Yapay zeka bizi barıştıracak mı?

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin yeni yasama yılı açılışında görüştüğü maddelerden biri de Yapay Zeka ile ilgili araştırma komisyonu kurulması önergesi idi.

AK Parti’nin sunduğu önerge, tüm partilerin oy birliği ile kabul edildi. Evet yanlış okumadınız, oy çokluğu değil, oy birliği ile!

“Ülkelerin, yapay zekanın potansiyel kazanımlarından faydalanmak amacıyla emniyetli ve güvenilir bir şekilde geliştirilmesi, uygulanması ve kullanımı için politikalar geliştirdiği görülmektedir” ifadelerinin yer aldığı yönerge 5 Ekim 2024 günü Resmi Gazete’de de yayımlandı.

2 Ekim tarihinde görüşülen yönerge neticesinde 22 üyeden oluşan bir komisyon kurulacağı belirtiliyor. Komisyon uzmanların da görüşlerine danışacak. Meclisteki görüşmelerde AK Parti grubu adına söz alan Fatih Dönmez yapay zeka tarafından hazırlanmış bir metni de meclis kürsüsünden okudu.

Aslında meclis kürsüsünden yapay zekaya hazırlatılmış bir metnin okutulması yeni bir hadise değil. 2023 yılında DEVA partili milletvekili Burak Dalgın da mecliste Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Kacır’ın cevaplamasını istediği soru önergesini ChatGPT’ye hazırlatmıştı.

Yine geçtiğimiz yıl Danimarka başbakanı Mette Frederiksen de meclis konuşmasını ChatGPT’ye hazırlatmıştı.

Meclisin bugünkü aritmetiğinde tüm partilerin ortaklaşa “evet” diyeceği bir başlık olması sebebiyle yapay zekaya bir teşekkür borcumuz var.

Yapay zekanın meclise sunabileceği barış ortamı bununla sınırlı değil elbet. Geçtiğimiz yıl duyurulan Tutanak Bilgi Sistemi Projesi hayata geçirildiği takdirde meclisteki stenografların da yerini yapay zekanın alması planlanıyor. Mecliste görev yapan 99 stenograf eğer yapay zeka teknolojisi ile ikame edilebilirse tüm görüşmelerin tutanakları yapay zeka sayesinde, milletvekillerinin sesleri tanınarak not edilecek. İşin güzel kısmı şu ki harala gürele süren oturumlarda, karşılıklı sataşmaların, hatta zaman zaman sinkaflı sözlerin havada uçuştuğu oturumlarda yapay zekanın bu didişmeleri yakalaması zor olacağından, bu nevi ayrıntıların tutanaklara geçirilemeyeceği belirtiliyor. (Aman ne büyük kayıp!)

Genç kuşaklara tartışmaların medeni usullerle yapıldığı bir meclis armağan edeceğimiz söylense idi inanması zor olacaktı. Nitekim ilk meclis tutanaklarından bugüne vekiller arasındaki sataşmaları, atışmaları okumak mümkün.

Böylesi bir barış ortamının yapay zeka marifetiyle mümkün olacağını söyleselerdi inanmazdım.

Çok yaşa yapay zeka.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.