Yeni yılda kur farkı aynı seviyede kalırsa araç fiyatlarının yüzde 10 artacağını söyleyen sektör temsilcileri, iç pazarda ise 2018 yılının 2017 ile paralel olacağını düşünüyor. Satış adetlerini de yorumlayan temsilciler pazarın 1 milyon seviyesinde olacağını öngörüyor.
ALİ YILDIRIM / EKONOMİ SERVİSİ
Türkiye’de otomotiv sektörü zorlu bir yılı geride bıraktı. 2017’de de gerek ihracatta gerekse üretimde rekorlar kıran sektör, iç pazarda da beklentilerin üzerinde seyretti. 2017 yılını değerlendiren ve bu yıl ile ilgili açıklamalarda bulunan Fiat İş Birimi Direktörü Altan Aytaç, geçen yılın 1 milyona yakın bir adetle kapatılacağını öngördüklerini bildirdi. “2016 yılı sonunda gerçekleşen ÖTV artışı ve kur etkisine rağmen bir önceki yıla yakın bir pazar büyüklüğü elde etmiş olmamız Türkiye’de otomotiv sektörünün potansiyelini da ortaya koyması açısından memnuniyet verici” diyen Aytaç, Egea Projesi’nin 2017’de de lokomotif görevi gördüğünü ve bu modelin Türkiye’nin en çok tercih edilen modeli olma başarısını sürdürdüğünü belirtti. Aytaç, “Yılı 2017 sene başındaki beklentilerimizin üzerinde bir performansla kapatacağımızı öngörüyoruz. Pazar payımızı geçen yıla oranla yaklaşık 2 puan (tam olarak 1.7) arttırarak, yılı hedeflerimiz doğrultusunda, lider oyunculardan biri olarak kapatıyoruz. Öte yandan Fiat markasının iç pazardaki satışlarının yaklaşık yüzde 90’ı fabrikamızda ürettiğimiz araçlardan oluşuyor. Yerli üretimden satışlarda yine sektörün lideri durumundayız. 2018 yılı için beklentimiz Türkiye otomotiv pazarının 2017 yılına paralel bir şekilde yine 1 milyon seviyesinde gerçekleşeceği yönünde” dedi.
Toyota Türkiye CEO’su Ali Haydar Bozkurt, 2017 yılı 11 aylık verilerine göre, toplam pazarın geçen yılla aynı seviyede gittiğine işaret ederek, “Yıl sonunda ise toplam pazarın 950 binler bandında kapanmasını bekliyorum. 2017 çok fazla kaybın yaşanmayacağı bir yıl olacak. Bu adetlerde gerçekleşecek kapanış ile geçen yıla göre yüzde 2’lik bir düşüş gerçekleşebilir” diye konuştu. Bozkurt, sektörde kur farklılıklarının sineye çekildiği bir yıl yaşandığına işaret ederek, “Kur artışının yönetilme şekli var. Ortalama stok maliyetinden gidildiği için fiyatlar geriden geliyor. Geçen yılın aralık ayına göre euro kurunda yüzde 23’lük bir artış var. Buna rağmen araç fiyatları yüzde 23 artmadı” şeklinde konuştu. Bozkurt, 2018 yılında mevcut fiyatların görülemeyeceği tahmininde bulunarak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Artık kur farkının yansıtılması diye bir şey kalmayacak. Aracı hangi kurdan aldıysanız fiyat buna göre belirlenecek. Bunun yanında bir de MTV konusu var. Aracınızı 31 Aralık tarihinde alıp tescil ettirdiğinizde farklı, aynı otomobili 1 Ocak’ta aldığınızda da farklı fiyatlar olacak. Bir de bundan sonraki ömürlerini iki araç farklı farklı devam edecek. Kur bugünkü pozisyonunu korursa 2017 ila 2018 yılı arasında araç fiyatlarında yüzde 5-10 artışlar bekleyebiliriz.” Otomotiv Sanayi Derneği Başkanı Kudret Önen ise “AB pazarlarının büyüme sürecine devam etmesi ve son iki yılda üretimine başladığımız yeni ürün projelerinin pozitif etkisi ile sanayimiz Kasım ayı itibariyle ihracat rekor seviyeye ulaştı. 2017 yılı Ocak-Kasım döneminde, toplam otomotiv ihracatının dolar bazında yüzde 21, Euro bazında ise yüzde 20 oranında artış gösterdiğini gözlemliyoruz. 2018 yılının 2017’ye benzer sonuçlarla kapanmasını öngörüyor, planlarımızı bu çerçevede oluşturuyoruz” açıklamasında bulundu.
2 YILDA 85 BİN EGEA SATTIK
Altan Aytaç, “Lansmanından bu yana geçen 2 yıllık süreçte, (Kasım 2015-Kasım 2017) Egea Ailesi’nin satış adedi 85 bin adede (84 bin 590) erişti. Sadece 2017 yılı içerisinde Kasım ayına kadar 40 bin adetten fazla satış gerçekleştirdik. 2017 yılında 500 Ailesi’nin 60’ıncı yaşını kutladık. 500’ün Anniversario versiyonunu pazara sunduk. 500L modelimiz yenilenerek pazardaki yerini aldı. Fiat 124 Spider modelimizin Türkiye lansmanını gerçekleştirdik. Binek ve ticari araç ayrışmasını hedefledik; ticari ürün gamımızı Fiat Professional markası altında topladık. Fiorino ve Doblo modellerimiz sınıflarındaki liderliklerini sürdürdüler. Fiat Fiorino’nun model yelpazesine sonbaharla birlikte yeni bir benzinli motor seçeneği daha sunduk” diye konuştu.
YENİ YILDA PAZAR YÜZDE 10 DARALIR
Toyota olarak yılın ilk 11 ayında 33 bin 783 adet binek otomobil, 3 bin 966 adet ticari (Hilux) olmak üzere 37 bin 749 adetlik satış gerçekleştirdiklerini belirten Ali Haydar Bozkurt, şu bilgileri verdi: “2018 yılında mevcut süreçlerimizin gözden geçirileceği ve gereken iyileştirmelerin yapılacağı bir dönem yaşayacağız. Gelecek yıl 50 bin adetlik satış yapmayı hedefliyoruz. Bu yılı ise 47 bin adetlere de kapatacağız. Kurlar bulundukları bu seviyeyi korursa gelecek yıl satışlarda bu yıla oranla yüzde 10-15 daralma olacağını düşünüyorum. 2 yılda kredi kullanım oranları yüzde 70’lerden 50’lere düştü. İnsanlar artık taşıt kredisi yerine daha çok ihtiyaç kredisi kullanarak araç alıyor. Yeni düzenlemeyle bu sorunda ortadan kalkacaktır.”
İHRACAT PAZARLARIMIZ BÜYÜMEYECEK
“Otomotiv sanayiinde yatırım ve sürdürülebilir büyümenin, ihracat hacmindeki azalmalardan kaynaklanabilecek üretim dalgalanmalarını dengelemek açısından iç pazar için üretilen araç satışlarının büyümesine bağlı olduğunu görüyoruz” diye konuşan Kudret Önen, “Türkiye gibi net ihracatçı ülkeler için ihracat pazarlarındaki büyüme, üretim hacmindeki artışta en önemli etmen. Önümüzdeki yıllarda Türkiye’nin ana ihracat pazarları olan AB ve ABD’de de satışların büyük artış göstermeyeceğini, gelişmekte olan pazarların aksine, gelişmiş pazarlarda otomotiv satış ve üretim hacminde ciddi bir artış beklenmediğini değerlendirmekteyiz. Ana ihracat pazarımız olan AB’deki satışlarda önemli bir büyüme beklenmiyor” açıklamasını yaptı.