‘3 boyutlu modeli’ kanser ameliyatına da girdi

‘3 boyutlu modeli’ kanser ameliyatına da girdi

Türkiye’de ilk kez 3 boyutlu yazıcı, endokrin cerrahisinde kullanıldı. Bu yöntemle tiroid kanseri bir hastayı ameliyat eden Prof. Dr. Yeşim Erbil, söz konusu teknolojinin tümörün ne kadar yayıldığını görmek açısından hata payı bırakmadığını kaydediyor.

Ortopedi ve estetik ameliyatlarda kullanılan 3 boyutlu yazıcılar Türkiye’de de kanser cerrahisinde kullanılmaya başlandı. Endokrin cerrahı Prof. Dr. Yeşim Erbil, Türkiye’de tiroid kanseri olan bir kadın hastayı gerçek ölçülerinde oluşturulmuş 3 boyutlu bir modeliyle  ameliyat etti.

Prof. Dr. Erbil bu sayede ameliyat yerini daha kolay bulabildiklerini, riskli ameliyatlarda büyük avantaj sağladığını belirterek “3 boyutlu yazıcıyı endokrin cerrahisinde ilk kez kullandık. Bu 3 boyutlu yazıcıdan ilk defa çıkmış bir modelleme. Tiroid kanserli bir hastaya uyguladık. 3 boyutlu yazıcıdan çıktı almadan önce hastaya tomografi çekiliyor. Daha sonra bu ilaçlı tomografiden o görüntüler yazıcıya yüklenerek maket bölümü çıkartılıyor 3 boyutlu kitleyi hayal edebilmemiz için. Tomografide 2 boyutlu olarak metastazların nerede olduğunu görüyoruz ve tahmin ediyoruz ama elimizde 3 boyutlu çıktı olduğunda karşılaşacağımız metastazların nerede olduğunu daha iyi belirleyebiliyoruz. En azından özellikli vakalarda kullanılabilir. Her hasta ya da kanser türünde değil ama yayılmış, özellikli kanserlerde ameliyat planını yapmamız için kullanılabilir” dedi.

Tomografide, ultrasondaki görüntülerin 2 boyutlu olduğunu ve bu nedenle radyologların tariflerinin zaman zaman cerrahlar açısından yeterli olamadığını belirten Erbil bu modelin sağladığı avantajları şöyle sıraladı: “Tomografide, ultrasonda gördüğünüz her şey 2 boyutludur. Ultrasonda radyolog gözüyle çok net o kitlelerin nerede olduğunu görür. Ama onun tarifi tam bizim gözümüzde o kitlenin nerede olduğunu canlandırmaz. Mesela der ki ‘Yemek borusunun ön tarafında kitle var. Onu ameliyatta görmek çok daha farklıdır. Bu tarz modelleme yapıldığında ameliyatta ne ile karşılaşacağımızı daha net biliriz.”

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi’nde bu konuda hizmet verilebildiğini belirten Erbil maliyetini ve yapım sürecini ise şöyle anlattı: “Bunun yapılması 24 saat sürüyor. İstanbul Üniversitesi’nde böyle bir merkez var ve hizmet satıyorlar. Bu 300 TL civarında tutuyor. Edinilen bilgiler çok değerli olduğu için maliyetli değil.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN