Trabzonspor henüz hazır değil

Trabzonspor, Avrupa Ligi eleme turu ilk maçında Ruzomberok deplasmanından 2-0 lık galibiyetle döndü.

Skor tur için oldukça iyi sayılmakla beraber, oyun ise sezonun ilk resmi karşılaşmasında pek de göz doldurmadı.

12 takımlı Slovak ligini 6. sırada bitiren ve toplam piyasa değeri Trabzonspor’un bir yıldız futbolcusu kadar olan Ruzomberok takımının, dokuzu isabetli olmak üzere Trabzonspor kalesine tam 18 şut atabiliyor olması ve maçın en önemli performansını kaleci ve kaptan Uğurcan’ın çok sayıda kurtarışı ile göstermiş olması, Trabzonspor adına sezon öncesi oldukça düşündürücü.

TRABZONSPOR’UN GEÇEN YILI VE BU SEZON

İki sezon öncesinin şampiyonu Trabzonspor, şampiyonluk sonrası güzelim kadrosunu “adeta büyük bir özenle” darmadağın etti.

Önceki sezon başta Şampiyonlar Ligi olmak üzere tüm Avrupa Kupası elemelerini ıskalayan ve ligi ancak 6. bitirebilen bordo-mavililer , geçen sezon da devre arası transferi Thomas Meunier’ in de olağanüstü katkısı ile kupa finali oynamış, ligi de 3. sırada bitirmişti.

Sezona Bjelica ile başlayan fakat bu hocanın tavsiye ettiği oyuncuların hemen hemen hiçbirinden verim alamayan Trabzonspor, tam 4 ay Petkoviç ile oyalandıktan sonra son anda Onuachu,Mendy ve Pepe transferlerini yaparak bize göre olası büyük bir hezimeti engellemişti.

Öyleki Pepe ve Onuachu’nun Afrika Kupası için ayrıldığı bir ay boyunca Trabzonspor, güçlükle bir puanı kurtarabildiği Antalyaspor maçından sonra arka arkaya tam 4 maç kaybetmiş ve adeta bir kriz yaşamıştı.
Kupada da aynı sıkıntıyı yaşamak üzere olan takım, devre arasının tek ama olağanüstü isabetli transferi Meunier’in uzatmalarda attırdığı gol ile adeta hayata dönmüş, “bir sağ bekten çok daha fazlası” diye tabir edilen bu katkı ile de kupada finale, ligde de pek zorlanmadan 3. sıraya ulaşmıştı.

Trabzonspor aslında geçen yılın tüm özetini, Olimpiyat Stadında Beşiktaş finalinde bir daha yapmıştı.

İstek, arzu hırs ve oldukça klas birçok oyuncu vardı Trabzonspor’da ama Trabzonspor’un orta sahasında da Fountas, Umut G. ve Bardhi gibi , bırakın Trabzonspor’u süper lig seviyesinin dahi çok çok altında 3 oyuncu vardı.

Trabzonspor’un maçtan önce favori gösterildiği final maçına bu oyuncular adeta “yetersizlikleri “ ile adeta damga vurdu.

Maç boyunca, son yılların en kötü sezonunu geçiren Beşiktaş orta saha oyuncuları, bu oyuncularla adeta kedi-fare gibi oynadı.

Diğer oyuncuların emeğine de yazık oldu. Çünkü Trabzonspor kadrosu, ilk sırayı kovalayabilecek bir takım için özellikle orta alanda yetersiz ve dengesizdi.

GEMİYİ KURTARAN KAPTAN; UĞURCAN

Trabzonspor bu sezona(şu ana kadar) 8 transfer yaparak başladı.
Bunların birçoğu heyecan verici yıldızlar. Ancak kimi henüz imza attı, kimi sakat kimi de tam hazır değil. Öte yandan sezon resmen başladı ve 2 hafta sonra da Sivas deplasmanı var. Taraftarlar, yeni oyuncuları ve yeni takımı merak ediyor doğal olarak.

Hazırlık maçları da bu sezon izlenemediği için camia ve taraftarın heyecanla ekran başında beklediği Ruzomberok maçında, birden bire karşılarına yine “ yenilgiyi, acziyeti ve yetersizliği” çağrıştıran Umut ve Bardhi ikilisi çıkınca bir çeşit soğuk duş etkisi yaşandı.

Oysa Trabzonspor teknik direktörü A. Avcı bu sezon için temaslı ve mücadeleci bir oyun vaadediyor.

Ancak bu iki oyuncunun temaslı ya da temassız olarak rakibi engelleme adına hiçbir etkileri yok. Hücum yaparken atabildikleri kilit pas neredeyse yok. Geçiş hücumu yaparken bile basit bir temasla top kaybediyorlar.

“Öyleyse niye hâla Trabzonspor forması giyiyorlar” diye düşünmemek zor tabi.

İki oyuncunun da yetersiz yani “ yanlış transfer” olduğu kabul etmeli ve gereği yapılmalı bize göre.

Benzer “ olmayacağı belli” nitelemeleri Eren Elmalı için de kullanılabilir pekala ama Barışiç sakat olduğu için orada bir zaruret söz konusu.

Trabzonspor eğer herhangi bir hedef kovalayacıksa bu mevkilere “iki yönlü oynayabilen ve dayanıklı” iki oyuncu mutlaka bulmak zorunda.

Sağ bek, sol bek , stoper, iki orta saha ve santraforu olmayan bir Trabzonspor vardı Ruzomberok’ta.

Ama kaleci ve kaptan yerinde idi ve işini öyle bir yaptı ki rakip oyuncuların dahi çoğu kendisini tebrik etti.

Yani bildiğimiz Uğurcan geri döndü. Hoş geldi, sefa geldi.

Santraforunun olmadığı ve söz konusu iki oyuncunun her zamanki gibi 90 dakika top tutamadığı oyunda, savunma da çeşitli sebeplerle derme-çatma kurulunca, Slovak liginin altıncısı, adeta Kızılderililer gibi 20 ye yakın kez Trabzonspor kalesine geldi.

Bunlardan 5-6 tanesi gole çok yakındı. Bazılarını Uğurcan kurtardı, bazı pozisyonlarda ise rakip oyuncular çok beceriksizdi.

Bir Avrupa Kupası maçı için bu oyun kabul edilemezdi. Zira verilen bunca pozisyon ve bu oyunun tekrarı açıkça “yenilgi ve elenme” demektir.

Neyseki birçok yeni oyuncu var ve neyseki Trabzonspor yeni oyuncular transfer etmeye çalışıyor.

Ve şükürler olsun ki Trabzonspor gibi bir takımın orta sahası bir daha bu ikilinin “kelebek yakalar havasındaki laylaylom futboluna” muhtaç olmayacak.

Yeni oyunculardan Ozan henüz kilolarından kurtulamamış bir görüntü verirken , Draguş ise hala Gaziantep’te oynuyor havasındaydı. Draguş’a Trabzonspor’da düzenli forma bulmak için bundan çok daha fazlasını vermesi, bu sezon Orsiç, Wakayeme, Wisca ve Terezeguet’in arkasında pek çok maçta kalabileceği anlatılmalı.

Lundstram ise ilk maçında “ orta saha oyuncusu nasıl olmalının” cevabını verdi.

Topçunun mazereti olmaz. Sakat değilse çıkar her sahada, her zeminde oynar ve kalitesini, yeteneğini ortaya koyar. Lundstram bir kez daha bunu hatırlattı.

Cihan Çanak ise öyle bir gol attı ki adeta jeneriklik.

İstekli ve canlı bir görüntü verdi. İlerleyen maçlarda ve yıllarda, giydiği 61 numaranın misyonunu yerine getirip, takımın değişmezi ve yıldızı olmaması için hiçbir sebep yok şimdilik.

Zaman kısalıyor.
Bir sonraki tur, çok daha zorlu bir rakip ve lig kapıda bekliyor.

Trabzonspor’un aldığı bunca oyuncuya rağmen eksiği çok ve hatta “asıl alınması gerekenler” Saviç haricinde henüz alınamadı.

Başkan Doğan’ın çabalarını kamuoyu biliyor.

Ekonomi ve zaman arasındaki denklemle amansız bir boğuşmada sayın başkan.

Ama bu çok zor bir iş zaten.
Trabzonspor başkanlığı Türkiye’nin açık ara “en zor başkanlığı”

Ama eğer başarılırsa, İstanbul-Trabzon uçaklarında bu kış bilet bulmak geçen yılki kadar kolay olmayacak.

YORUMLAR (8)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
8 Yorum