşumda kromatinleri tutan monositler, beyin ve kalp gibi temel organların oluşumunda da rol almaktadır. Akyuvarlar içerisinde yüzde 1 ile yüzde 10 arasında bulunan monıositler kanda 3 güne kadar kalabilir. Karaciğer, kemik iliği, dalak ve akciğere giden monositler beyün, kemik, omurilik, karaciğer gibi temel organlarda da bulunur.

19-12/09/mon-nedirjpgg.jpg

MONOSİT YÜKSEKLİĞİ

Kişinin kan tahlillerinde MON yüksekliği görünüyorsa iltihap, enfeksiyon ya da kanser gibi sorunlarla mücadele ediliyordur. Ancak monositler bazı sorunların ardından da tam çalışmayabilir. Monsit yüksekliği monositoz adıyla bilinir. Monositoz bazı durum ya da hastalıklardan kaynaklanabilir.

Aşırı kilo,

Huzursuz bağırsak sendromu,

Tüberküloz,

Romatoid artrit,

Romatizma bozuklukları,

Kalp hastalıkları,

Parazitler,

Bakteriler,

Akciğer hastalıkları.

Monositozu tedavi edebilmek için bu duruma neden olan durum bulunmalıdır. Kişinin kilosunu kontrol altına alması, düzenli olarak egzersiz yapması ve iyi uyuması monostozu engelleyebilir. Kişi tüketeceği bazı besinlerle de monositozdan kurtulabilir. O besinler şöyle;

Baklagiller,

Üzüm,

Kiraz,

Ispanak,

Soğan,

Zerdeçal,

Vişne,

Brokoli,

Sarımsak.

DİĞER BİLGİLER İÇİN TIKLAYIN

MONOSİT DÜŞÜKLÜĞÜ

Monositopeni olarak bilinen monosit düşüklüğü kemik iliğinde birtakım problemler olduğu anlamına gelir. Ancak bunun dışında monosit düşüklüğüne neden olan durumlar vardır. O durumlar şöyle;

Lösemi,

Vitamin eksikliği,

Kansızlık,

Stres,

Romatoid artrid,

Tüberküloz.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN