ABD'li Müslümanlardan Trump'a ayrımcılık cevabı: Gitmiyoruz

ABD'li Müslümanlardan Trump'a ayrımcılık cevabı: Gitmiyoruz

ABD'nin 45'inci Başkanı seçilen Donald Trump'ın 20 Ocak'ta göreve başlamasıyla dini ve sosyal haklarının kısıtlanması endişesi taşıyan Amerikalı Müslümanlar, şartlar ne olursa olsun ABD'den ayrılmayıp hakları için mücadele edeceklerini vurguladı. Müslümanlar hayatlarının kayıt altına alınması teklif edilirse dava açacaklarını da vurguladılar.

ABD'nin 45'inci Başkanı seçilen Donald Trump'ın 20 Ocak'ta göreve başlamasıyla dini ve sosyal haklarının kısıtlanması endişesi taşıyan Amerikalı Müslümanlar, şartlar ne olursa olsun ABD'den ayrılmayıp hakları için mücadele edeceklerini vurguladı.


Donald Trump'ın seçim kampanyası boyunca Müslüman karşıtı söylemleri ve büyük ölçüde şekillenen kabinesindeki bazı isimlerin Müslümanlara ilişkin olumsuz görüşleri Amerikalı Müslümanları endişelendiriyor. ABD'deki Müslüman sivil toplum örgütlerinin de ana gündemlerinden biri olan bu konu, Müslüman Amerikan Cemiyeti (MAS) ile Kuzey Amerika İslam Camiası
(ICNA) tarafından ABD'nin Chicago kentinde düzenlenen kongrenin de en önemli başlığıydı. Müslüman Organizasyonları Konseyi (USCMO) Genel Sekreteri Usame Cemal, MAS-ICNA Kongresi'nde yaptığı açıklamada, İslamofobinin tüm dünyada yükseldiğini vurgulayarak bunun ABD'de rahatsız edici bir trend haline geldiğini söyledi.

'HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRADIK'

Nefret söylemleri ve bağnazlığıyla tanınan küçük gruplar ve bazı bireylerin, Müslümanlar aleyhindeki sözlerini anlayabildiğini kaydeden Cemal, "Ancak İslamofobinin başkanlık gündeminde yer alması, Müslüman ya da gayrimüslim tüm Amerikalılar için şoke edici" dedi.  Cemal, Müslümanların ABD'ye katkıda bulunduğunu belirterek "Burası bizim ülkemiz ve evimiz, hiçbir yere gitmiyoruz. Sadece kendimizi Amerikan halkına anlatmakta bazı zorluklarla karşılaşacağız." diye konuştu.

Donald Trump'ın seçimleri kazanmasının etkilerini değerlendiren Cemal, ABD'nin bir demokrasi olduğunu ve yönetime halkın karar verdiğini söyledi. Bu ülkenin din özgürlüğü ve tüm grupların haklarının korunması gibi değerleri olduğunu hatırlatan Cemal, "Burası göçmenler ülkesi. Bir grubu diğerinden ya da bir dini öbüründen ayıramazsınız. Biz yeni seçilen başkandan, eğer ABD'yi gerçekten büyük bir ülke yapmak istiyorsa temel değerlerine odaklanmasını bekliyoruz." ifadesini kullandı. Bu değerlerden vazgeçilirse ABD'nin bundan böyle büyük bir ülke olmayacağını söyleyen Cemal, "Müslüman toplumunun seçim sonuçları nedeniyle hayal kırıklığına uğradığı bir sır değil. ABD seçmeninin çoğunluğu da sonuçlardan mutlu değil. Biz Donald Trump'tan değil onun ortaya koyduğu ajanda ve önemli sayıda Amerikalının buna destek vermesinden hayal kırıklığı duyuyoruz." dedi.

'ABD BİZİM EVİMİZ, MÜCADELE EDECEĞİZ'

Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi (CAIR) Başkanı Nihad Awad da yaptığı açıklamada, İslamofobinin marjinal bir görüş olmaktan çıkarak ana akımda sosyal ve politik açıdan kabul edilen bir fenomen haline geldiğini vurguladı. Trump'ın seçim döneminde Müslümanlardan korkan ve İslam hakkında yeterli bilgisi olmayan halkın endişelerini kullandığını anlatan Awad, "Amerikan
Müslüman toplumunun Amerikan halkıyla iletişime geçerek İslam'ı ve Müslümanları doğru bir şekilde anlatma sorumluluğu var." diye konuştu. Awad, Müslümanların bu korkutma taktiklerinden yılmayacağının altını çizerek "Burası bizim evimiz. Burada kalacak ve haklarımız için mücadele edeceğiz. Burası bir hukuk ülkesi" dedi. "Trump'ın seçilmesi nedeniyle sadece Müslümanlar değil tüm azınlık gruplar arasında endişeler var." ifadelerini kullanan Awad, korkunun kendilerini esir alamayacağını ve Trump'ın nasıl bir politika izleyeceğini bekleyip göreceklerini kaydetti.

'KAYIT ALTINA ALINMAMIZ TEKLİD EDİLİRSE DAVA AÇARIZ'

Awad, "Trump Müslümanları kayıt altına almaya kalkarsa, bununla yasal olarak savaşıp dava açacağız. Bunun anayasaya aykırı, yasa dışı ve Amerikan değerlerine zıt bir durum olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu. Ön yargılı olmak istemediklerine işaret eden Awad, seçim kampanyası söylemleriyle başkanlık uygulamaları arasında fark olabileceğini, dikkatli bir şekilde uygulamaları takip edeceklerini söyledi. Yazar ve akademisyen Dr. Cemal Bedevi de konuya ilişkin yaptığı açıklamada, İslamofobinin hızla arttığını belirterek ABD'deki Müslüman toplumun ve sivil toplum liderlerinin diyalog içinde bu konuda atılacak adımları
görüşmesinin önemli olduğunu dile getirdi. Müslümanların eğitiminin önemini de vurgulayan Bedevi, karşılaşılan
her türlü güçlüğe rağmen Müslümanların uygunsuz karşılıklar vermemesi gerektiğini belirtti. Bedevi, "Müslümanlar olarak karşılaştığımız güçlükler karşısında iyice düşünerek hareket etmeli ve pozitif bir şekilde durumu nasıl düzeltebileceğimizi
değerlendirmeliyiz." dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN