"İYİ Parti ile AK Parti arasında bir yakınlaşma olabilir mi?" sorusunu yanıtlayan Akşener, "İtirazlarımız değişmedi. Güçlendirilmiş parlamenter sisteme dönmek için bir konsensüs aranıyorsa CHP de orada yer alır" dedi.
Habertürk televizyonunda Fatih Altaylı'nın sorularını yanıtlayan Akşener, "31 Mart akşamı rasyonelliği eline almış bir sayın Erdoğan görmüştüm. Fakat yanıldım, 6 Mayıs'ta yeniden seçim kararı alındı" derken, 23 Haziran seçiminin sonucu için "Seçmen, iradesine konulan zorbalığa 'ehh' dedi" yorumunda bulundu.
Akşener, Altaylı'nın "İYİ Parti Erdoğan'ı destekler mi?" sorusuna yanıt olarak hâlâ AKP'yi eleştirmeye devam ettiklerini belirtirken, "Bu itirazlarımız değişmiş değil. Şu olursa, buna CHP'nin de destek vereceğini zannediyorum. Bu ülke Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ni taşıyamıyor. İyileştirilmiş, güçlendirilmiş parlamenter sisteme dönmek için bir konsensüs aranıyorsa orada oluruz. Zannediyorum ki CHP de orada yer alır" açıklamasında bulundu.
Meral Akşener'in Altaylı'nın sorularına verdiği yanıtlardan öne çıkanlar şöyle:
"BİZ İKİ AYRI PARTİYİZ"
Akşener: 31 Mart akşamı rasyonelliği eline almış bir sayın Erdoğan görmüştüm. Orada İstanbul seçimlerini kabul edeceğini ve seçmenin verdiği mesajları okumaya çalışan sayın Erdoğan görmüştüm. Fakat yanıldım, 6 Mayıs'ta yeniden seçim kararı alındı. 23 Haziran'da İstanbullu 800 bin farkla sayın İmamoğlu'nu seçti. Bunu Millet İttifakı'nın paydaşları olarak okumamız lazım ama biz iki ayrı siyasi partiyiz.
Seçmen, iradesine konulan zorbalığa 'ehh' dedi. Bu seçmen tek başına AK Parti, CHP, MHP, İYİ Parti, HDP'nin seçmeni değil. Meral Akşener'e de, İmamoğlu'na da sayın Erdoğan'a da mesaj verdi. Şimi Türkiye patron şirketi olarak yönetildiği için, patronun 'seçmen velinimettir' mottosuna geri dönme ihtimali var idi. Ama ben büyük zigzaglar görüyorum. Büyükşehir belediye başkanları külliyeye çağrıldı. Bu normalde olması gereken bir iş, biz bunu Türkiye'de alkışlarken öldük.
"23 HAZİRAN'DA SEÇMEN KULAĞI KOPARDI"
Şu mesajı gördük. Hem ben şahsen hem de partimiz çalıştı. Bir oy firesi olmadı. Aldığımız mesaj şudur, seçmen doğru projeyle, doğru dille, kutuplaştırmayan, kucaklayıcı bir dille yürüdüğünüz zaman sizi görüyor. Şunu da anladık. Bir çalışma yaptık, İstanbullu'nun verdiği oyu İYİ Parti ya da CHP olarak ya da Millet İttifakı'nın bütünü olarak 'Biz kazandık bu işi' dediğimizde hata ederiz. 23 Haziran'ın galibi İstanbulludur. Biz hep 'bu hükümetin kulağını çekin' dedik. 'Ceketimi atsam seçilirim' şeklinde seçmene saygısızlık var. 31 Mart'ta kulak çekildi, 23 Haziran'da kulağı kopardı İstanbullu, bunu gördük.
"ERDOĞAN'IN YENİDEN SEÇİLMESİ MÜMKÜN DEĞİL"
Altaylı: Bu seçim sonucu ileriye dönük bir şey vaat ediyor mu?
Akşener: Eğer 2023'e kalır da Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 'Sayın Erdoğan tekrar seçilir mi' diye sorarsam. Yeni sistemde Cumhurbaşkanını seçemezseniz, gitti. Sayın Erdoğan bugünkü tabloda İstanbul özelinden yola çıkarak Cumhurbaşkanı seçilmesi mümkün değil.
2023'de sayın Erdoğan'ın seçilemeyeceğini söylüyorum. Aktif politika yapmış bir insan olarak.
İYİ PARTİ ERDOĞAN'I DESTEKLER Mİ?
Altaylı: İYİ Parti destekler mi?
Akşener: Bizim sayın Erdoğan ve AK Parti iktidarına yönelik itirazlarımız sürüyor. Sayın Erdoğan'ın diline, insanları kamplaştırıcı, kutuplaştırıcı söylemine, Cumhur İttifakı'nın mitoz bölünme gibi iki hücre gibi olmasına. Ortaya koydukları kötü dile, ekonomideki gidişata, dış politikadaki tırnak içinde değerli yalnızlığımıza, 4,5 milyon Suriyeli sığınmacının ülkemizde bulunmasına, bunu sağlayan yanlış politikalara, bir yıl evvel 'kardeşim Esad' bir yıl sonra 'katil Esed' olmasına itirazlarımız var bizim. Bu itirazlarımız değişmiş değil. Şu olursa, buna CHP'nin de destek vereceğini zannediyorum. Bu ülke Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ni taşıyamıyor. İyileştirilmiş, güçlendirilmiş parlamenter sisteme dönmek için bir konsensüs aranıyorsa orada oluruz. Zannediyorum ki CHP de orada yer alır.
"BUGÜNKÜ SİSTEM DEĞİŞİK BİR ŞEY"
Altaylı: Parlamenter sisteminde ön koalisyon gerekiyor. Parlamenter sisteme dönüş AK Parti'nin de işine gelecek bir şey değil mi?
Akşener: Bilim insanı yönüm var. Kişisel anlamda parlamenter sisteminin değiştirilmesinin karşısında olduk. ABD, Fransa'da olduğu gibi yarı başkanlık sistemini dahi, denetleme mekanizmalarının bulunduğu sistemi Türkiye'de tartışabiliriz. 150 yıllık birikimimiz var bizim. Bugünki sistem hiçbir bilimsel, uygulanmış yeri yok. Bir tek Güney Amerika ve Afrika'da uygulanan değişik bir şey. Tartışılabilir elbette. 150 yıllık birikimin çöpe atılıp, yeniden bir sistemi kurmaya kalkıştığınızda günlük hayatınızdaki hukuku değiştirmek için 15 yılı değiştirmeniz gerekiyor. Türkiye'nin oluşturduğu kurumların, kuralların ortadan kalkmasına. Bir tek saray kurumu oluştu. Saraylar yeni bir hayat tarzını, yeni bürokrasiyi, paralel bir evreni, bambaşka bir sistem oluşturur. Bizde sadece saray var şu anda. Hukukun üstünlüğü mevcut mu? Şu an için mevcut değil.