Cumhurbaşkanı Erdoğan, bölgede istikrar ve refah temelli yeni bir dönemin kapılarını aralayacağını söylediği yeni İpek Yolu Projesi’ne destek vermeye hazır olduklarını belirtti: Bu girişim, dünyada gelişmekte olan terörü adeta yerle yeksan edecektir.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, modern-yeni İpek Yolu Projesi’nin dünyada gelişmekte olan terörü yerle yeksan edecek bir girişim olduğunu söyledi. Erdoğan, Çin’in başkenti Pekin’de Kuşak ve Yol Uluslararası İşbirliği Forumu’nun açılış töreninde konuştu, ‘Yeni İpek Yolu’ olarak adlandırılan projenin Asya’yı, Avrupa’yı, Afrika’yı ve hatta Güney Amerika’yı birbirine bağlama hedefiyle geleceğe damga vuracağına inandığını ifade etti.
Erdoğan, kuşak ve yol güzergahındaki ülkelerin altyapı planlarının ve teknik standartlarının yükseltilmesinin, kıtalararası ölçekte özellikle kara, deniz ve hava yolu koridorlarının geliştirilmesine katkı sağlayacağını belirterek, projenin başarısının güzergah ülkelerinin ticareti kolaylaştırmalarına, gümrük alanında işbirliğine gitmelerine, tarife dışı engelleri kaldırmalarına ve yatırımları teşvik etmelerine bağlı olduğuna işaret etti. Erdoğan, İpek Yolu fonu yanında güzergah ülkelerinin milli fonlarının devreye alınmasının, projenin finansal entegrasyonunu derinleştireceğini söyledi. Erdoğan, hükümetler arası işbirliğinin teşvik edilmesinin ise siyasi alanda güçlü bir dayanışma ikliminin yeşermesine imkan tanıyacağını ifade etti.
Projenin 60’dan fazla ülkeyi kapsadığını, dünya nüfusunun 4.5 milyarlık kısmını ifade ettiğini bildiren Cumhurbaşkanı “İkili, çok taraflı ve bölgesel işbirliklerinden istifade edecek bu girişimin, kazan-kazan anlayışıyla hayata geçirilmesi büyük önem arz ediyor. Siyasi ve ekonomik alanda birbiriyle uyumlu bir sistemin tesisi, bölgemizde istikrar ve refah temelli yeni bir dönemin de kapılarını aralayacaktır” dedi. Asya ekonomilerinin büyüdüğüne dikkati çeken Erdoğan, bu çalışmada rekabetten ziyade iş birliği anlayışla hareket edilmesi gerektiğini anlattı. Asya ve Avrupa’nın kesişme noktasında bulunan Türkiye’nin, özel coğrafi konumuyla İpek Yolu coğrafyasının önde gelen ülkelerinden birisi olduğunu vurgulayan Erdoğan, şöyle devam etti: “Kuşak ve Yol’un ana ve tamamlayıcı unsurlarından biri olmasını hedeflediğimiz Ortak Koridor’u, ülkemizde ve bölgemizde yürüttüğümüz çeşitli projelerle hayata geçirme yolunda ilerliyoruz.”
Erdoğan, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi’nin birkaç ayda faaliyete geçmesiyle Orta Koridor’un önemli bir ayağının tamamlanmış olacağını belirterek, gümrükler arası işbirliğine yönelik geliştirdikleri Kervansaray Projesi’nin, ticaretin ve hizmetlerin hızlı bir şekilde akmasını temin etmeyi amaçladığını anlattı, Türkiye’de tamamlanan ve inşası süren çalışmaların bu projenin ulaşım altyapısı açısından değerli adımlar olduğunu kaydetti. Bu tarihi projeyi Çinlilerle birlikte gerçekleştirmekten memnuniyet duyduklarını ifade eden Erdoğan, sözlerini şöyle tamamladı: “Herkes için fayda sağlayacak bu işbirliği modelinin başarılı olacağını düşünüyorum. Özellikle dünyada gelişmekte olan teröre karşı bu girişim, terörü adeta yerle yeksan edecek bir girişim olacaktır. Türkiye olarak bunun için her türlü desteği vermeye hazırız.” -PEKİN AA
PUTİN’LE AYAKÜSTÜ DİPLOMASİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pekin’de önceki günkü temaslarında 10 ülkenin Cumhurbaşkanı ya da Başbakanıyla biraraya gelmişti, diplomasi trafiği dün de devam etti. Erdoğan, en son 12 önce Soçi’de görüştüğü Rusya Devlet Başkanı Vladmir Putin’le ayaküstü mini bir zirve gerçekleştirdi. Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov “Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yakın zamanda gerçekleşen Soçi görüşmesinin devamı niteliğinde ayaküstü bir görüşme gerçekleştirdi” dedi. Erdoğan ayrıca basına kapalı olarak Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev ile 50 dakika, ardından Polonya Başbakanı Szydlo ile 40 dakika süren bir görüşme gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı, daha sonra aile fotoğrafı çekiminin ardından Çin Büyük Halk Meclisi’nde akşam yemeğine katıldı.
TRUMP İLE İLK KEZ YÜZ YÜZE GÖRÜŞECEK
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çin’e gitmeden önce “Bir milat olacak” dediği ABD ziyaretine bugün başlayacak. Pekin’den Washington’a hareket edecek olan Erdoğan, ABD’nin yeni Başkanı Donald Trump ile baş başa ve heyetlerarası olarak ilk kez yüz yüze yarın görüşecek. Beyaz Saray’daki görüşmede öncelikli olarak Suriye ve Irak’taki gelişmelerin ele alınması bekleniyor. FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’in Türkiye’ye iadesinin de gündeme geleceği belirtiliyor. Trump’ın 9 Mayıs’ta imzaladığı kararname ile ana omurgasını terör örgütü PKK’nın Suriye kolu YPG’nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri’ne ağır silah yardımı yapılmasına karşı çıkan Ankara, endişelerini birinci ağızdan muhattaplarına iletecek. Obama döneminden bu yana yapılan sevkiyatla birlikte silahların PKK’lı teröristlerce Türkiye’ye karşı kullanıldığına dair kanıtlar Trump ve ekibine belgeleriyle gösterilecek. Ayrıca Erdoğan, ABD ziyareti çerçevesinde sivil toplum ve düşünce kuruluşları ile iş adamlarının temsilcilerini de kabul edecek. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın Erdoğan’ın ziyareti öncesi ABD’ye gitmiş, muhattaplarıyla bir dizi toplantı gerçekleştirmişti.
ÇİN’İN EKONOMİK ATILIM HAMLESİ
2013 yılında ‘Bir Kuşak, Bir Yol’ adıyla Çin lideri Şi Jinping tarafından sunulan modern İpek Yolu projesi, Çin’in kara ve denizden Batı’ya ekonomik atılım hamlesi olarak şekillendi. Tarihi İpek Yolu güzergahında bulunan bütün ülkeleri bu projede yer alamaya davet eden Çin, Asya, Afrika ve Avrupa’yı kapsayan büyük yatırımlar hedefliyor. Pekin, proje kapsamında şu ana dek 300 milyar dolardan fazla yatırım anlaşmasının yapıldığını açıkladı. Önümüzdeki dönem için de tahmini yıllık yatırım 125 milyar dolar civarında. Çin, bu proje için 2014 yılında İpek Yolu Ekonomik Kuşağı Fonu’nu kurdu ve bu fona 40 milyar dolar kaynak ayırdı. Forumun açılışında konuşan Çin Devlet Başkanı Şi, ülkesinin ilgili projelere 79 milyar dolar daha mali destek sağlayacağı sözünü verdi. Projeye destek için de Kasım 2014’te 100 milyar dolar yatırımla Asya Altyapı Yatırım Bankası kuruldu. Türkiye de bu bankada kurucu üye olarak yer aldı.