Ankara-Berlin hattında siyasi gerilim sürerken, Alman ihracatçıların zararına kalkan olan Hermes garantileri 1.5 milyar euro ile sınırlandı. Kararın Alman ekonomisiyle ilgili olabileceğini söyleyen iş adamları, “Ticarete yansımaz, gerilim geçici” dedi.
Almanya Şansölyesi Angela Merkel’den seçim maratonu sırasında Türkiye’ye ticari yaptırım tehdidi gelirken, Alman kaynaklardan da ülkedeki ihracatçı firmalara yönelik yeni bir açıklama geldi. Die Welt’de yer alan ve Alman Haber Ajansı’nın (dpa) hükümet kaynaklarına dayandırdığı habere göre, 2017 yılında Alman şirketlerine yönelik Hermes garantileri 1.5 milyar euro ile sınırlandırılacak. Alman hükümetinin bu adımı, Türkiye’ye yönelik ekonomik baskıyı artırmak üzere attığı yorumunu yapan dpa, Türkiye için Hermes garantileri hacminin 2015 yılında 2.1 milyar euro olduğunu, 2016 yılında 1.1 milyar euro’ya düştüğünü kaydetti. Hermes kredi ve yatırım garantileri, Alman ihracat şirketlerini yabancı iş ortaklarının ödemeleri aksatması durumunda doğacak zarara karşı korumayı amaçlıyor. Ekonomi Bakanlığı’ndan derlenen verilere göre Almanya, Türkiye ihracatında ilk sırada yer almasına karşın ithalatta Çin’in ardından ikinci sırada geliyor. Türkiye, 2016 yılında dış ticarette ihracatın yüzde 9.82’sini oluşturan 14 milyar dolar değerindeki malı Almanya’ya taşıdı. Buna karşılık Almanya’dan dış ticaretin yüzde 10,8’ini oluşturan 21.5 milyar dolarlık ithalat yaptı. İhracatın yüzde 90’ını sanayi mamulleri, yüzde 10’unu gıda ve tarım ürünleri oluştururken, dış ticaret açığı ise 7,5 milyar dolar olarak gerçekleşti. Ürün bazında incelendiğinde Almanya’dan en fazla mal alımının 3.4 milyar dolarla ithal araçların oluşturduğu görüldü. İthal otoyu 1.1 milyar dolarla taşıt araçları için aksam ve parçaları izledi. Bu kalemi helikopterler, uçaklar, uydular 627 milyon dolar, elektrik enerjisi üretim grupları 613 milyar dolarla takip etti. İlaçlar da Almanya’nın Türkiye’ye sattığı önemli ürünler arasında yerini aldı. Buna göre, tedavide ve korunmada kullanılmak üzere hazırlanan ilaç ithalatı yüzde 2.26 artışla 486 milyon dolar oldu. Öte yandan bazı motorların ithalatında ise düşüş görüldü. Bu kapsamda, Almanya’dan bazı motor aksam ve parçaları ithalatı yıllık yüzde 9.5 düşüşle yüzde 324 milyon dolar, dizel ve yarı dizel motorlar yüzde 24.7 azalışla 299 milyon dolara geriledi. Türkiye’nin en fazla ithalat yaptığı ülkelerin başında Çin başı çekti. Türkiye, bu ülkeden 2016 yılında 25,44 milyar dolar, bu yılın ilk 7 ayında ise 12,8 milyar dolarlık ithalat yaptı. Bu ülkeyi Almanya, sırasıyla 21,4 milyar dolar ve 11.3 milyar dolarla ikinci sırada takip ederken, Rusya Federasyonu 15,1 milyar dolar ve 10,5 milyar dolarla üçüncü sırada izledi. Rusya’yı, 2017’nin ilk 7 ayında sırasıyla ABD 6,9 milyar dolar, İtalya 6,25 milyar dolar, Fransa 4,38 miyar dolar, İtalya 3,47 milyar dolar, Güney Kore 3,38 milyar dolarla takip etti. Türkiye, 2016 yılında ABD’den 10,8 milyar dolar, İtalya’dan 10,2 milyar dolar, Fransa’dan 7,3 milyar dolar, Güney Kore’den 6,38 milyar dolar, Hindistan’dan 5,7 milyar dolar, İspanya’dan 5,67 milyar dolar ve İngiltere’den 5,3 milyar dolarla en fazla mal alımını gerçekleştirmişti.
SİPARİŞ İPTALLERİ YOK GEÇİCİ BİR DURUM
İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, Hermes garantilerinin sınırlandırılmasını, “Bu kararın tamamen Almanya’nın kendi iç yapısı, ekonomisiyle ilgili olduğunu düşünüyoruz. İthalatımızı ve ihracatımızı olumsuz etkileyeceğini düşünmüyorum” diye değerlendirdi. Alman alıcılarla iyi ilişkilerin sürdüğünü ifade eden Tanrıverdi, “Firmalarımız daha fazla onların ayağına gidiyor, daha çok seyahat ediyorlar. Alman alıcıları ziyaret ediyorlar, koleksiyonları onların yerinde gösteriyorlar” dedi. Bu süreçte herhangi bir sipariş iptalinin söz konusu olmadığını ifade eden Tanrıverdi, “Ancak buraya gelse ve ürünlerimizi yerinde görseler onlara daha çok mal satarız. Bu geçici bir durum” diye konuştu. Karar’a görüş veren bir otomotiv sanayicisi, Türkiye’nin otomotivde uluslararası markalara üretim yaptığını belirterek, “Prensip olarak etki etmemesi lazım” yorumunu yaptı.
MERKEL’DEN ‘TİCARETİ AZALTIRIZ’ TEHDİDİ
Türkiye karşıtlığıyla Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden destek bulamayan ve deyim yerindeyse yalnızlaşan Almanya Şansölyesi Angela Merkel, geçtiğimiz günlerde, “Türkiye ile ticari işbirliğimizi azaltabiliriz” demişti.