E kayıt işlemleri ve 2018 yılı için üniversitelerde e kayıt nasıl oluyor? soruları öğrencilerin gündeminde. Peki Elektronik kayıt zorunlu mu? Milyonlarca öğrenci adayının merak ettiği e kayıtlar ile ilgili en güncel bilgileri yazımızdan takip edebilirsiniz.
Üniversiteye kayıt olacak öğrenciler için süreç bu gün başlıyor. Elektronik kayıt ile üniversite kayıtları öğrencileri zorluyor. 31 Ağustos günü ÖSYM'nin YKS tercih sonuçlarını açıklamasından sonra bir üniversitede eğitim görme hakkı kazanan tüm öğrenciler için kayıt telaşı başladı. Üniversite kayıtları, e kayıt ile uğraşan öğrenciler birde yurt bulma telaşına düştüler. Haberimizde 'Üniversite kayıtları nasıl yapılır? e kayıt nedir? Elektronik kayıt zorumlu mu? E kayıt nasıl yapılır?' sorularının detaylı yanıtlarını bulabilirsiniz merak ettiklerinizide öğrenebilirsiniz.
ÜNİVERSİTE KAYITLARINDA ELEKTRONİK KAYIT ZORUNLU MU?
YKS süreecini arkada bırakan pek çok üniversite öğrenci adayı şimdide E kayıt işlemlerini merak ediyor. Bu gün en çok merak edilen nokta e-Kayıt hakkında üniversite kayıtlarında 'Elektronik kayıt zorumlu mu?' sorusu oldu. Şimdiden öğrencilerin içini rahatklatalım birçok üniversitede elektronik kayıt zorunlu bir işlem değil.
ÜNİVERSİTE KAYIT BELGELERİ NELER?
a) Adayın mezun olduğu ortaöğretim kurumundan aldığı diplomanın aslı veya onaylı örneği ya da yeni tarihli mezuniyet belgesi
b) Aday ek puandan yararlanarak yerleştirilmiş ancak alanı diplomasında veya mezuniyet belgesinde belirtilmemişse, hangi okul ve alandan mezun olduğunu gösterir resmî belge (METEM programlarından mezun olanların diplomalarında okul adı olarak, diplomayı düzenleyen merkezin adı yazılmaktadır.)
E KAYIT İÇİN TIKLAYIN
c) 12 adet 4,5 cm x 6 cm boyutunda fotoğraf
d) Katkı payının/öğretim ücretinin ödenmesi ile ilgili belge
e) Kayıttan önce belirlenip üniversite tarafından ilan edilecek diğer belgelerin aslı veya üniversite onaylı suretleri
ÜNİVERSİTELERDE E-KAYIT NASIL YAPILIR?
2018 - 2019 eğitim öğretim döneminde bir üniversitede eğitim görme hakkı elde eden öğrenciler için kayıt işlemleri 03-07 Eylül 2018 tarihleri arasında yapılacak. Elektronik kayıtlar ise 03-05 Eylül 2018 tarihleri arasında yapılacak. E kayıt bütün üniversitelerde yapılamamaktadır. Bu nedenle elektronik kayıt zorumlu değildi. Kayıt için adayların yerleştirildikleri yükseköğretim programının bağlı bulunduğu üniversiteye, belirtilen süre içerisinde başvurmaları gerekiyor..
ELEKTRONİK KAYIT İÇİN TIKLAYIN
Öğrenciler E-Devlet platformundaki “turkiye.gov.tr/yok-universite-ekayit” sayfasına E-devlet şifreleri ile giriş yapıp üniversiteye e-kayıt yapabilecekler.
ÜNİVERSİTE KAYITLARI NASIL YAPILIR?
Üniversite kayıtları, bizzat üniversitenin ilgili departmanı ile yüz yüze ve internet üzerinden e-Devlet'ten yapılabiliyor. Öğrencilerin kazandığı üniversite eğer internetten e-Kayıt yapmayı destekliyorsa e-Devlet üzerinden kayıt alınabilecek.
e-Kayıt desteklemeyen üniversitelere kayıt yaptırmak isteyen adayların da direk üniversiteye giderek üniversitenin ilgili departmanıyla kayıt yaptırması gerekiyor.
Yerleştirildikleri üniversite programına 18 Ağustos'a kadar kayıt yaptıracak olan adaylar, merakla üniversite kayıt işlemleri için gerekli belgeleri araştırıyor. İşte üniversite kaydı için gerekli belgeler;
a) Adayın mezun olduğu ortaöğretim kurumundan aldığı diplomanın aslı veya onaylı örneği ya da yeni tarihli mezuniyet belgesi
b) Aday ek puandan yararlanarak yerleştirilmiş ancak alanı diplomasında veya mezuniyet belgesinde belirtilmemişse, hangi okul ve alandan mezun olduğunu gösterir resmî belge (METEM programlarından mezun olanların diplomalarında okul adı olarak, diplomayı düzenleyen merkezin adı yazılmaktadır.)
c) 12 adet 4,5 cm x 6 cm boyutunda fotoğraf d) Katkı payının/öğretim ücretinin ödenmesi ile ilgili belge e) Kayıttan önce belirlenip üniversite tarafından ilan edilecek diğer belgelerin aslı veya üniversite onaylı suretleri ÖSYS ile bir yükseköğretim programına yerleşen yükümlülerin askerlik durumları, üniversiteler tarafından http://kamu.turkiye.gov.tr internet adresinde görülebilecektir.
Adayların askerlikle ilgili sorunları için askerlik şubelerine, kredi konusunda ayrıntılı bilgi için de üniversite rektörlüklerine veya Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumuna başvurmaları gerekmektedir.
Yükseköğretim programlarına yerleşen adayların yerleştirme sonuçları (engel bilgileri de dâhil), Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına (YÖK) ÖSYM tarafından elektronik ortamda iletilecektir.